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TO COUNTY ASSESSORS: 

ATTORNEY GENERAL'S OPINION 
PERS IN LIEU FEE 

Attorney General Opinion No. 90-908, issued on January 3, 1991. concerns 
the "in lieu" fee levied upon the property of the California Public Employees' 
Retirement System (PERS). Section 7510 of the Government Code requires 
a public retirement system which owns real property for investment purposes 
to pay an annual fee to the city or county where the property is located. 
This fee is for general government services and is equal to the difference 
between the amount of real property taxes payable if the property was owned 
by a nonexempt entity and the amount of any possessory interest taxes paid 
on the property. 

The Attorney General's opinion concludes that the application of the Section 
7510 in lieu fee for general governmental services upon PERS based on its 
ownership of real property would be unconstitutional. The opinion finds 
that the "fee" is in fact a "property tax," which cannot be levied upon 
PERS according to the provisions of Article XIII, Sectlon 3(a) of the 
California Constitution. This section expressly exempts state owned real 
property from real property taxation. The opinion reasons that since the 
in lieu fee is based upon the ownership of real property and is collected 
for general governmental purposes, it 1s actually a real property tax and, 
as such, its imposition on PERS would contravene the express exemption 
granted by Section 3(a) of Article XIII. 

The Attorney General's opinion is advisory in nature. According to Section 
3.5 of Article III of the California Constitution, an administrative agency 
has no power to declare a statute unenforceable on the basis of it being 
unconstitutional unless an appellate court determines that the statute 
is unconstitutional. Therefore, until an appellate court rules on the 
constitutionality of Government Code Section 7510, our legal staff recommends 
that assessors continue to treat that section as a valid provision of law. 
We will keep you advised if any suit related to this matter is filed with 
the courts. 



TO COUNTY ASSESSORS -2- May 6, 1991 

Enclosed is a copy of Attorney General Opinion No. 90-908 for your review. 
If you have any questions regarding this information, please feel free 
to contact our Real Property Technical Services Unit at (916) 445-4982. 

Sincerely, 

& 
Verne Walton, Chief 

Assessment Standards Division 

VW:sk 
Enclosure 
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Opinion No. 90-90~-January 3,199l 

Requestedby: CHIEF EXECUTIVE OFFICER, CALIFORNIA 
PUBLIC EMPLOYEES’ RETEREMENT SYi?xEM 

Opinion by: JOHN K VAN DE RAMP, Attorney General 
Clayton P. Roche, Deputy 

THE HONORABLE DALE M. HANSON, CHIEF EXECUTIVE OF- 
FXCER, CALJFORNLA PUBLIC EMPLOYEES’~ SYSTEM, 
has requested an opinion on the following question: 

Would imposition of an inlieu fee for general governmental services upon 
theCahfomiaPubl.icEmployees’RerirementSystembaseduponitsownership 
of real property be LmlstitlItiond? 

CONCLUSION 

Imposition of an in lieu fee for general governmental services upon the 
California Public Employees’ Retirement System based upon its ownership of 
real property would lx unccnstitutional. 

ANALYSXS 

Article XIII. section 1 of the California Constitution provides that 
“[ujnless otherwise provided by the Constitution or the laws of the United 
States: (a) AU propercy is taxable . . . .” Article XIII, section 3(a) of the 
California Comitution, however, exempts from taxation “[p]roperty owned 
by the state.” 

Despise this exemption, where the state has granted private parties the 
right of possession to state owned property, as for example under a lease 
agreement, such “possessory interest” held by the private parries is subject to 
property taxation (See Rev. &Tax. Code, 9 107 et seq.) The taxes which will 
accrue on 5ich “pcssessory interests” will normally be less than the total 
amount of property tax which would have accrued without the constitutional 
exemption, because the party with the possessory interest does not have the 
full rights of fee simple ownership. 
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The California Public Employees’ Retirement Law is found in section 
2OUOO et seq. of the Government Code.’ The California Public Employees’ 
Retirement System (PERS) “is a unit of the State and Consumer Services 
Agency’* of the State of California (9 20002.) The management and control 
of PERS is vested in a hoard of administration. (§ 20103.) Ml funds accruing 
to PERS are credited to the “Public Employees’ Retirement Fund” which is a 
“trust fimd created, and administered in accordance with.. . [the retirement 
law] solely for the benefit of the members and retired members of the system 
and their survivors and beneficiaries.” (3 20200.) 

The board of administration may make any investment of retirement funds 
authorized by law. ($3 20205,20205.6.) Included in such authorized invest- 
ments are investments “in real estate and Ieases thereof and improvements 
thereon for business or residential purposes as an investment for the production 
of income.” (8 20205.4.) It is these latter type investments which are the 
predicate for this opinion request. Real estate owned by PERS would be 
constitutionally exempt from taxation since it is “owned by the state.” The 
possessory interests held by private parties in such property, however, would 
be subject to taxation, yielding taxes in a lesser amount than if the property 
were taxed without the constitutional exemption. To compensate local govem- 
ments for the “short-fall” in taxes from property owned by state public 
retirement systems, the Legislature enacted section 7510. That section states: 

“A public retirement system, which has invested assets in real 
property and improvements thereon for business or residential pur- 
poses for the production of income, shall pay annuaLly to the city or 
county, in whose jurisdiction the real property is located and has been 
removed from the secured roll, a fee for general governmental 
services equal to the difference between the amount that would have 
accrued as real property secured taxes and the amount of possessory 
interest unsecured taxes paid for that property. The governing bodies 
of local entities may adopt ordinances and regulations authorizing 
retirement systems to invest assets in real property subject to the 
forgoing requirements. 

“This section shall not apply to any retirement system which is 
established by a local governmental entity if that entity is presently 
authorized by statute or ordinance to invest retirement assers in real 
property.” (Emphasis added.) 

We are asked whether this “fee for general governmental services” is in truth - 
a “property tax” which may not be imposed upon PER.5 under the provisions - 
of Article XIII, section 3(a) of the California Constitution. We conclude that 
the fee is such a tax. 

’ All section references will be LO the Guvcmment Code unless othcrwix mdicatcd. 
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“Taxes are charges imposed by or under the authority of the Legislature, 
upon persons or property subject to its jurisdiction” (People v. McCreery 
(1868) 34 Cal. 432,454.) ‘Taxes on real estate are a payment for governmental 
services.” (Ellisv. Title inr. & Trust Cu. (1964) 227 Cal.App.2d 204,206.) To 
be distinguished from taxes, however, are special assessments and other 
exactions made by government in the way of fees for special purposes. 

‘Taxes contribute to the general cost of governmental expense whereas 
. . . assessments imposed.. . are for the benefit of the particular property 
assessed.” (Nurrhwestern Etc. Co. v. St. Bd. of Equal. (1946) 73 CaLApp.2d 
548,554.) Or as stated by the COUR in Solvang Mm. lmprovemenr Dist. v. 
Board of Supervisors (1980) 112 Cal.App.3d 545,552-553, and quoted with 
approval by our Supreme Court in Sun Marcos Water Dirt. v. Sun Marcos 
Unified School Disk (1986) 42 CaL3d 154, 162: 

“An ad valorem tax on real property descriis a general tax levy 
which applies a given rate to the assessed valuation of all taxable 
property within a particular taxing district. Such is the tax levied by 
a county to pay for general expenditures, such as fire and police 
protection, and for general improvements, such as fire stations, police 
stations, and public buildings, which are deemed to benefit all proper- 
ty owners within the taxing district, whether or not they make use of 
or enjoy any direct benefit from such expenditures and improve- 
ments.. . . In contrast, a special assessment, sometimes described as 
a local assessment, is a charge imposed on particular real property 
for a local public improvement of direct benefit to that property, as 
for example a street improvement, lighting improvement, irrigation 
improvemenr, sewer connection, drainage improvement, or flood 
control improvement. . . . This view makes a clear distinction be- 
tween taxes, which are Ievied for general revenue and for general 
public improvements: and special assessments. which are levied for 
local improvements which directly benefit specific real propertv.” 

(Emphasis added.) 
Accordingly, the “fee for general governmental services” at issue herein is not 
a special assessment. It appears to meet all the attributes of an “ad valorem tax 
on real property” except for its appellation, since it is exacted for the general 
expenses of local governments. 

Doe-s the fact tha; the in lieu fee exacted pursuant to section 7510 is 
denominated a “fee” instead of a “tax” mean that it is not a tax? In our view it 
does not since it does not meet the normal criteria for a “fee.” 

Typically a fee is a governmental exaction “charged in connection with 
regulatory activities which fees do not exceed the reasonable cost of providing 
services necessary to the activity for which the fee is charged and which are 
not levied for unrelated revenue purposes” (Mills v. Coumy ofTrinity (1980) 



- . 

i't 

January 1991 ATI’ORNEY GENERAL’S OPINIONS 9 

108 CaLApp.3d 656,659-660, [fees for processing subdivision, zoning and 
other applications]) or “is an exaction imposed as a precondition for the 
privilege of developing . . . land . . . commonly imposed on developers by 
local governments in order to lessen the adverse impact of increased population 
generated by the development” (RLkcs Bldg. Partnership v. City and County of 
San Francisco (1987) 199 CaLApp.Sd 1496,1504 [transit impact fee].) 

Furthermore, where fees are required, the person or entity incurs them 
through voluntary action, that is, by unilaterally requesting governmental 
services or by deciding to develop land. As noted in Trent Meredith, Inc. v. 
CityofOxnard(19S1)114C~.App.3d317,32S,relatingtoschoolimpactfees: 

‘r”he dedication of land or the payment of fees as a condition 
precedent to development is voluntary in nature. Even though the 
developer cannot legally develop without satisfying the condition 
precedent, he voluntarily decides whether to deveIop or not to 
develop. . . . ” 

Or as stated in Terminal Plaza Corp. v. Cq and Cowuy of San Francisco 
(1986) 177 Cal.App.3d 892,907: “Moreover, the ordinance [requiring a fee to 
maintain low cost housing in residentiai-hotel units] is not compulsory in 
nature, since fees are exacted only if the property owner elects to convert his 
property to another use.” 

In short, “fees” are typically charges voluntarily incurred and imposed to 
cover the cost of requested governmental services or to compensate for the 
increased burden on or demand for public services resuking from land or reaI 
property development. (See also, e.g., 71 Ops.CaI.Atty.Gen. 163 (1988) and 
70 Ops.Cal.Atty.Gen. 153 (1987) for a detailed discussion of the distinctions 
between “taxes,” “ special assessments,” and “fees”.) Taxes on the other hand, 
are governmental levies made for general revenue (“general taxes”) or for 
specific governmental purposes (“special taxes”). (9 53721; SanMarcos Water 
Dist. v. San ibfarcos Unified School Dist., supra, 42 Cal.3d 154, 162,168.) 

Accordingly, we conclude that the “fee for generaI govemmentaI pur- 
poses” imposed by section 75 10 is not a “fee” at all. Nor can the use of such 
terminology determine its legal character. (Cf. San Marcos Water Dist. v. San 
Marcos UnifiedSchooiDist., supra, 42 CaL3d 154 [“Sewercapacity right fee” 
an unauthorized “special assessment’“]): Counry of Riverside v. Idyllwild 
County Water Dist. (1978) 84 Cal.App.3d 655 [“capital cost sewer charge” an 
unauthorized speciaI assessment against public properry].) Or as stated in 
FIynn v. San Francisco (1941) 18 Cal.Zd. 210, 214, hoIding a purported 
“occupation tax” to be actually a property tax on vehicles: 

‘The character of a tax must be determined by its incidents, and 
from the material and legai effect of the language employed in the 
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act . . . The nomenclature is of minor importance, for the court wiU 
look beyond the mere tide or the bare Iegislative assertion. . . . ” 

Likewise, the character of the fee imposed by section 75 10 must be determined 
by its incidents, and from the natural and legal effect of the language employed 
in the act. Since the “fee” is based upon the ownership of real property and is 
collected for general governmental purposes, it is actually a real property tax. 
(sm~urcus WaterDist. v. thdhrcos hiJ~t?dsChUOi~iSt., SUprU,42 CaL3d, 
154,162.) As such its imposition upon PERS would contravene ArticJc XIII. 
section 3(a) of the California Constitution 

This conclusion is supported by an analogous Court of Appeal decision, 
John Termant Memorial Homes, Inc. v. Ciry of Pacijic Grove (1972) 27 
CaLApp.3d 372. In that case, the city enacted an ordinance which required the 
residents of retirement homes on property exempt from property taxation to 
pay an in lieu tax to the city. The Court held the ordinance to be void and 
unconstinltioIlal, stating: 

‘The ordinance attempts to recover for the city the amount of tax 
money that has been lost because of the retirement home tax exempt 
status. Thus, the purpose of the ordinance exactly and precisely 
nullifies and frustrates the state welfare exemption of Revenue and 
Taxation Code section 214 and section l(c) of Article XIII of the state 
Constitution” (Id., at p. 3&K)* 
The same reasoning is applicable to section 7510 with respect to Article 

XIII, section 3(a) of the state Constitution. Accordingly, we conclude that 
imposition of an in lieu fee for general governmental services upon PERS 
based upon its ownership of real property would be unconstitutional. 

* In1974the’starewelfarcucmpicn”~mo~f~~onI(c)~os~on4(b)ofAnidcMII 
of the GmstimLiorL 


