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TO COUNTY ASSESSORS: 

VALUATION OF TAXABLE GOVEIlNMENT~WNED PIDPERTY 

Here i s another in the series of letters concerning implementation of 
Article XIII A of the Constitution. The enclosed questions and answers 
supersede the material contained in assessors I letter 7S/150 concerning 
the proper valuation procedures to be followed when valu:ing properties 
owned by local governments that are outside t heir boundaries . 

Please refer any inquiries or additional questions to John MCCoy of 
this division, (916) 445-4982. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment standards Divis ion 

VW:sk 
Enclosure 



QUESTIONS & ANSWERS PERTAINING TO 
VALUATION OF TAXABLE GOVERNMENT-OWNED PROPERTY 

1. QUESTION: How shall taxable land owned by a local government, but 
located outside of its boundaries, be valued? 

ANSWER: The s pecific provisions of Article XIII, Section 11, which 
prescribe the methods for valuing such land, override the 
general provision of Article XIII A (Proposition 13) except 
that in no instance shall the value of the property so 
determined exceed its base year value as adjusted b,y the 
appropriate Consumer Price Irxiex (CPI) factors. 

2. QUESTION: How shall taxable improvements owned by a local government, 
but located outside of i ts boundaries, be valued? 

ANSWER: Such improvements are to be valued. in the same manner 
as taxable improvements not owned by a local government; 
a base year value is determined and adjusted for inflation. 

3. QUESTION: How shall newly constructed improvements that replace 
previously taxable improvements owned by a local government, 
but located outside of its boundaries, be valued? 

ANSWER: Article XIII , Section 11, provides that replacement 
improvements constructed after March 1954 shall not be 
valued higher than the "hi.ghest full value ever used for 
taxation of the improvement that has been replaced . " This 
specific provision would prevent the value of replacement 
improvements from exceeding this maximum, even by the 
application of inflation factors. In order t o be con­
s i dered replacement improvements, the improvements must 
be similar in function to the replaced improvements. The 
rerooval of improvements to make way for a different type 
of improvement does not constitute replacement . 


