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We are frequently asked questions about the assessment of 
mineral properties. Enclosed are some frequently asked 
questions concerning the assessment of such properties. 
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A. &UESTIO?E & ANSWERS PERTAINING TO 
MINEMLPROPERTIES 

1. &uESTION: May the assessor change the base year allocated values 
that make up the total property vslue as long as he does 
not change the total property value? For example, the 
1975 roll shows $5,OCO,ooO as the assessed totsl property 
value. Of this amount, $4,ooO,CKVJ is for land and 
$1,ooO,OoO is for improvements. Assuming the allocated 
values were in error but the total property was correct, 
could the assessor change these vslues to, say, $2,ooO,ooO 
for land and $3,oOO,ooO for improvements? 

AW&Ek Senate Bill 17 prevents this resllocation when the 
property was subject to a periodic appraisal in 1975, 
as most mineral properties are. 

2. QUESTION: May county assessors legally reo&re taxpayers to 
submit oil and gas reserve data? 

AKWEIER: Section 441(d) of the Revenue and Taxation Code provides 
that at any time, as required by the assessor for assess- 
ment purposes, every person shall m&e available for 
examination information or records regarding his property 
including details of property acquisition transactions, 
construction and development costs, and other data 
relevant to the determination of an estimate of value. 
In addition, Section 470 of the Code provides that 
upon request, a person owning or controlling property 
subject to local assessment shall m&e available to the 
assessor a true copy of business records relevant to the 
amount, cost, and value of sll property that he owns or 
controls rrithin the county. 

3. QUESTION: Section 61(a) of Assembly Bill 1488 defines a change in 
ownership for mineral properties. Section 480 provides 
for taxpayer reporting for change of ownership. Because 
thousands of changes in orrnership of mineral leases may 
have no bearing on value, is the reporting of such 
changes of ounership by the taxpayer mandatory or may 
the assessor set up guidelines whereby he can determine 
the situations uhere reporting is required? 

AEWER: Such reporting is mandatory and no exceptions to this 
requirement are provided for. A person's failure to 
file a change in ownership statement rrould leave him in 
violation of general law provisions calling for the 
performance of acts required by statute. 


