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December 28, 1964 
 
 
 
 
[O] 
XXX – XXrd Avenue 
---, California  XXXXX 
 
 
Attention: Mr. [W] C-XXXXX 
 Office Manager XX-XXXXXX 
 
 
Gentlemen: 
 

This is in reply to your letter of December 9, 1964, in which you inquire if a carrier must 
have a California Public Utilities Commission certificate in order to be considered a common carrier 
as that term is used in ruling 2205.   

 
In our opinion, the term common carrier has essentially the same meaning as the definition 

or common carrier contained in § 2168 of the Civil Code: 
 
“Everyone who offers to the public to carry persons, property, or messages, 
excepting only telegraphic messages, is a common carrier of whatever he thus offers 
to carry.”   

 
The offering to the public is the prime distinguishing characteristic between private or contract 
carriers and common carriers.  It is also our opinion that, in order to be considered a common carrier 
for the purposes of ruling 2205, the carrier should clearly have that status under the laws of the 
jurisdiction to which it is subject, although it need not necessarily be subject to the rules and 
regulations of the California Public Utilities Commission.  Thus, if a carrier is considered a common 
carrier under the rules and regulations of the Interstate Commerce Commission, it will be 
considered a common carrier under ruling 2205.   

 



 
Mr. [W]  -2- December 28, 1964 
Office Manager  715.0460 
 
 

 

There is no reciprocal provision in the Bradley-Burns Uniform Local Sales and Use Tax 
Law which would change the rate of the tax paid by a carrier because of a similar provision in 
another state’s tax law.   

 
If you have any further questions, please do not hesitate to write to us.   

 
Very truly yours, 
 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
 

 
cc: Oakland – District Administrator 
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