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In your memo of October 10, 1985, you indicate that
an audit has asserted tax on this company's sale of four custom
forklift trucks to Y__ _ YAl . (1 .

On behalf of the taxpayer, Thas filed a "protest"
cantending that the sale is exempt under Revenue and Taxation
Code Section 6368, on the ground that the forklifts are
component parts of a watercraft. You request our opinion.

The circumstances surrounding the sale are not
entirely clear from your memo. Apparently, ____“ s a U.S.
= Flag Carrier whose business includes transporting property
/ to and from third world countries. It recently purchased or
otherwise acquired an ocean-going cargo ship named '\ | = ™
from an unidentified shipbuilding firm in Bath, Maine. .t
then purchased the forklifts in question for use aboard the
“ accepting delivery from the taxpayer (not the
Shipbuilder) at Pier 80 in San Francisco, California.

According to' ~— P theg '~ _ is a "Ro/Ro"
(i.e., roll on/roll off) vessel. When the ship is in port,
a stern ramp on the vessel is lowered onto the dock, and the
forklifts are used to "roll" cargo on and off the vessel.
The § ~jdoes not have hatches, booms, cables or winches
of the type used to load and unload cargo on conventional
vessels. The forklifts are allegedly the only means of
handling cargo.

We understand that the forklifts are transported
from port to port aboard the¢q ) While the ship is at
sea, the forklifts are stored in a "parking area" inside the
hold. They are apparently lashed securely to the inner hull
by heavy chains.
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indicates thaf the federal government partially

paid for EEElding the "77j under a "Construction Differential
Subsidy Program." While the subsidy was only allowed for the
costs of property "delivered by the shipyards, " ¢ Jasserts

that its purchase of the forklifts from the taxpayer also
qualified for the program. The purchase subsidy was allegedly
based on a finding of an unspecified government agency
(apparently the Maritime Administration) that the forklifts

were "capitalizable" as part of the vessel's construction cost.
Some unidentified person or agency also classified the forklifts
-as "permanent," meaning that they are maintained on board as

the primary cargo handling equipment. Because of these

findings and classifications, if thee ‘ 11s ever "turned
back" to the Maritime Administration, the forklifts must be

turned in as a part of the vessel.

- o hthas also submitted a letter from the United
States Department of Commerce,¥Maritime Administration,
discussing whether forklifts®on Ro/Ro vessels qualify for a
maintenance subsidy. The letter cites various provisions of
General Order 20, presumably a rule or regulation of the
Maritime Administration. The letter states that the subsidy
is allowable only for "integral parts" of vessels, and that
the term "vessel" includes "cargo handling equipment...intended
for use primarily on the vessel." According to the letter,
this "leads to the inference" that forklifts are integral
parts of Ro/Ro vessels.

Your memo does not specify whv exemption under Section
6368 was disallowed in the audit. Presumably, the audit found
t+hat the forklifts are not component parts of the T
because they are not affixed or attached thereto in a suustantial
manner when in use. « ' contentions on this point, and our

responses, are as follows:

1. Citing dictionary definitions,¢_ P contends
that the term "component" means "a constituent part," and
further, that "constituent" means anything which "serves in
making up a complete whole or unit; an essential part." ]
believes that the forklifts should be classified as component
parts of thet ‘because they are necessary and essential

to the vessel's operation.
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However, Sales and Use Tax Regulation 1594 contains
its own definition of "component part" for purposes of Section
6368. Specifically, subdivision (c) (1) of the regulation
provides in part:

"To be considered a 'component part' of a
watercraft for purposes of the exemption
the property must be an integral part of
the watercraft, affixed or attached thereto
in a substantial manner when in use."

Under this definition, numerous items which are arguably
essential to a vessel's operation do not qualify as component
parts. Obvious examples are charts and maps, tide tables,
tool kits (hammers, wrenches, screwdrivers and the like),

as well as portable fire-fighting, galley and navigation
equipment.

Regulations adopted by the Board have the force and
effect of law. (See Agricultural Labor Relations Board v.
Superior Court, 16 Cal.3d 392.) Dictionary definitions do not.
Since the forklifts do not meet the regulation's definition of
"component part," they do not qualify for exemption, even if
they might be considered components under some other
definitions.

2 i also alleges that the federal government
has classified the forklifts as "capitalizable" parts of the
vessel's construction, and as "permanent”" or "integral parts"
of the vessel. We note in passing that the Maritime
Administration's letter regarding the maintenance subsidy 1is
the only available evidence of federal action. For purposes
of this letter, however, we assume that ! p 2allegations are

correct.

The point of « argument is not immediately
obvious. Apparently, ¢ Jlbelieves that the federal rulings
should take precedence over Regulation 1595. If that is 'the
argument, we disagree.

The government classifications were made under
federal laws authorizing construction and maintenance subsidies.
The federal laws are designed to promote the national maritime
industry and certainly have nothing to do with California's
Sales and Use Tax Law. We also note that the standards for
interpreting such laws are different from those we are required
to apply: Tax exemptions are to be strictly construed against
the taxpayer (Good Humor Co. v. State Bd. of Efual., 152
Cal.App.2d 879), and we know of no comparable rule for
construing maritime subsidy authorizations. Accordingly, the
federal classifications do not overrule Regulation 1595's
definition of "component part." . -
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3. Finally, points out that lifeboats are
regarded as component parts of watercraft under Regulation
1595. * % argues that forklifts are no less "affixed or
attached" than lifeboats.

Again, we disagree. Lifeboats are used on a standby
basis whenever a ship is at sea, to provide a measure of
protection in the event of an emergency. While they hopefully
are not affixed to the vessel when functionally used, they are
affixed in substantial manner when used for standby purposes.
The forklifts, on the other hand, are merely stored and not
otherwise used for any purpose while the ship is at sea.

They are useful only when the ship is in port, and they are
not affixed or attached to the vessel in any manner at that
time. Accordingly, the analogy between forklifts and
lifeboats must fail.

We also note that forklift trucks are listed in the
Board's pamphlet number 40, Tax Tips for the Watercraft
Industry, page 13, as taxable items which do not qualify for
exemption as component parts of watercraft.

* * *
As requested, you may furnish a copy of this memo to

the taxpayer. However,”should not release anything to
unless the taxpayer has expressly waived confidentiality.
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