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 I am answering your memorandum to me dated September 28, 1994.  You were 
following up on our previous telephone conversation regarding sales of food products inside a 
private amusement park.  You describe the park operation as follows: 
 

"The taxpayer operates an amusement park which is made up of an arcade area, 
miniature golf course, water slides, and a baseball batting range.  The entire park 
is fenced in.  There is no admission charge.  Once in the park one can take 
advantage of the various attractions for a fee.  There are two eating facilities at the 
park.  One is in the main arcade area which seats about 18 inside at tables and 
chairs and six to eight round concrete tables and benches seating four each 
located right outside of the arcade area.  In addition, there is a `Captain Kids' area 
which has inside tables and chairs for about 35 with concrete tables and benches 
right out side seating about another 30.  The food products are all sold in a ready 
to eat condition.  No one comes to the park for the express purpose of buying food 
to take out." 

 
 You ask if the entire park would be considered "premises" of the seller under Regulation 
1603(c) or would Regulation 1603(f) apply. 
 
OPINION
 
 Regulation 1603(c) applies to subject sales of food sold on a "take-out" or "to-go" basis 
to tax if certain conditions are met.  You state that people do not come to the park to buy food on 
a to-go basis.  You do not, however, indicate the kind of food-selling operations that are there.  
From your statement regarding to-go purchases, I conclude that people buy food at food stands 
located in the park (whether run by the park owners or concessionaires) to consume at the two 
areas you describe and, possibly, at other areas in the park.  Some food may be taken out, but the 
food is not sold on that basis.  Since the food is not sold on a "take-out" basis, Regulation 
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1603(c) cannot apply to these sales.  The issue, then, is if the two eating areas you describe are 
"facilities of the retailer" under Regulation 1603(f). 
 
 We have previously held that, for eating facilities located in the same general area as the 
food retailer to be considered as facilities furnished for consumption of the retailer's products by 
the person with whom the retailer contracts to sell the products, there must be some rational 
connection between the facilities furnished for food consumption and the person selling the food. 
 If the facilities are located some distance away from the retailer, are owned by persons other 
than the retailer, and are provided primarily for the general use of park patrons, the fact that the 
retailer's customers use the facilities to consume food products bought at the retailer's stand is 
not sufficient to constitute "facilities" under sub-division (f).  What this "boils down to" is that it 
must be shown with some certainty that the benches, tables, and chairs are provided for the 
purpose of consumption of the food. 
 
 From your description, it appears that the benches, tables, and chairs are provided for the 
purpose of eating the food bought at the stands in the park.  They seem to be in close proximity 
to the food sales operations.  Food is sold, but not on a to-go basis, so it must be consumed 
somewhere.  Park patrons might also bring their own food (you do not indicate if that is 
permitted) and consume it on the benches, tables, and chairs, but if that happens it is likely a 
result of the benches being there, not the purpose for their placement.  We thus conclude that 
there is a rational connection between the food-selling operations and the benches, tables, and 
chairs so as to constitute them as "facilities" within the meaning of Regulation 1603(f). The food 
products sold are suitable for consumption at those facilities.  Sales of food within the park are 
thus subject to tax even if the patrons buy food at the stands and then take it to other areas of the 
park to eat. 
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