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April 21, 1987 
 
 
Mr. D--- P. El--- 
Director of General Services 
S--- M--- C--- C--- College District 
XXXX --- Drive 
--- ---, CA  XXXXX 
   
Dear Mr. E---: 
 

This is in reply to your March 10, 1987 letter regarding the application of sales tax to sales 
of printed matter in light of recently enacted section 6379.5 of the Revenue and Taxation Code, 
which provides: 

  
“There are exempted from the taxes imposed by this part the gross receipts from 
the sale of, and the storage, use, or other consumption in this state of catalogs, 
letters, circulars, brochures, and pamphlets consisting substantially of printed 
sales messages for goods and services printed to the special order of the purchaser 
and mailed or delivered by the seller, the seller’s agent, or a mailing house, acting 
as an agent for the purchaser, through the United States Postal Service or by 
common carrier to any other person at no cost to that person who becomes the 
owner thereof.” 
 
Specifically, you asked whether your College Class Schedules and Community Education 

Brochures qualify as consisting substantially of printed sales messages for goods and services.   
 
The Board’s staff has taken the position that, for purposes of section 6379.5, “printed sales 

messages” is limited to those messages which principally advertise or promote the goods or services 
to which the printed matter relates.  Applying such criterion to school catalogs, those catalogs which 
are generally reference materials, i.e. comprehensive listings of class offerings, do not qualify as 
printed sales messages.  On the other hand, those catalogs which generally advertise a school to 
solicit prospective applicants for a fee do qualify as printed sales messages. 

 
Without a copy of the brochures to which you refer, we are unable to give you an answer as 

to whether the content of the printed matter qualifies as consisting substantially of printed sales 
messages under the statute.  However, if you will send a copy of each of the brochures, we will be 
glad to provide you an opinion.   
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For your further information, we are enclosing a copy of proposed Sales and Use Tax 

Regulation 1541.5, Printed Sales Messages.  Although the regulation has not yet been adopted by 
the Board, it does reflect the staff’s views on how tax applies to sales of printed sales messages.   

 
Very truly yours, 
 
 
 
R. L. Dick 
Tax Counsel 
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Enc. 
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May 13, 1987 
 
 
 
 
 
Ms. L--- H--- 
P--- E--- Institute 
P.O. Box XXX 
--- ---, CA  XXXXX 
 
 Re: SR -- XX-XXXXXX 
 
Dear Ms. H---: 
 

This is in response to your request for an opinion concerning whether sales of brochures 
advertising engineering review courses, if printed in California and mailed directly from a mailing 
house, would qualify for exemption from sales tax pursuant to Revenue and Taxation 
Code section 6379.5, which provides:  

  
There are exempted from the taxes imposed by this part the gross receipts from 
the sale of, and the storage, use, or other consumption in this state of catalogs, 
letters, circulars, brochures, and pamphlets consisting substantially of printed 
sales messages for goods and services printed to the special order of the purchaser 
and mailed or delivered by the seller, the seller’s agent, or a mailing house, acting 
as an agent for the purchaser, through the United States Postal Service or by 
common carrier to any other person at no cost to that person who becomes the 
owner thereof. 
 
We have determined in the past that circulars or brochures which advertise a specific course 

for a fee, may qualify as printed sales messages.   
 
After reviewing a copy of your brochure, we are of the opinion that the brochure advertises 

a specific course for a fee and therefore qualifies as a printed sales message.  You state that the 
brochures are mailed directly from a mailing house.  We note that in order to satisfy the mailing 
requirement of section 6379.5, the printer must deliver the brochures directly to the mailing house.  
If the brochures are delivered to you and you in turn deliver them to the mailing house to be mailed, 
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the sales of the brochures would be subject to tax.  Therefore, if the printer delivers the brochures 
directly to the mailing house to be mailed to prospective students and the students receive the 
brochure at no cost, the sale of the brochures qualify as tax exempt printed sales messages.   

 
 
Very truly yours, 
 
 
 
E. L. Sorensen, Jr. 
Tax Counsel 
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