
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 

 
 

 
 

 
   

 

 

 

 
 
 

 425.0830STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-2641 

November 30, 1976 

Mr. R--- J. F---
Director 
--- and ---
XXX --- ---
--- ---, California  XXXXX 

Dear Mr. F---: 

This is in response to your letters of August 10 and November 10, 1976.  We apologize for 
our excessive delay in responding to your inquiry.   

First, we are in agreement with you that tax would not apply to an artificial sphincter 
permanently implanted in victims suffering from partial or total paralysis to aid them in regaining 
normalized bowel movements.  The device would qualify as a medicine pursuant to 
Regulation 1591 paragraph (b)(2). 

Second, you inquire as to the taxability of a diaphragm pacing system.  The diaphragm 
pacing system is implanted in patients requiring external assistance in regulating the breathing 
function. The system consists of a transmitter, antennae, wiring, and electrodes and is purchased as 
a system, ie., one part is meaningless without its counterparts.  The electrodes and wires and patient-
based antenna are implanted while the transmitter is not implanted.  The cost of the components is 
equally distributed between the implantable and nonimplantable items.   

We have previously taken the position with respect to pacemaker systems that tax applies to 
the sale of external components but tax does not apply to the sale of implanted items.  If the items 
are sold for a lump sum, then tax applies to the entire charge.  If the price of the system is separated 
between taxable and nontaxable items, tax is applicable only on the price charged for the taxable 
items. 
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Third , you raise several inquiries with respect to the taxability of radium for therapy.   

We understand that small radioactive pellets are implanted under the skin in cancer patients 
for short periods of time.  Their use is strictly administered by a doctor.  Due to their extreme cost, 
radium pellets are customarily leased, rather than purchased, and reused following sterilization after 
each use. 

The fact that the property is leased does not affect its potential exemption.  Assuming that 
the lease charge to the patient would otherwise be subject to tax, the tax will not apply because of 
the exemption provided by Revenue and Taxation Code Section 6369.  We have previously 
classified radiopaques as medicines.  We think that radioactive pellets qualify as medicines and that 
they are not excluded by any of the provisions of paragraphs (c)(1) or (c)(2) of Regulation 1591.   

With respect to lease transactions, the application of the tax is somewhat complicated.  See 
our Regulation 1660 “Leases of Tangible Personal Property—In General.”  We understand that the 
vendor is located out of state.  If the vendor (owner/lessor) leases the pellets directly to the patient, 
the tax will not apply. 

Fourth, we remain of the opinion as stated ion our letter of December 5, 1974, that porcine 
grafts do not qualify as medicines under Regulation 1591.  While the matter is not free from doubt, 
we are of the opinion that zenoplastic skin does not qualify as a medicine under paragraph (b)(1) of 
the regulation or under paragraph (b)(2).  In our letter to you of December 5, 1974, we stated that it 
appears that porcine cutaneous grafts are used only as temporary biological dressings.  These items 
would thus not qualify as medicines under paragraph (b)(2) because they do not “remain or dissolve 
in the body.” We are further of the opinion that there is insufficient basis for classifying them as 
commonly regarded “medicines” under paragraph (b)(1).   

Very truly yours, 

Gary J. Jugum 
Tax Counsel 


