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 STATE OF CALIFORNIA 
 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
 
January 28, 1969  
 
 
Dear Mr. [X], 
 
After reviewing your letter of December 17, 1968 and Mr. B. E. Banks’ letter to you of 
December 10, I have concluded that you are correct in your contention that sales of oxygen to 
municipal fire departments are exempt.   
 
We have earlier held that oxygen is a “medicine” when sold to hospitals or to individuals 
pursuant to a doctor’s prescription.  Nothing in Revenue and Taxation Code Section 6369(b), 
defining “medicines” requires that they be prescribed by authorized persons.  Rather, the section 
speaks of “any substance or preparation intended for use by external or internal application to the 
human body in the diagnosis, cure, mitigation, treatment or prevention of disease and which is 
commonly recognized as a substance or preparation intended for such use ....”  In my opinion, 
once we find under any fact circumstances that medical oxygen is a “preparation or substance” 
which meets the terms of this definition, the issue is settled for all sales of medical oxygen 
meeting the provisions of Section 6369(a).   
 
Section 6369(a) (5) merely states “Sold to this State or any political subdivision or municipal 
corporation thereof, for use in the treatment of a human being ....”  The code does not define 
“treatment of human being”.  Provided the oxygen is used for “treatment” of a human being, I 
assume it is used in substantially the same way and for the same purposes by the fire department 
as by hospitals, etc.  Since the only requirement of the code is that it be sold to the political 
subdivision, and there is no requirement that it be at a doctor’s direction, the sale is exempt.   
 
Very truly yours,  
 
 
 
T. P. Putnam  
Tax Counsel  
 
 
By Lawrence A. Augusta  
LAA:ph [lb]  
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