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   Sales for resale and foreign exports 

 

Dear ---: 

 

In your September 29, 1989 letter to the Board, you write: 

 

“One of our clients is purchasing agents for their affiliated company in the 

Far East.  As such, they buy merchandise from various states in the United 

States for the sole purpose of exporting said goods to their affiliated 

company. 

 

“Of course, our clients need to be exempt from having to pay any sales tax 

when purchasing the goods or charging sales tax when exporting the goods, 

since the goods are strictly for export and not intended for their own use. 

 

“Please advise us whether our clients would be required to have a resale 

certificate (tax exemption) or any other kind of permit in order to be able to 

conduct the above business. 

 

“Please provide us with a written response to the above inquiry and to the 

extent such certificate may be required, provide us with all information and 

applications.” 

 

Opinion 

 

Although you state that your client is a purchasing agent for its affiliated company, your 

letter also appears to indicate that your client is purchasing goods for its own account for resale to 

the affiliated company.  If your client were, in fact, a purchasing agent for the affiliated company, 

your client would not need to hold a seller’s permit, since it would not be making purchases and 

sales for its own account.  Rather, the transactions to which sales or use tax could apply would be 

the transactions between the sellers and the affiliated company as the purchaser. 
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If your client purchases goods for its own account exclusively for foreign export to its 

affiliated company, then your client is not required to hold a seller’s permit issued by the Board 

under the provisions of Sales and Use Tax Regulation 1699(b), since your client’s sales are not sales 

made in this state, but rather are exclusively for foreign export.  Your client should issue to its 

vendors a resale certificate in the form set out in subdivision (b) of Regulation 1668.  Please note 

that under subdivision (b)(1)(C) of that Regulation, in lieu of a seller’s permit number, your client 

may enter a notation on the resale certificate that it is not required to hold a seller’s permit because 

all of its sales are for export. 

 

Finally, your client should document that all of its sales are sales for export under the 

provisions of Regulation 1620(a)(3)(C).  Your client should retain documentary evidence of its 

delivery of the property to the carrier, customs broker, or forwarding agent for export, as set out in 

subdivision (a)(3)(D) of Regulation 1620.   

 

I enclose Regulations 1620, 1668, and 1699 for your information.  Please note that we 

cannot advise you whether there are any other permits (besides a seller’s permit) which your client 

may be required to obtain in order to conduct its business.  Please feel free to contact me if you have 

any further questions or comments about this letter.    

 

Sincerely, 

 

 

 

 

John Abbott 

Senior Tax Counsel 
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Enclosures 


