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PN November 6, 1984 loets Bvil)

DOUGLAS D. 2ELL
Executive Secrerary

Dear

This is in reply to your letter of September 26, 1984°
addressed to Chief of Field Operations Robert Nunes which was
referred to the legal staff for reply. You request cur opinion

- on the application of sales and use tax to the following trans-
actions:

PARTIES

U_ is engaged in the general business
v in California and foreign couﬁhrlns. The maintains its
principal office sy

California. The 1s the parent company of numerous sub-
sidiaries which operate throughout the United States.

) is a wholly-owned
subsidiary of thne ng_1S engaged in equipment leasing

and lease financinz. f owns four inactive subsidiaries,
Lease Holding IX through XII.

! B is a wholly-owned

subsidiary of the and 1S engagecd 1n ecuipment leasing

and lease financing. It holds one active leasing subsidiary,
, and three inactive leasing subsidiaries, -
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is a wholly-owned SUD51d1ary of
the @l and is engaged in equipment leasing and lease
financing. It holds one active leasing subsidiary,
, and three 1lnactive subsidiaries, ;
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III and IV. . is also the parent off
#® which 1s engaged in equipment leasing and holds
L MR

gIT of the stock of._

T T

STATEMENT OF FACTS

wishes to simplify and consolidate its
leasing operations by restructuring them in the manner described
below. The restructuring will involve various intercorporate
transfers of stock and the merger of several leasing sub-
sidiaries into one company.

The proposed consolidation involves three steps:

(1) { _ )will distribute to the a dividend
consisting of all of its stock in

(2) Immediatelyghereafter, th will contribute
all its stock int to The. will not
receive any consideration for this transfer.
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(3) ¢

h"_,rL_ ¢ i
will be merged into

The outstanding stock of . =T . o . i
i P will be ‘exchangeu .ur shares of stock in
The outstanding stock 1in
will be cancelled. Subs$guent to the merger,
€ __Pwill contirlue the business operations oft thep €our merged
companies. . e
M . &
In our opinion, steps 1 and 2 above are not subject

to sales and use tax since thev involve only a transfer of
corporate stock which, for sales and use tax purposes, 1s an

intangible* ‘ .
%

Step 3 above becomes far more complicated since your
letter suggests that whether considered as statutory mergers,
occasional .sales, or sales for resale, no sales tax would apply.
We shall below discugs specifically your three suggested inter-
pretations. [

1f R fact step 3 is a "statutory merger", no sales
or use tax will apply. This is pursuant toO Regu;ation 1595 (b)
(3) which provides that:

"rTax does not apply to a transtier of property
of a constituent corporation to a surviving
corporation or new corporation pursuant to a
statutory merger under Sections 1100-1305 of
the California Corporations Code or similar
laws of other states.”
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No®e that, to bé nontaxable, the merger mlist be ‘a

# "statutory merger" and not merely some other form of re-
organization or de- facto merger. We note Mirther that, under
a true statutory merger, any leased property would continue
in its previous status as tax paid or, if not tax paid, continue
to be subject to tax measured by rental receipts.

g #

" As to your occasional sales interpretation, in our
opinion, as to any capital assets transferred, the transfer will
satisfy the definition of occacsional sale in Revenue and Taxation
Code (all section references herein after are to such ccde)
Section 6006.5(b) which states that: -

"Any transfer of all or substantially all the
propertk¥ held or used by the person®in the
course of such activities when after such

- transfer the real or ultimate ownership of
each property is substantiallwsimilar to
that whichrexisted before such#transfer™®

Still on the occasional sales analysis, as to any
leasing inventory other than mobile transpo¥tation equipment
(MT), if the sale.is by a subsidiary holding a sellers permit
orarequired to hold a sellers permit which purchased’ the leased’
property without the payment ef 5ales or use tax then, within
Section 6094.1, ~#ould have the option qf paying tax*®n
the purchase priceéwof the property or paving tax measured by
rental receipts. If originally purchased tax paid, then no
further tax would be due on the transfer. If the property
was transferred from a subsidiary that did not hold a sellers
permit and was not required to hold a sellers permit, then
againg iwould have the option with Revenue and Taxation
Code Section 6094.1 of paying tax measured by purchase price
or by rental receipts.

Still on the occasional sale analysis, 1if the leased
property transferred is MTE and the transfer is from a sub-
sidiary holding or required to hold a sellers permit who
originally purchased the propertv ex-tax, +will have the
option of paving on purchase price or fair market value (see
Section 6243.1). If the MTE was originally purchased tax paid,
there will be no further tax on the transfer. If the transfer
is from a subsidiary not holding or required to hold a sellers
permit, the same Section 6243.1 option between purchase price
or fair market value will be available.

Finally, as to your sale for resale analysis, assuming
that neither the statutory merger or occasional sale analysis
discussed above apply, capital assets are obviously not for
resale and their transfer will be subject to tax. As to the
leasing inventorv other than MTE, if the selling subsidiary was
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collecting tax measured by the raental receipts then(__ ’ could
give a resale certificate and could continue collecting tax
measured by rental receipts. On the other hand, if the leases
by the selling subsidiary were not taxable because tax or tax
reimbursement had been paid on the original purchase price,

would not have the option of purchasing for resale; rather,
tax would apply to the purchase of the leasing inventory. As
to MTE, the Section 6243.1 option between tax on purchase price
or tax on fair market rental value would be available.

If you have further guestions, feel free to write

me.
Very truly yours,
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Donald J.” Hennessy "//
Tax -Counsel
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