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Re: Proposed Merger

Dea:

This is in response to your letter to Gary Jugum dated April
19, 1995, in which you inquire about the sales and use tax
implications of your client’s proposed restructure and merger.

You describe the proposed transaction as follows:

"One of our clients (The Company) is considering
restructuring part of its operations by merging two of
its ‘subsidiaries’ (Sub A and Sub B, respectively).
The Company and both Sub A and Sub B are domestic non-
profit corporations organized pursuant to the
California Nonprofit Public Benefit Corporations Code.
The Company has control (via membership) of both
subsidiaries but does not per se ‘own’ either entity
since Subs A and B are not stock corporations. However
the Articles of Incorporation (copies attached) for
both subsidiaries state that upon dissolution all
proceeds are to be distributed to The Company or
charitable tax-exempt affiliate of The Company,
controlled in a manner similar to the ‘subsidiaries.’"

vou also state that the proposed merger agreement provides
that the merger will be in conformance with the California
Corporations Code. You have concluded that this transaction is
not subject to California sales and use tax because it
constitutes both a statutory merger and a transfer of
substantially all the assets with ownership substantially similar
to that which existed prior to the transfer. Your letter
requests affirmation of these conclusions.
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Subdivision (b) (3) of Regulation 1595 provides that sales
tax doeg not apply to a transfer of tangible personal property of
a constituent corporation to a surviving corporation pursuant to
a statutory merger under sections 1100 through 1305 of the
California Corporations Code or pursuant to similar laws of other
states. You note that the sections cited in this provision
relate to mergers between general corporations. Corporations
Code sections 6010 through 6022 provide similar rules which are
applicable to mergers between nonprofit public benefit
corporations. You state that the effect of the merger provisions
applicable to general corporations is the same as those
applicable to nonprofit corporations. You ask whether a transfer
of tangible personal property pursuant to a statutory merger
under sections 6010 through 6022 is subject to sales tax.

The reason a transfer of property pursuant to a statutory
merger undexr, sections 1100 through 1305 is not subject to sales
tax is that we regard the property to be transferred by operation
of law. That is, we do not regard the transfer to be a "sale"
within the meaning of Revenue and Taxation Code section 6006.

The relevant Corporations Code provision related to mergers
under the general corporation law is subdivision (a) of section

1107, which states:

"(a) Upon merger pursuant to this chapter the separate
existence of the disappearing corporations ceases and
the surviving corporation shall succeed, without other
transfer, to all the rights and property of each of the
disappearing corporations and shall be subject to all
the debts and liabilities of each in the same manner as
if the surviving corporation had itself incurred them."

The relevant Corporations Code provision related to mergers
under the nonprofit corporation law is subdivision (a) of
section 6020, which states:

"(a) Upon merger pursuant to this chapter the separate
existence of the disappearing corporations ceases and
the surviving corporation shall succeed, without other
transfer, to all the rights and property of each of the
disappearing corporations and shall be subject to all
the debts and liabilities of each and trust obligations
upon the property of a disappearing corporation in the
same manner as if the surviving corporation had itself

incurred them."



= A June 9, 1995

As relevant to this discussion, these provisions are
identical. We therefore conclude that a transfer of property
pursuant to a merger under Corporations Code sections 6010
through 6022, as specified in subdivision (a) of section 6020, is
a transfer of property by operation of law and is not a "sale" as
defined in Revenue and Taxation Code section 6006. No sales tax
applies to such a transfer. Since a merger is a transfer by
operation of law, the occasional sale exemption is not relevant.

Revenue and Taxation Code section 6596 provides the only
basis for relief from tax when a taxpayer reasonably relies on
written advice from the board. The primary conditions to qualify
are that the request for opinion must be in writing and must
disclose all relevant facts, including the identity of the
taxpayer. Since you have not identified your client, this
opinion does not come within the provisions of section 6596.

If you have any further questions please feel free to
contact us again.

incerely,

Patricia t Jorgensen
Senior Staff Counsel
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