
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

 
 
 

   

 
 

  

 

 

 

 
 

  

 

 

 

 395.1964STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-3723 

   July 18, 1989 

Mr. R--- M. J---
[H] 

Lawyers 

XXXXX --- Boulevard 

--- ---, CA XXXXX-XXXX 


Dear Mr. J---: 

This is in response to your letter of June 19, 1989.  We apologize for the extended delay in 
our reply. 

You have sought our opinion as to the sales and use tax consequence of the following 
described transactions: 

[G], Inc., a California corporation (“[G]”) and [P], Inc., a Delaware corporation (“[P]”) 
propose to form a general partnership (the “Partnership”) pursuant to California law.  [G] will 
contribute to the Partnership a relatively small amount of cash (currently contemplated to be $990); 
[P] will contribute 1/99 of [G]’s contribution (currently contemplated to by $10).  [P] will then 
purchase from [G] a 1% interest in certain real estate (the “Real Estate”), immediately following 
which [G] will contribute 100% of their combined interests in the Real Estate to the Partnership.   

Thus, immediately following the transactions described above, (a) the assets of the 
Partnership will consist of cash and the Real Estate, (b) [G] will have a 99% interest in the 
Partnership, and (c) [P] will have a 1% interest in the Partnership.   

[G] will then contribute to the Partnership certain assets (the “Wine Business”).  As 
consideration for the transfer of the Wine Business to the Partnership, the Partnership will issued to 
[G] an additional partnership interest, which will bring [G]’s interest in the partnership to in excess 
of 99%.  The Partnership will also assume certain liabilities and obligations of [G].   

The Wine Business compromises 80% or more wine or the tangible personal property held 
or used by [G].   
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Immediately following the transfer of the Wine Business to the Partnership, [P] will 
purchase, for cash, an interest in the Partnership from [G] to bring [P]’ Partnership interest up to 
50%.   

You have represented that these transactions were not structured solely to avoid California 
sales and use tax. 

We hereby concur in your analysis and conclusions that neither sales tax nor use tax applies 
to (1) the transfer of the Real Estate by [G] to [P], (2) the transfer by [G] and [P] of the Real Estate 
to the Partnership, and (3) the transfer of the Partnership Interest by [G] to [P].   

The most critical point of our analysis is that our Regulation 1595(b)(2) applies to the 
transfer of the tangible personal property from [G] to the Partnership.  Since [G] holds a seller’s 
permit, the transfer must meet the 80% / 80% requirements of the regulation.  The transfer in 
question meets the test.  Each step of the transaction is properly analyzed independently of all other 
steps. It is inappropriate to recharacterize the transaction for sales and use tax purposes, where the 
business purpose for the transaction is not sales and use tax avoidance only.   

Very truly yours, 

Gary J. Jugum 
Assistant Chief Counsel 

GJJ:sr 


