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I am responding to your letter dated December 29, 1994. You
ask how tax applies to your sale of military items.

You collect military items as a hobby. Twice a year you
purchase a table at a.local military show.and sell excess items
from your collection to the public. You believe that your sales
should be regarded as occasional sales exempt from sales tax
because you make the sales infrequently, and do not consider the
activity a business. You ask for. the clarification of the
"Occasional Sale exemption" and under what conditions you qualify
as an "Occasional seller.” '

A retailer’s retail sale of tangible personal propefty in
California is subject to sales tax measured by gross receipts,

unless that sale is specifically exempt by statute. (Rev. & Tax.
Code § 6051.) A retail sale means a sale for any purpose other
than resale in the regular course of business. (Rev. & Tax. Code

§ 6007.)

The applicable exemption in your case is Revenue and
Taxation Code section 6367 which exempts from sales tax the
occasional sale of tangible personal property, except sales of
vehicles, vessels, or aircraft. Revenue and Taxation Code
section 6006.5(a) defines an occasional sale as a sale of i
property not held or used by a seller in the course of activities |
for which the seller is required to hold a seller’s permit, i
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provided the sale is not one of a series of sales sufiicient in
number, scope, and character to constitute an activit] Xequiring
the holding of a sellexr’s permit.

Any person engaged in the business of selling taigible
personal property in California must apply for and obain a
seller’s permit from the Board of Equalization. (Rev. & Tax. Code
§ 6066, Reg. 1699(a).) Even if a person is not otherise
regarded as engaged in the business of selling tangible personal

- property and therefore not required to hold a seller’s permit,

the person will generally be so regarded if the persos Tmakes 3 or
more sales within any 12-month period. (Reg. 1595(a)ld) (a).)

You purchase a table twice a year for the purpise of
engaging in the activity of selling tangible personal pXoperty.
Since you are engaged in the business of selling tangible
personal property, you must hold a seller’s permit. | mote also
that it appears that you are making 3 or more sales diring any
12-month period. You would be required to hold a sellex’s permit
for such activities even if you did not purchase a tabdle at the
military show. Since you are making sales in the course of
activities requiring a permit, your sales do not qualify for the
occasional sale exemption.

Since you are required to hold a seller’s permit pursuant to
Revenue and Taxation Code section 6066, you should immeédiately
apply for one at the District Office of the Board of Iqualization
located at 6150 Van Nuys Boulevard, Room 205, Van Nuys, CA 351409-
7735, telephone number (818)9501-5293.

If you have further questions, feel free to write

again.
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