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Gentlemen: 
 
This is in reply to your letter of March 21 in which you inquire concerning the application of the 
California retail sales tax with respect to cutting and editing of customers’ films. You state that you 
operate a motion picture film processing laboratory, doing developing and printing of 16mm films. 
 
Under Sales and Use Tax Ruling 19, Motion Pictures, copy enclosed, producers of complete motion 
pictures are the consumers of all of the tangible personal property used in production. It follows that 
sales to producers are at retail and, accordingly, taxable. 
 
Pursuant to Section 6006 of the Sales and Use Tax Law and Ruling 15, copy enclosed, the 
producing, fabricating, or processing of tangible personal property furnished by consumers is 
expressly included within the definition of “sale”. Accordingly, it is our opinion that charges for the 
processing of films for producers or other consumer, including charges for developing, printing, 
cutting, and editing, are required to be included in the measure of the tax. The fact that labor only is 
involved is in itself immaterial. It is well established that tax applies to charges for labor only where 
the labor amounts to the fabrication, producing, or processing of tangible personal property 
furnished by the consumer. Thus, in Banken v. State Board of Equalization, 79 A. C. A. 697, it was 
held that the charges for dying of fabrics furnished by the consumer were subject to tax as a 
processing operation. The more fact that the dyer furnished the dye material of negligible value 
compared to the total charge for the labor was taxable. Incidentally, the fabrics in this case were for 
use in motion picture production. 
 
 
 

Yours very truly, 
 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
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