
 
 
 
 

 

 
 

 
   

 
 

  

 
 

   
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

 

 

 

 

 375.0220STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

April 20, 1965 

Gentlemen: 

This is with reference to your letter of April 1 regarding Ruling 19, Motion Pictures.  We will 
answer your questions in the order they were stated in your letter.  

1. You first question relates to sales of prints to customers for whom you have produced a 
motion picture.  The contract, in part, quoted by you, reads: 

“The Producer will retain the original printing material in Trust and the Client 
will purchase all additional prints from the Producer at a fair market price.  This 
price is currently $____ a foot.  All film and print material belongs to the Client 
outright and upon demand will be turned over to the Client.” 

The foregoing is not a firm order for prints because it lacks certainty. It merely says the client will 
buy prints at a fair market price from the producer (if he buys any at all).  He is not obligated to buy 
any. A firm order should specify the exact number of prints to be purchased and the price to be paid 
therefore, or other terms of payment.   

2. Updating a production, you say, would consist of adding new scenes in the visual and/or 
changes in the sound track.  This is not a new production.  The changes are being made to an 
already existing production of which you were, apparently, the producer.  Thus, changes when made 
by the producer are more in the nature of modification and the producer would still be the 
consumer.  His status would not change as far as the production on which he is working is 
concerned. If you were not the producer of the film being updated you would not be the consumer 
of the changes either.  Thus, if your client gave you a film to be updated, tax would apply to charges 
for updating since the updating work, in and of itself, is not a production.   

3. Foreign language sound tracks if done by or contracted to be done by the producer of the 
film should be treated the same as updating done by the producer.  In other words, the producer is 
the consumer and he pays tax on charges to him for any sound work, etc., he subcontracts to be 
done and the charges to the client are not subject to tax.  If the order calls for a specified number of 
prints containing the foreign language sound track, the application of tax would be the same as an 
initial contract to produce a film and supply a specified number of prints.  On the other hand, if the 
client furnishes the film and contracts to have you do a foreign language sound track and you were 
not the producer of the film, charges by you to the client would not be subject to tax since the sound 
track, in and of itself, is not a production.     
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4. Sales tax is applicable to charges by the producer of a film for retail sales of reels, boxes and 
cans. The measure of the tax is the total price charged to the client including handling charges. 

Where you are the producer of a film under a contract for a firm order of a specified number of 
prints and the total charge including the price for release prints does not separately state charges for 
cans, reels, etc., you will be liable for sale tax on the sale of the cans, reels, etc., measured by a 
reasonable marked-up retail price commensurate with the industry practice where such items are 
sold at retail. 

We suggest you separately state charges and collect and report tax on all retail sales of reels, boxes 
and cans.   

Very truly yours, 

Robert H. Anderson 

Associate Tax Counsel 
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