
 
 
 360.0006  STATE OF CALIFORNIA 
 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
 

August 21, 1995 
 
RE: Hearing Aid Dispensers  
 
 
Dear  
 
I am responding to your letter to the state Board of Equalization dated May 3D, 1995. You 
request advice as to the application of tax to your purchases and sales of hearing aids and related 
miscellaneous items. You ask three questions: (1) Should you pay tax on your sales of these 
items?; (2) If you bought them tax paid, do you report tax on your monthly returns?; and (3) If 
you purchase them tax paid, do you pay tax when you sell these items to your customers? You 
attached to your letter a copy of a letter dated January 16, 1989, that you wrote to our Audit 
Evaluation and Planning Unit asking essentially the same questions. You also attached a copy of 
the response you received, dated February 3, 1989, from Senior Tax Auditor Joan Armenta-
Roberts setting forth the rules in this area.  
 
OPINION  
 
A. Sales and Use Tax Generally.  
 
In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation .Code 
section 6051 imposes a sales tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers 
for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state. (Unless otherwise 
noted, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.) A "retail sale" means a 
sale for any purpose other than resale in the regular course of business in the form of tangible 
personal property. (§ 6007.) The retailer owes the sales tax but may collect sales tax 
reimbursement from the purchaser pursuant to agreement. (civ. Code § 1656.1.) Thus, in a 
transaction subject to sales tax, the buyer may reimburse the seller for the tax the seller pays but 
does not owe sales tax.  
 
Throughout this letter, we assume, from the context of your letter, that you purchase your 
hearing aids and accessories from in-state vendors in transactions subject to sales tax. It is, of 
course, possible that at least some of your purchases are from out-of-state vendors, in which case 
the applicable tax is the use tax. (§ 6201.) If use tax is the proper tax, you, as the buyer, would 
owe the tax which the out-of-state. seller would have to collect if engaged in business in 
California. (§ 6203.) This distinction does not, however, affect our analysis as to whether or not 
tax applies to your own sales of these items.  
 
B. Tax Consequences.  
 



We hereby confirm the opinion of Mrs. Armenta-Roberts. Under Regulation 1506(e) (of which 
Mrs. Armenta-Roberts sent you a copy), persons licensed as hearing aid dispensers by the 
Department of Consumer Affairs are consumers of the hearing aids and any necessary and 
component parts of a hearing aid which is fully worn on the body of the user. This rule has not 
changed in the intervening years. Your 1995 letter states you are "Board Certified--Hearing 
Instrument Sciences," and gives your license number. We thus assume that you are licensed as a 
hearing aid dispenser by the Department· of Consumer Affairs. Regulation 1506·(e) .thus applies 
to your purchases and sales of such items.  
 
The regulation defines "hearing aid" as including "any necessary accesory or component part of 
the hearing aid which is fully worn on the body of the user such as cords, connector tubing, ear 
molds, or batteries, whether the part is sold or furnished separately or in conjunction with the 
hearing aid. The term also includes replacement and repair parts." In your 1995 letter you list the 
follwing items as being sold in your office: "Battery Testers, Sanitize for hearing aids, 
Infrasound Listening System, Batteries for Hearing Aids, Otoscopes/Ear lights, Eargene, 
Telephone Ear Pads, Battery Removal Pens, Ear Wax removal kits, Dri-Aid kits, Wax guard 
systems, Foam Ear Plugs." Your sales of the batteries' are not subject to tax under the regulation, 
but the remainder of the items do not appear to come within the definition of "hearing aid." Tax 
thus applies to their sales. We are not sure of the function of the "Infrasound Listening system," 
and so consider its sale to be subject to tax absent further information.  
 
We note that the above permit number has apparently been closed out and your files destroyed. 
As you are making taxable retail sales you need to obtain a new seller's permit (§ 6066) and 
begin reporting and paying tax immediately. (§§ 6451 et. Seg.) You may obtain a seller's permit 
at the --- --- --- --- California --- I have attached a copy of Board of Equalization Pamphlet No. 
73, "Your California Seller's Permit," for your information.  
 
I hope the above discussion has answered your question. If you need anything further, please do 
not hesitate to write again.  
 
 
 
Sincerely,  
 
 
 
John L. Waid  
Tax Counsel  
 
 
 
JLW: sr  
Attachment  
 
cc: --- District Administrator -  



 
 
 

May 30, 1995 
 
 
 
State Board of Equalization  
P.O. Box 942879  
Sacramento, CA 94279-0001  
 
 
 
ATTN.: Legal Division  
 
RE: Sales Tax - Within a Hearing Aid Dispenser's Office  
 
Dear Sirs;  
 
I am writing to inquire on the charging of sales tax on certain items that are sold in our hearing 
aid office. I have been made aware that hearing aids and all components that are worn the body 
are subject to state sales tax on the acquisition / wholesale cost by myself when not charged by 
the manufacturer. In regard to miscellaneous items sold there is some questions.  
 
Following is a list of such items that have been sold in our office: 
 
 Battery Testers    Otoscopes/Ear lights  Ear wax removal kits  
 Sanitize for hearing aids   Eargene    Dri-Aid kits  
 Infrasound Listening System   Telephone Ear Pads   Wax guard systems  
 Batteries for Hearing Aids   Battery Removal Pens  Foam Ear Plugs  
 
The questions that I have in regard to this is:  
 

1. Do I have to pay sales tax on these items and if so, is it on retail or wholesale? 
2. If the item(s) have had sales tax paid on them do I report that I have paid sales tax on my 

monthly report to the state? 
3. When I pay sales tax to the company that I buy from, do I have to charge my customers 

this sales tax?  
 
I would appreciate any information on the above questions that you may have. These are 
questions that most dispensers have. Some refuse to handle I sell any products other than hearing 
aids because of the confusion I lack of understanding concerning this matter.  
 
Thank you for your help in this matter.  



 
 
 

January 16, 1989 
 
 
 
Audit Evaluation and Planning Unit  
State Board of Equalization  
P.O. Box 942879  
Sacramento, Ca 94279-0001  
 
 
 
Dear Folks,  
 
In reviewing the Dec 88 Tax Info Bulletin, I observed the above address with some 
encouragement-to send comments, etc.  
 
What I need is information that is for all practical purposes very hard to come by. When I 
reopened by office here in Anderson, some changes in what and how Hearing Instruments & 
accesesories are taxed, if at all, had taken place. I phoned the local tax office, they had some 
info, I phoned the person who had changed the legislation on taxing Hearing devises, no result. 
When I try to inquire with other Hearing Instrument Dispenser’ on the subject, Most, at least the 
ones I have approached, seem as ill-advised as I am.  
 
I do have a sellers permit and would be glad to pay whatever tax I may owe. Possibly you may 
have some descriptive information that would help me, and possibly others, to identify what is 
and what is not taxable in the Hearing Instrument Field.  
Thank You for your help,  



 
 
 

February 3, 1989 
 
 
 
 
Dear  
 
Thank you for your letter of January 16, 1989, in which you were responding to our December 
Tax Information Bulletin article which asked for your comments. In your letter, you requested 
information regarding the correct application of the sales or use tax on products for the hearing 
impaired.  
 
California Sales and Use Tax Regulation 1506, "Miscellaneous Service Enterprises," copy 
enclosed, provides that "persons licensed as hearing aid dispensers by the Department of 
Consumer Affairs, Board of Medical Quality Assurance, are consumers of hearing aids furnished 
or sold by them." In other words, licensed hearing aid dispensers should pay tax on the cost of 
the hearing aids when they purchase them. They should not charge tax at retail to their own 
customers. Persons who are not licensed hearing aid dispensers are required to charge and report 
tax on the retail selling price of hearing aids to their customers. The regulation further states that 
“The term 'hearing aid' includes any necessary accessory or component part of a hearing aid 
which is fully worn on the body of the user… ” 
 
I hope this information is helpful. If you have any further questions, you may wish to contact our 
--- Office at --- --- --- or write this office again.  
 
 
 
Sincerely,  
 
 
 
Joan Armenta-Roberts  
Senior Tax Auditor  
 
 
 
JAR: jmh  
0269U  
Enclosure: Regulation 1506  



 
 

State of California 
BOARD OF EQUALIZATION 

SALES AND USE TAX REGULATIONS 
 
Regulation 1506. MISCELLANEOUS SERVICE ENTERPRISES.  
Reference: Sections 6006, 6007, 6015, 6018.1, Revenue and Taxation Code.  
 
(a) BARBERS, BEAUTY SHOP OPERATORS, BOOTBLACKS, LAUNDERERS AND CLEANERS.  
 
(1) IN GENERAL. Barbers, beauty shop operators, bootblacks, launderers and cleaners are the 
consumers of the supplies and other property used in performing their services, and tax applies 
with respect to the sale to them of the supplies and other property. They are retailers, however, of 
any such supplies or of used articles or other tangible personal property which they sell to 
consumers in the regular course of business, and tax applies to the gross receipts from such sales.  
 
(2) RENTALS. Launderers and cleaners are the consumers of linen supplies and similar articles, 
including towels, uniforms, coveralls, shop coats, dust cloths, and similar items, rented to others 
when an essential part of the rental contract is the furnishing of the recurring service of 
laundering or cleaning of the articles rented, and tax applies with respect to the sale to them of 
such articles.  
 
(b) CIRCULATING LIBRARIES. When circulating libraries, which are engaged in the business 
of renting books to others, pay tax measured by the purchase price of such books either to the 
person from whom the books are purchased or to the board, tax does not apply to the amount 
charged for the rental of such books. Such libraries are retailers of new or used books which they 
sell to consumers in the regular course of business, and tax applies to the gross receipts from 
such sales.  
 
(c) DENTISTS AND DENTAL LABORATORIES. Dentists are consumers of the materials, 
supplies, dental laboratory products and other tangible personal property which they use in 
performing their services. Tax, accordingly, applies to the sale of the tangible personal property 
to them.  
 
Dental laboratories are the retailers of the plates, Inlays and other products which they 
manufacture for dentists or other consumers. Tax applies to their entire charges for such products 
regardless of whether a separate charge or billing is made for materials and manufacturing 
services.  
 
(d). GUN CLUBS. Gun clubs are consumers, not retailers, of clay pigeons or blue rocks 
furnished to members or patrons in connection with trapshooting or similar sports even though 
the charge for the service is measured by the number of clay pigeons Or blue rocks used. The tax 
applies with respect to the sale of such property to the clubs  
 
(e) LICENSED HEARING AID DISPENSERS. Effective January 1, 1985 persons licensed as 
hearing aid dispensers by the Department of Consumer Affairs, Board of Medical Quality 
Assurance, are consumers of hearing aids furnished or sold by them. The term "hearing aid" 
includes any necessary accessory or component part of the hearing aid which is fully worn on the 



body of the user such as cords, connector tubing, ear molds, or batteries, whether the part is sold 
or furnished separately or in conjunction with the hearing aid. The term also includes 
replacement and repair parts. Tax applies with respect to the sale of such products to licensed 
hearing aid dispensers.  
 
Tax applies to the retail sale of such products by persons who are not licensed hearing aid 
dispensers.  
 
(1) SUMMER CAMPS. The tax applies to gross receipts from the sale of meals or other tangible 
personal property at summer camps, whether operated by municipal or private corporations, or 
other parties. When a camp qualifies as a school or educational institution, tax, with respect to 
meals, applies in the same manner as to schools and educational institutions. To qualify as a 
school or educational institution for purposes of this regulation, the camp must conduct regularly 
scheduled classes, with required attendance, in charge of qualified Instructors.  
 
History: Amended July 30.1986. effective November 7. 1986. In subdivision (h). added 
explanation that licensed veterinarians are consumers of certain drugs and medicines. In 
subdivision (h) (1) (A). added definition of term "licensed veterinarian". In subdivision (h) (1) 
(B). added definition of term "drugs and medicines" .In subdivision (h) (1) (C), added definition 
of term "professional services”. In subdivision (h) (2) (A). added explanation concerning 
application of tax to certain drugs and medicines by licensed veterinarians. In subdivision (h) (2) 
(B). added explanation that licensed veterinarians are retailers of certain drugs and medicines. 
The subdivision also specified the correct application of tax to certain charges made for X-rays.  
 

Regulations are issued by the State Board of Equalization to Implement. Interpret or 
make specific provisions of the California Sales and Use Tax Law and to aid in the 
administration and enforcement of that law. If you are in doubt about how the Sales 
and Use Tax Law applies to your specific activity or transaction, you should write the 
nearest State Board of Equalization office. Requests for advice regarding specific 
activity or transaction should be in writing and should fully describe the facts and 
circumstances of the activity or transaction.  


	STATE OF CALIFORNIA

