
 
 
 
 

 

 

 
 
 

 
 

 

 

 
 

 

   

 

 

 

 
 

 

 340.0080STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

December 15, 1969 

K--- and M--- 

Certified Public Accountants 

Suite XXX, --- Building 

XXX “--” Street 

--- ---, CA XXXXX 


Attention: 	 Mr. M--- K---

  Certified Public Accountant 


Gentlemen: 

Thank you for your supplemental letter of October 13, 1969, relating to the taxability of 
computerized letters.    

Before replying to the above letter, I wish to advise that it has been brought to my attention 
that the conclusions expressed in my October 3, 1969, letter to you in answer to the question asked 
in your letter of June 19, 1969, are inconsistent with respect to the applicability of the provisions of 
ruling 7.5 to the facts involved.  In order to avoid confusion, please disregard the October 3, 1969, 
letter. 

I will restate the facts and the questions contained in your June 19 letter and supply the 
applicable answers.   

The facts are as follows: 

The company is in the personal computerized letter business producing individually 
addressed and personalized letters from mailing lists, which are in tape or punch card form.   

It provides the complete mailing service from the printing of the letterheads and envelopes 
to inserting, metering and delivery to the post office.   

The company uses outside services for practically all the segments that make up the 
complete computerized letter mailing.  It pays sales tax on the original purchase of envelopes, paper 
stock, and on those portions of the mailing service that are determined by the mailing house used to 
be taxable.  Sales tax is not being paid on computer time furnished by the service bureau.  The 
computer is used to type in the name and address as well as typing the body or text of each letter.   
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The text of the letters vary as the name of the addressee may be inserted in different parts of the 
letter. Also, certain phrases and/or paragraphs of the letter will vary depending on the program 
being used for such things as the addressee’s job classification, geographical area, etc. 

The company is now involved in substantial out-of-state mailings.  These mailings are not 
being delivered to a local post office in California, but rather, are being shipped by common carrier 
to different post offices in the other states for mailing from that location.   

The invoicing to the customer for the computerized letter service and the mailing is, in many 
cases, an all inclusive billing simply showing the number of letters mailed and the unit price per 
letter, which in most cases, does include the postage paid.   

Based on the above facts, you request a ruling as to the applicability of the California sales 
tax laws on the following points: 

1. Is the procedure being used currently of paying sales tax upon the company’s 
purchases of paper, envelopes, supplies, and taxable services provided to it, the correct procedure to 
be used? 

It is our opinion that the procedure being used is incorrect.   

The company’s activities include the furnishing of tangible personal property in the form of 
the envelopes and printed computerized letters to its clients.  Accordingly, company is the retailer of 
the tangible personal property so furnished and the tax applies to the charges to its customers for the 
property. 

The provisions of ruling 7.5 do not apply to such activities, but apply specifically to so-
called “mailing house transactions.”  The first paragraph of ruling 7.5 is phrased in general terms 
and characterizes a person engaged in the business of providing mailing services as a consumer of 
tangible personal property he uses in performing his service.  This paragraph, however, must be 
read in light of the narrow area to which it relates, i.e., mailing services.  The ruling applies 
generally to those engaged in that business without the additional features of selling printed or other 
materials to be included in the mailing.   

Since company must be considered the retailer of the tangible personal property, it should 
purchase the envelopes, paperstock and taxable services for resale.  Those purchases upon which 
company has paid sales tax may be claimed as a deduction under tax-paid purchases resold.   

The charges made for postage, or for addressing, enclosing, sealing, preparing for mailing or 
mailing letters are exempt from tax provided such charges are separately stated on the invoices and 
in the accounting records prepared by company.  These generally are the typical charges made by 
the mailing service. 
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2. If the procedure is correct as stated in No. 1 above, is it correct that sales tax does 
not apply to the computer time involved in programming and proceduring the computerized letters? 

We believe that the tax does apply to the charges for the computer time involved in the 
programming and proceduring of the computerized letters.   

The service bureau is, in our opinion, performing a taxable service in printing the letters. 
The true object of the contract between company and the service bureau appears to be the completed 
letters, and not the nontaxable service of furnishing new information obtained by the processing of 
data supplied by company.  The letters are not merely for the presentation of the information 
obtained through the processing of source data, but are duplications of a form letter with minor 
modification.  It is the letters which are contracted for and not simply the information contained 
thereon.  We see very little difference between the letters produced by the service bureau and those 
produced by an ordinary printing house to which the tax applies under ruling 24, copy enclosed.   

Administratively, we previously have ruled that the process of duplicating form letters 
should be regarded for sales tax purposes as similar to mimeographing or multigraphing and the tax 
accordingly is applicable to charges for the furnishing of the letters thus duplicated … .  We think 
that where letters are produced by “mass production” methods as by mimeographing, 
multigraphing, or some other method of duplication, the process is simply another form of printing 
and the charges, therefore, taxable (Cal. Tax. Serv. Anno. No. 1682.70).   

The charges for programming and processing the computerized letters constitute charges for 
services in connection with the furnishing of the taxable printing and are taxable.   

However, since company is the retailer and not the consumer of the letters printed by the 
service bureau, they may be purchased for resale by issuing an appropriate resale certificate to the 
service bureau.  Tax applies to the sale of the letters by company to its customers. The invoice to 
company’s customers should separately state the nontaxable mailing service charge.   

3. Can a tax credit be taken in some way when the completed package of computerized 
letters are forwarded to another state for mailing purposes?   

Ruling 55(a)(1)(C) provides that sales tax does not apply to sales of property which is 
shipped to a point outside this state, pursuant to the contract of sale, by delivery by the retailer to 
such point by means of 1. Facilities operated by the retailer, 2. Delivery by the retailer to a carrier 
for shipment to a consignee at such point, or 3. Delivery by the retailer to a customs broker or 
forwarding agent for shipment outside this state.   

A mailing agency may be forwarding agent as that term is used in ruling 55(a)(1)(C).  Thus 
if the seller [company] acting under his contract with the buyer [customers of company] delivers 
property to a mailing agency for shipment to an out-of-state point, the sale is an exempt interstate 
sale. (Anno. 1516.67, Cal. Tax Service.)   
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Accordingly, if company is obligated by the terms of its contract with its customers to ship 
the letters out of state and contracts with the mailing service for such shipment out  of state, the 
charges to its customers for such letters shipped out of state are exempt sales in interstate 
commerce.   

Your supplemental letter of October 13, 1969, requests additional information with regard to 
the application of sales tax to the computer letter business.   

That letter was written in light of our previous conclusion that company was the consumer 
of the services rendered by the service bureau.   

In view of our present conclusion that company is a retailer rather than a consumer of the 
printing services, the questions asked in your October 13, letter no longer appear relevant.   

Should you have any further questions, feel free to write. 

Very truly yours, 

T. P. Putnam 
Tax Counsel 

BY__________________________ 
 Joseph Manarolla 

JM;smb 

Enclosures 



