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March 22, 1979

Taxt Coumsel (GJJ) — Headgquarters

#— f '

This is in response to your request of March 20, 1979, that
we review the analysis wade in the last paragraph of our memorandum to
vou of Seeztarber 3, 1977, in recard to the referenced tayoaver.

0 (‘,&G{ L.

Tn our menorandum of Septerber 8, -1977, we stated as follows:

“A further question raised in the memorandim of
July 13, which accompanied your memorandum of
July 15, is the question of timely reporting of
tax on the rental receipts basis. Information
sukmitted in comnection with the claim for refund
indicates that the engine was first leased in the
quarter preceding the third guarter of 1973, vhen
¢he rentals were reported. The initial rental of
the engine was not billed or received until 3 Q
1973. Revenve and Taxation Code Secticns 6054
and 6244 provide cuite unarbiguously that in the
avpropriate circumstance the purchaser ray elect
topayusetaxmeasuredbv the fair rental value
only 'if the election is made on or before the
due date of a return for the period in which the
mn;mant vas first leased.' It would appear that
taxpayer's election in the case before us was not

timely made.”

Upon Turther review of the question outlined atove, we ar=
of the coimm that an election to report use tax an a rental receipbs
basis should be regarded as tirely within the recuiremrents of Sections
G094 and 6244 if the lessor reoorts use tax cm the rental receipts basis

wnéar the circurnstances set forth in the quoted paragra ph. When it is
¥
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the normal business practice of a lessor to invoice its lessee for rental
charges and to collect rental payments same time after the leased property
is furnished to the lessee for use, it would appear appropriate in certain
circumstances to recognize this business reality and to regard the leszor's
election to report use tax on the fair rental basis as having been tirely
made. The circumstance which would warrant application of this interpre-
tation would be the circumstance where possession of the leased property
is transferred to the lessee within the last part of the lessor's quarterly
reporting period.

j:alicetilton



/‘/// Z_‘:— - 2 (/' Q< 7[—/;6 ) 7’(} e 2 y 0> /-‘-“}E,‘:‘- .)/, o
S'aie of California N -féi/’&_/?’éf) "’F‘EE/V?\; &t

!

/

"Remorandum

To

From

Subject -

Date . April 24,

David H. Lewvine
Tax Counsel <
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This is in response to your memorandum dated March
10, 1987 in which you ask whether an electicn *2 recort +-.

measured by fair rental value pursuzant to Heaguliation
1661(e) i= timely if the return iz Fil

chased_an airplsns on Decsnher 25,
l ] has jilsc a cizn
Taxaticn de section 6366. 1
based on his lease of the aircraft for use z= a common

carrier. He has not provided sufficient documentation for

this exemption and you will be denving his claim for re-o- -

on this ba=is. At thnis tinz. vour gusstion aroe o
relevant facts are as foilows:

"The aircraft was purchased from what
appeare to be a non-dealer. The
taxpayer elected not to pay tax m=asured
by the purchase price but to report tax

based on fair rentzl valus, ‘he moothlwy
~oClesaCH BIELELEALE provideg oy

claimant show that the aircraft was
first placed in operational use during
December, 1984. The claimant al=o
reported the gross receipts from the
aircraft rental on its fourth guarter
1984 return.

"The problem ia that the return was
filed February 13, 1385 as evidenced by
the postmark date of the return. 5 :
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return, there 1s a guestion as to
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vhether the claimant has made a timely
election to report the tax measured by
fair rental value pursuant to Regulation
1661 (e). '

*If the correct measure of tax is the
purchase price,against the claimant,
should a billing be made? If so, do wve
allow the claimant a credit ror the iax
paid to the State on rental receipts
vhen no tax reimbursement was charged to
the customer?”

Discussion

Initially, I note that your atatement that the
"aircraft was purchased from wvhat appears to be a
non-dealer" is of critical importance. Aircraft is mobile
transportation equipment (MTE) under Revenue and Taxation
Code section 6023. The sale of MTE by a dealer (that 1s, a
seller required to hold a permit by reason of the number,
scope, and character of its salez of aircraft) to =
purchaser who intends to lease thaet MTE is a sale at retail
and is subject to sales tax unleszs the purchaser issues the

dealer a reczale certificate. (Rev. & Tax. Coge %5
60056(g) (4), B0l0(e:(d), 6051, 6092.1, 6283, R=g. 1651, ) If
the sale to ‘are by a dealer and he did not

igsue his vendor & resale certaficate, the tax due 1s a
sales tax on the dealer and no further tax would be due on

2 or Jlease of that aircraft. {Zev. & Tax.
Code 8 6UUolg) i-i), SulO(e)tar, Buz3, 6UO3L, GOd2.0 1,
6094(d), 6244(d), 5401, Regq. 1661.) hie opinion ig based
on the vendor’s not being a dealer of aircraft.
— )
Since purchassd the aircraft from a3

non-dealer, his use of it is subject to use tax measured by
purchase price unless hie use of the aircrait:

nig limited to leasing the (aircraft and

he elects] To pay hils usse tax mee: s ured
by the Zoir rental valus, 21

clectic 1o omade on or bEIgre Lo due
date or a return Ior tne perlicd in waicn
the equirment iz fir=t itseed .y . °
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This provision sets forth when the election to pay
use tax measured by fair rental value must be made. In the
present case, the aircraft was first placed in rental
gervice in December, 1984, the last quarter of 13984. The
return for that period_was due bv Janusry 31, 1985. (Rev.
& Tax. Code § 6451.) attempted to make the
aforementioned election aiter January 31, 1385. This
appears to have been late.

However, we have allowed a seemingly late els=cticn
to stand because to do sSo was an appropriate constructicn
of the term "period in which the equipment is first
leagsed.” In that case, the NTE wes first leazed in the
as not billed or

second quarter, but the initial rental «
received until the third cuarter. Tha le=sor then made the
Slaction €8 Lesd S007 T e we e RO T L L I

£0110WE (W 3/22/79):

"Upon further review of the gquestion
outlined above, we are of the opinion
that an election to report use tax on a
rental receipts basis should be regarded

as timely within tne reguiremnznts OI
Sections 6094 and 6244 if the lessor
reports use tax on the rental receipts
basis under the circumstances zet forth
in the quoted paragraph. When 1t is the
normal business practice of a3 l2ssor to
invoice its lessee for rental charges
and to collect rental payments sonme e

b
after the leased prouerty 1:= Furnisnad
to the lessee for use, 1t WOULO appgearl
appropriate in certain circumstances to
recognize this business realts znd to
regard the lessor’s electian
use tax on the fair rental ba=sis as
having been timely made. The
circumstance which would warrant
application of this interpretation would
be the circumstance where possession of

report

the leased properiy o
the lessee within the Ehe
1 ‘s guaricrly repor !
Y .
I sssume that did not invoice the

legsee for rental charges until the first gquarter of 1985.
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because passession of the leased property was not
transferred to the lessee under the lease until the last
part of the fourth quarter of 1984. Therefore, you should
regard Mr. McKewon’s election to report use tax on fair
rental value as having been timely made.
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