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This is in response to your letter dated October 18,
1989. In a letter dated October 6, 1989, I responded to your
previous letter dated September 21, 1989 in which you asked for
an opinion regarding the appllcation of sales and use tax to
transactions among =~ = | (the equipment vendor), . and

v and mad entered into a master lease

agreement which contemplated execution of subseguent separate
lease schedules. Of course, each separate lease schedule was a
separate contract even if subject to the master lease.

For the first two lease schedules, — Ppurchased the

equipment directly from vendors and then leased that equipment to
(i However, when | desired to obtain certain

equipment sold bv‘ '.! - purchased the equipment,
selling the equ1pment to = and leasing it back under the
third lease schedule. | B had apparently paid sales tax
reimbursement (or use tax) tof . You asked for our opinion
as to the application of tax with the obvious hope that we would
conclude that the sales tax reimbursement or use tax paid by
x woulrd satisfy all tax liabilities on the transactions.

We concluded that _ sold the equipment to _
who in turn sold the egquipment to () and leased it back. We
noted that some sale and leaseback transactions will be regarded
as financing transactions when certain requirements are
satisfied., However, you had provided no information that would
indicate +hat any of the requirements were satisfied, and we

therefor. s2d the transaction on the assumption that the
transacti;” ~ould be regarded as a sale and leaseback under the
Sales ané '+~ Tax Law. Nevertheless, we concluded that, if the
facts wer: von described them and » had made no use of
the equin: trat we would regard as functional use prior to the

sale of t. ¢ nipment to - P would be regarded as

e



purchasing the equipment for resale to
take a ta

x~-paid purchases resold deduction &s described

» and could thar

in

Regulation 1701. The sale or the leaseback would be suhject
use tax under the usual leasing rules, (See Req,

sales or

that the

master lease, was a separate contractual arrangement from, the

In your most recent letter, you state:

“First, we are surprised, dismayeé and
frankly confused by vour apparent conclusion,
at page 4, that v purchased the
equipment for resale to 1} ' We do not
understand how such a conclusion is possible
in light of the history and documentation of
this transaction as a lease of eguipment ‘owned
by

*Your conclusion appears to ignore the
fact that the leased equipment and lease
schedule for this transaction is the third of
three lease schedules all governed by a master
lease entered into two years ago.

= .

"I am at a loss to understand hovw the
Board of Equalization can lgnore the historic
substance of an ongoing lease relationship
between these parties, and apparently narrowly
focus on the third lease transaction as though
it were entirely separate and unrelated to
this existing course of dealing.

] .

"We gpelieve 4t is unfair and completely
inappropriate tom isolate the most recent lease
transaction amd treat of , it without
reference to the master lease by which it is
governed."

As mentioned above, the transaction was structurec

third lease schedule, which included the terms of
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first two lease schedules. Furthermore, regardless of th@ terms

of the lease, the transaction between | . and
clearly a sale from - to without regard to Lhﬁ
manner in which and had originally contemplatec

that equi
the speci

party tol,

and we th
from

pment would be acJuired., That is, even if contrar
. » " " 1 T R,

fic terms of the naster leese (which Wa s

actually purchased the equipment riom

18 having purchased the equ

erefore regard

.. - .

)

irment
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Page

r- vour previous letter you arguec -that Civil Code
Sectior 3:-0.1(k) and Commercial Code Section 10308 were ralevant
and support=d your position. In your most recent letter Yyou

state:

"I urge you to read civil Coae £3440.1(Kk)
and Commercial Code §10308, if you are not
alresdy familier with these provisions. These
~ode sections were enacted and adopted to
cover just such a situation as this where a
nona fide good faith lease transaction was
required by practical necessity to be
structured in such a way that on its surface
it appears to resemble a sale and leasehack
when it emphatically is not."

Because of the conclusions made in my previous letter, I
did not feel it necessary to point out that these provisions are
totally irrelevant to the application of sales and use tax. The
Uniform Fraudulent Transfer Act (Civ., Code § 3439 et seq.)
provides protection to creditors against fraudulent transfers.
Its provisions do not determine when a sale occurs for purposes
of sales and use tax. (The primary provisions for the analysis
of when a sale occurs are contained in the second chapter of the
Uniform Commercial Code - sales. (See Cal. UCC 2101 et sega).)
Contrary to your interpretation of the provisions you cite, these
provisions mean that a sale and leaseback such as between { R
and - Jacannot be treated as a fraudulent transfer by W
creditors under the Uniform Fraudulent Transfer Act, but will
instead he treated as a bona fide sale and leaseback. That is,
these previesions in no way permit “= 3 and{ to disregard
the true character of the sale from <1 . Another
reason I @id not discuss this argument is that I would have had
to point out that the provisions you cite, subdivision (k) of
Civil Code Section 3440.1 and Commercial Code Section 10308, were
added by statute in 1988 and do not become operative until

January 1, 19920,

Your most recent letter also states:

"The facte in this case ,simply do npt
warrant your conclusion that | s
nurchased the egyipment from { 5 Eor
~ale or at retail.' = »purchased the
oaoment temporarily for f . acgount~so
. #at the lease coulcd be consummated when all &
' ho eguipment was delivered. It is as simple
bl o that. To iancre the underlying facts and
reoses of this lease 1s to slavishly adhere
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to form over cubstance. Revenue and Taxation
Code §6007 cannot be so broadly construed to
support your ccnclusion that this was a retail
sale. Clearly, what is intenced ultimately 1
that would make functional use of the
property (once fully installed) as a lesszee,

_ % did not purchase this property for the
purpose of reselling it, but rather of using
it once the entire lease transaction could be
fully documented and consummated. It 1is
ahsolutely clear and undeniable here that

j is not in the business of selling
equipment of this kind, especially equipment
that it is leasing and that does not belong to

360

Whether or not! - purchased the equipment
*temporarily" for j account does not alter the fact that it
was ythat made the purchase and that title was passed from

— R to(' \ ' _ This is a sale from ' L to .

regardless of the length of timem.  intends to retain
ownership. As mentioned in my previous letter, it is possible
for a person such as v to act as the agent of anotner, such

as — W in which case the principal would be regarded as making
the purchase and not the agent. However, this agency status
cannot be "understood* but must be explicit and satisfy the
specific requirements mentioned in my previous letter.

did not act as an agent for y » but rather purchased the
equipment for its own account.

In the portions of your 'letter gquoted above, you
acknowledge that I concluded that 3 puréﬁased the eguipment
from | for resale or at retail. You then proceed to argue
that fevenue and Taxation Code Section 6007 cannot he construed
to support my conclusion that this was a retail sale. As you had
just acknowledged, this was not my conclusion. Rather, my
conclusion was that the sale was te . »and that
therefore either purchased the property ror its own se, st
retail, or purchased the property for resale. Of courcse, sales
tax does not apply when property 1is purchased for resale in the

reqular course of business. (Rev. & Tax. Code §§ 6007, ©udSl.)
i
In summary, 1 am surprised and confused by vopr' nest
recent letter. I1f the facts are an stated in your fSeci ~r 21,
198¢ letter, sales tar would apply %to - | sale i< (Loor
tot » lease to p, but —==  would be entitic. to a
tax—paid purchases rcesold deduction with respect to tht ~-les tax

reimhursement or use Lox it paid on its nurchase of tin vipment
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reco:” o . 1if, after a caretful resding of thig and ny
previnus letter, vou remain confused, f[eel free to contact me
aqgein.

pavid H, Levine
Tax Counsel

DHL:wak x
1€95C

bc: Out-of-State Districct Administrator
Santa Ana Diﬁtrict Administrator
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