
 
 
 
     

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

  
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
  

 

STATE OF CALIFORNIA 330.2765 
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Second District, Los Angeles 

ERNEST J.  DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego 

MATTHEW  K. FONG 
Fourth District,  Los Angeles 

 GRAY DAVIS

       April 19, 1993 Controller, Sacramento 

BURTON W.  OLIVER
 Executive Director 

Ms. L--- H---
Office Manager 
D--- M---
XXXX --- ---
--- ---, CA XXXXX 

       SR -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. H---: 

This is in reply to your March 2, 1993 letter regarding the application of sales and use tax 
to your charges for licensing your photographs under the following facts you described: 

"We are a stock photography agency engaged in the business of licensing the use 
of our photos in various publications, advertisements, brochures, textbooks, etc. 
The client does not buy the photograph from us.  Instead, they purchase limited 
rights to use the photograph and then return it to us when the project is complete. 
The photographer retains the copyright and ownership of the photograph. 

"We charge instate clients state sales tax unless their projects are for resale.  In 
these cases we have resale certificates on the premises." 

Under the facts you provide, you make a lease of the photograph to the client.  For your 
information, enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1660, Leases of Tangible 
Personal Property-In General. 

The applicable tax to your leases of photographs is the use tax on the use in this state of 
the property by the lessee. You are required to collect the tax from the lessee and give the lessee 
a receipt as provided in Sales and Use Tax Regulation 1686, Receipts For Tax Paid To Retailers. 
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Your clients should not issue a resale certificate to you for the lease of a photograph 
which the client will merely use to reproduce the image in property sold by the client.  This is 
true even if the client will sell its final product to its customer.   

You asked how you should report royalty income on your sales and use tax return.  The 
amount you receive as royalties are includible in the taxable sales price of your lease.  You 
should report the royalties on line 1 of your sales and use tax return and report the royalties at the 
time you receive them.  (Bus. Taxes Law Guide Annot. 295.0570.) 

You also noted that you send your photographs to another stock photo agency, "on spec." 
You asked if you were correct in accepting a resale certificate from the other agency.  Yes, the 
other agency makes the taxable lease, and you may accept a resale certificate from that agency.   

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 

Enc. 


