
 
 
 

 

 

 
 
 

 
 

 

  
  
 

 
 

 
    

 

 

 

 
 

 
 

 
 

 
   

 325.0580STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

September 6, 1966 

---, ---, --- & ---
XXXX --- Boulevard 
--- ---, CA XXXXX 

Attention: Mr. N--- R. B--- SR -- XX XXXXXX 
N--- T--- & D---
  Company 

Gentlemen: 

Your letter of August 11, 1966, regarding the determination of sales tax against N--- T--- & 
D--- Company, dated June 3, 1966, has been referred to this office for reply. 

It is our understanding that the determination includes the selling price of tooling which 
W--- K--- purchased from N--- under an agreement pursuant to which W--- K--- may be required to 
reimburse N--- for sales taxes incurred with respect thereto.   

W--- K--- purchased tools and dies from N--- to be used at W--- K---’s Tennessee 
manufacturing plant.  The tooling was delivered by N--- in Los Angeles to W--- K--- for 
transportation by W--- K--- in its own trucks to its manufacturing plant in ---, Tennessee.  The 
purchase order stated: 

“All items are F.O.B. ---, Tennessee.  Carriage will be arranged by W--- K--- as 
an accommodation with our trucks (or as may be required to meet production 
schedules) without charge to vendor. 

“Final acceptance of tooling is subject to satisfactory mounting in our equipment 
and a production run at our --- Facility. 

“Title to pass in Tennessee after final acceptance.  Any payments made prior to 
final acceptance shall be considered a progress payment only and not as an 
indication of final acceptance.”   

It is the position of W--- K--- that, since the parties agreed that title to the goods was to pass 
to W--- K--- in Tennessee after acceptance there, the sales occurred in Tennessee and were not 
taxable sales in this state. Our audit staff has concluded, however, that the sales are retail sales in 
this state and taxable under ruling 55 A(2)(b). 
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Paragraph A(2)(b) provides that sales tax applies to the sale of property which is sold and 
delivered to the purchaser or his representative in this state, whether or not the disclosed or 
undisclosed intention of the purchaser is to transport the property outside this state, and whether the 
property is actually so transported.  We interpret the foregoing to mean that, where goods are sold 
by a retailer in this state, the sales tax is applicable if such goods are delivered to the purchaser or 
his representative in this state. We do not believe that the agreement of the parties, that title is to 
pass subsequent to in-state delivery to the purchaser, precludes the application of tax under this 
paragraph.   

In our opinion, the agreement that title was to pass subsequent to in-state delivery at a point 
outside this state was limited in effect to a reservation by the seller of a security interest in the goods 
sold and did not have the effect of rendering the transaction a sale in Tennessee.  This interpretation 
is supported by § 2401, subd. (1), of the California Commercial code, which provides: 

“Any retention or reservation by the seller of title (property) in goods shipped or 
delivered to the buyer is limited in effect to a reservation of a security interest.”   

In view of the foregoing, it is our opinion that the sales in question occurred in this state and 
were subject to sales tax.  Accordingly, we are recommending to the board that the tax relative to 
such sales by N--- Company be redetermined without change.   

Very truly yours, 

George A. Trigueros 
Associate Tax Counsel 

GAT:em 

cc: 	 --- --- District – District Administrator 

--- – Subdistrict Administrator 



