
 

 
 
 

 
 
 
     

   
 
 
 
 

 
 
 
 
 

   
 

 
 

 
 

 
 

 

 

 

 
 

State of California 	 Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 325.0110 

To:	 Mr. Joseph J. Cohen Date: August 23, 1991 
District Principal Auditor - Hollywood 

From:	 David H. Levine (916) 445-5550 
Senior Tax Counsel ATSS 485-5550 

Subject: 	 T--- V---, Inc. 
SR -- XX-XXXXXX 

This is in response to your memorandum dated July 23, 1991.  T--- purchased property 
from P--- and agrees that the purchase is subject to tax.  However, T--- argues that the applicable 
tax is sales tax owed by P--- and not use tax owed by T---.  You explain: 

“T--- mailed their purchase orders to P--- in ---, New Jersey.  P--- shipped the 
property to T--- in California.  The only participation in California by anyone 
connected with P--- was the payment by T--- was mailed to a ---, California 
address of P---. Note – The invoice from P--- may have been prepared and mailed 
from their ---, California location, but there is no evidence of this.  At this point 
we are assuming that the sale occurred in state after the property came into 
California.” 

You believe that the mailing of payment to a California location of P--- is insufficient 
participation to assert the sales tax since P---’s only participation in California occurred after the 
sale. The initial step in this analysis is to determine whether the sale occurred in California.  If it 
did not, sales tax does not apply. You note that you are assuming that the ssale occurred in 
California. However, your statement of facts indicates that the sale occurred outside California, 
and the documentation you have provided us appears to confirm this conclusion.  The bill of 
lading issued by C--- indicates that the consignee was T--- in California and that the shipper was 
P--- in Illinois.  It appears that the contract of sale was for delivery by common carrier from 
Illinois directly to T--- in California.  Assuming this is the case, title was transferred no later than 
delivery by P--- to C--- in Illinois.  (U.C.C. § 2401.) 



  
 
 

 

 
 
 

Mr. Joseph J. Cohen -2- August 23, 1991 
325.0110 

Subdivision (a)(2)(A) of Regulation 1620 provides that the sales applies when: 1) the 
order for the property is sent by the purchaser to a local branch or delivery of the property is 
made by the local branch; and 2) the sale occurs in California.  We agree that the mailing of 
payment to a California location of the seller is not sufficient for the transaction to become 
subject to sales tax. Nevertheless, we believe that this is simply not an issue in this case since 
the facts and documentation indicate that the sale occurred outside California.  We therefore 
conclude that the use tax applies to T---’s purchase.   

If you have further questions, feel free to write again.   
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