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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
March 3, 1953 
 
 
S---, T---, M--- & D--- 
A--- I. D--- Building      Your letter of January 21 
--- XX, Florida 
         Account No.  -- - XXXXX 
         F--- E--- &    
Attention:  Mr. B---      E--- Corp.  
 
Gentlemen:    
 

You ask for advice with respect to the application of California sales tax to this situation:  
Your client, F--- E--- & E--- Corp., maintains a manufacturing plant in Florida and a sales office in 
California.  The California sales office handles all sales of your client’s products on the West Coast.  
Practically all of the items sold through the California office are manufactured and fabricated in 
Florida but in some cases parts are fabricated at the California office.  Shipment of goods sold 
through the California office are often made directly from the Florida plant to the consumer and the 
point of delivery may or may not be within California.  The California office on occasion collects 
the sales price of goods sold through them, but in other instances payments are made directly to the 
Florida office.  Your problem, from the facts given, appears to be governed by Ruling 55 (copy 
enclosed). 

 
It occurs to us that there are two situations with respect to which you may wish an 

interpretation of the application of the California tax under that ruling.  These are: 
 
1. Sales in which delivery is made from Florida. 
 
In such sales, when delivery is made to the consumer at a point outside of California, the 

California sales tax would not apply.  Where delivery is made directly to the consumer in this State, 
sales tax would not apply if the conditions of Ruling 55, Section A-1-(a) are met.  If the sales tax 
does not apply, then under Ruling 55, Section B, the California use tax would apply and your client, 
since it maintains a place of business in the State of California, would be required to collect that tax 
and pay it over to this Board.  See Ruling 74 (copy enclosed).   

 
2. Sales in which delivery is made to points outside the State of California 
from the California office.  
 
If the conditions of Ruling 55, Section A-1-(c) are met, then the California sales tax does not 

apply.  Where delivery is made from your California office to points inside California, California 
sales tax applies.   

 



 
S---, T---, M--- & D--- -2- March 3, 1953 
Re: F--- E--- & E--- Corp.   325.0020 
 
 

 

In our discussion we have assumed that none of the sales in California are for resale or 
otherwise exempt from tax.  Also our discussion of Ruling 55 is of necessity somewhat general, but 
if you have any question with respect to a particular transaction we will be happy to answer it if you 
will give us the full details involved in that transaction.  We understand that your client holds 
seller’s permits for its California offices.  If its local representatives so desire they may obtain 
information as to the method of reporting sales, etc. from our local office at 3220 West 85th Street, 
Inglewood, California, telephone Pleasant 1-5154 

 
Yours very truly, 
 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
 

 
JHM:ja 
 
cc: Inglewood – Auditing 
 
cc: Mr. R--- W--- 
 XXXX --- Avenue 
 --- ---, California 
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