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 February 28, 1991 
 
 
Dr. [J], M.D., P.C. 
XXXX --- --- St., Suite XX 
---, CA  XXXXX 
 
Dear Dr. [J]: 

 
 I am writing this to correct our opinion regarding the sales and use tax consequences of 
your sales of products which are a part of “The Amazing Micro Diet Plan” as previously 
expressed in a letter of Senior Tax Counsel Ronald L. Dick to you dated July 17, 1990.  The 
further research we have done on this matter pursuant to opinion requests from other Micro Diet 
Distributors has caused us to modify the advice previously given you. 
 
 PLEASE TAKE NOTICE that the opinion expressed by Mr. Dick’s letter is hereby 
rescinded and is superseded by the opinion set forth below.  You may no longer rely on 
Mr. Dick’s letter in the event of an audit.   
 
 The Product Information sheet you supplied indicates that Micro Diet distributors sell 
Micro Food Bars, Micro Muesli cereal, Micro Chili, Micro Soups, Micro Pasta, and Micro 
Drinks.  The literature you included indicates that the diet typically provides 100% of the 
Minimum Recommended Daily Allowance of vitamins and minerals, 66 grams of protein, and 
630 calories, and further indicates that the dieter should use Micro Diet products as the sole 
source of nutrition for no more than three weeks running. 
 
I. OPINION 

 
A. Sales and Use Tax Generally 
 
In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 

Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all 
retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless 
otherwise stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  “[I]t shall be 
presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is established.  The burden of 
proving that a sale of tangible personal property is not a sale at retail is upon the person who 
makes the sale …” (§ 6091.)  “Exemptions from taxation must be found in the statute.”  (Market 
St. Ry. Co. v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App2d 87, 96 (290 P.2d 201.)  “The taxpayer 
has the burden of showing that he clearly comes within the exemption.”  Standard Oil Co. v. 
State Bd. of Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 Cal.Rptr. 571].) 
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B. Food Products Exemption 
 
Revenue and Taxation Code Section 6359, interpreted and implemented by Regulations 

1602 and 1603, provides an exemption from sales and use taxes for the sales of food products for 
human consumption under certain circumstances.  Subdivisions (1) & (2) of Regulation 1602(a) 
contain a list of products which, either singly or in combination, are considered “food products.”  
Regulation 1602(a)(5), however, excludes certain items from the definition of “food products” as 
follows: 

 
“(5) ‘Food products’ do not include any product for human consumption in 
liquid, powdered, granular, tablet, capsule, lozenge, or pill form (A) which is 
described on its package or label as a food supplement, food adjunct, dietary 
supplement, or dietary adjunct, and to any such product (B) which is prescribed or 
designed to remedy specific dietary deficiencies or to increase or decrease 
generally one or more of the following areas of human nutrition” 

 
1. Vitamins 
2. Proteins 
3. Minerals 
4. Caloric intake” 

 
Regulation 1602(a)(5), subsequently, however, restricts the limitation on the definition of “food 
products as follows: 

 
“Tax, however, does not apply to any such products which either are exempted by 
Section 6369, respecting prescription medicines, or are complete dietary foods 
providing the user in the recommended daily dosage with substantial amounts of 
vitamins, proteins, minerals and foods providing adequate caloric intake.  An 
example of the latter is a food daily providing the user with the following: 
 

1. 70 grams of high quality protein 
2. 900 calories 
3. Minimum daily requirements as established by the 

regulations of the Federal Food and Drug Administration of 
the following vitamins: A, B1, C, D, Riboflavin, and Niacin 
or Niacinamide; the following minerals: Calcium, 
Phosphorus, Iron and Iodine.” 

 
(Sales and Use Tax Regulations are Board promulgations which have the force and effect of 
law.)   
 

In interpreting and implementing the broad provisions of Section 6359(c), 
Regulation 1602(a)(5) sets up a two-step analysis.  The threshold question is whether or not the 
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food product under discussion is in one of the enumerated forms – liquid, powdered, granular, 
tablet, capsule, lozenge, or pill.  If so, then its sales are taxable if one of the two following 
conditions also occurs: (A) its label or package describes it as a food supplement, food adjunct, 
dietary supplement, or dietary adjunct; or (B) it is prescribed or designed to remedy specific 
dietary deficiencies to increase or decrease generally the intake of vitamins, protein, minerals, or 
calories.  The subsequent references to “such products” in that subsection refer to products which 
occur in one of the enumerated forms, not products for which the claims prescribed in 
subsections (A) and (B) are made. 

 
C. Tax Consequences 
 
Based on the above standards, we conclude as follows: 
 
1. Uni-Vite Micro Bar:  We have previously considered that food bars are analogous to 

candy bars which are listed as “food products” in Regulation 1602(a)(1).  Because the 
Uni-Vite Micro Bar is not in one of the forms of food products to which the strictures 
of Regulation 1602(a)(5) apply, its sales are exempt from tax.   

 
2. Micro Muesli, Micro Pasta, Micro Chili, and Micro Soups.  These products are 

described as dehydrated cereal, pasta, stew and soup products, respectively.  
Regulation 1602(a)(5) states that it does not apply to items traditionally accepted as 
food even though other nutritional items have been compounded in.  Although they 
probably contain a high proportion of powder, these items represent products 
traditionally accepted as foods.  Cereal, flour products, and soup are among the items 
defined as “food products” under Regulation 1602(a)(1).  Therefore, despite the fact 
that they are designed to decrease caloric intake, sales of these items are exempt from 
tax under the above authority. 

 
3. Micro Drinks.  This is a powdered drink mix.  Although the label does not make 

weight-loss claims, the brochure makes it clear that the Micro Diet plan is designed 
specifically for weight loss or maintenance.  Indeed, the product is sub-titled “The 
Micro Diet Drink Range.”  As a result, we conclude that Micro Drinks are excluded 
from the definition of a “food product” under Regulation 1602(a)(5) and that its sales 
are subject to tax.   

 
As noted above, Micro Diet products typically provide only 66 grams of protein and 630 

calories, and can be used as the sole source of nutrition for only three weeks.  Besides to the 
short-term use, the amount of protein and calories are well below the standard set for tax-exempt 
“complete dietary foods” set by Regulation 1602(a)(5) and so do not qualify Micro Diet products 
as such.   

 
There is another route by which your sales of the Micro Drink might be exempted.  We 

have previously considered that, while medicines are not “food products” under 
Regulation 1602(a)(4), food products may be “prescription medicines” if furnished under the 
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proper circumstances.  We have previously determined that items which are ordinarily 
considered “food products” are furnished by physicians to their patients during the course of 
treatment, they qualify as “prescription medicines” as that term is used in Regulation 1591(b)(1).  
Perhaps you furnish the Micro Diet products as part of a physician-supervised weight-loss 
regime which you have prescribed to treat other health problems of the patient, such as high 
blood pressure.  Assuming that you do, your sales of these products would be exempt from tax, 
and your purchase of these items from your distributor, if any, would be exempt from tax under 
Regulation 1591(a)(4).   

 
Physicians must hold seller’s permits unless they sell only exempt prescription medicines 

or unless by virtue of making a lump sum charge to the patient they are consumers.  Since we 
have determined that your sales of Micro Drink are not exempt from tax, you must obtain a 
seller’s permit.  The address and telephone number of your local Board of Equalization Field 
Office are as follows: 

 
31 East Channel Street, Room 264 
P.O. Box 1890 
Stockton, California  95201-1890 
(209) 948-7720 
 
For your information, I have enclosed a copy of Regulations 1591 and 1602.  If you need 

anything further, please do not hesitate to write again.   
 
Sincerely, 
 
 
 
John L. Waid 
Tax Counsel 
 

 
JLW:es 
 
Enclosure: Regulation 1591 & 1602 


