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Re: 
Vitamin C as Food Additive 

ear Mr. [T]: 

 the legal principles underlying this area and so, for the sake of brevity, we will not repeat them 
ere. 

ed 100% fruit juice drink in the category of non-food products the sales of which are 
bject to tax.   

lation 
602(a)(2) if it otherwise qualifies as such.  Thus, the juice’s sales would not be subject to tax.   
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 I am answering your letter that you sent to me by facsimile transmission on September 15, 
2003.  You were following up on your letter to Tax Counsel IV John A. Abbott dated August 7, 2003, 
following up on Mr. Abbott’s letter to you dated June 19, 2003 on this subject.  Mr. Abbott explained 
to you
h
 
 As Mr. Abbott explained in his letter, under Annotation 245.0285 (3/5/87) carbonated fruit 
juices are still considered “food products” if they contain 100% natural fruit juice.  “If the carbonated 
product includes a preservative, such as sodium benzoate, or any other additive, it will not be 
considered a natural fruit juice and tax will apply to its sale.”  You ask if naturally occurring 
substances such as citric acid and/or ascorbic acid (Vitamin C) are the kinds of “other additive” that 
place a carbonat
su
 
 We have previously concluded that a substance that naturally occurs in fruit juices is not the 
kind of additive that would cause a carbonated 100% fruit juice to be excluded from food products 
under Regulation 1602(a)(2).  This is not to say that all natural substances that might be added to fruit 
juice will not cause a carbonated 100% fruit juice to be deemed a non-food product, but only 
substances that naturally occur in fruit juice.  Therefore, even if a 100% carbonated fruit juice has 
added ascorbic acid, it will still be considered a food product within the meaning of Regu
1
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I hope the above discussion has answered your question.  If you need anything further, please 
do not hesitate to write again.   

 
Sincerely, 
 
 
John L. Waid 
Senior Tax Counsel 


	Mr. [T]

