
   

 
 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

      
        
 
 

 
 

 
 

 
 

 
  

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 
 
 
 

STATE OF CALIFORNIA 
120.0108.350 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 

GEORGE R. REILLY 
First District, San Francisco 

(PO BOX 1799, SACRAMENTO, CALIFORNIA 95808) 
 (916) 445-8900 ERNEST J. DRONENBURG, JR 

Second District, San Diego 

William M. Bennett 
Third District, San Rafael 

RICHARD NEVINS 
Fourth District, Pasadena 

KENNETH CORY 
Controller, Sacramento 

June 5, 1981 
Executive Secretary 

DOUGLAS D. BELLo 

Mr. J--- L. O---, Senior Counsel 
T--- Incorporated 
XXXXX --- --- Drive 
---, California XXXXX IN REPLY REFER TO: 

SY -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. O---: 

Confirming our recent telcom, our meeting is scheduled for 10:00 a.m. Friday, June 12, 
in Room 297 at the Board offices at 1020 N Street, Sacramento. 

In preparation for that meeting, I have set forth below my preliminary conclusions 
regarding the questions you asked in your letter of May 5, 1981.  

Question No. 1 

You state that the Board has ruled that your purchases of prewritten computer programs 
which were delivered in machine-readable form (i.e. recorded on magnetic tape) are subject to 
tax, including royalties paid on the use of such programs in providing computer services to your 
clients under certain “lease” or “license” agreements.  Under the terms of the original purchase 
agreements these programs are updated, modified, improved, etc. at no extra cost.  You have 
received these changes from your program supplies electronically via telephone lines without the 
transfer of any tangible personal property. (The latter fact is my assumption, based on our 
conversation. Actually, based on what we know of similar situations we would expect such 
changes to be accompanied by certain human-readable materials in the form of changes in 
manuals, coding sheets, etc.)  Over time the “functionality” of the programs is greatly increased 
and the royalties paid by your clients have grown by the enhanced marketability of your product. 
You ask whether tax applies to the total royalties or whether some apportionment of the royalties 
can be made, allocating some part to the program changes made by electronic means without the 
transfer of tangible personal property.   
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Discussion 

The sales tax is imposed upon the sale of tangible personal property and not upon the sale 
of a computer program per se.  What happens to the computer program after the sale of the 
tangible property on which it is recorded is irrelevant for sales tax purposes, even though most of 
the price is attributable to the computer program.  It is also immaterial whether the total price for 
the property (i.e. magnetic tape) is $1,000 in a lump sum or $1,000 in royalties spread out over 
some indefinite period. Sales tax applies to the total price paid for the property.  (See 
Regulation 1502 (f)(1) and (k).  See also the Analysis of Regulation 1502 by Jugum and 
Ochsner, 9/15/79, III, D, at pp. 63-68.)  Thus, all of the royalties paid as part of the original 
purchase price for the property are taxable.  The later changes made to the program are 
considered to be services which are a part of the sale.  Under Section 6012 of the Revenue and 
Taxation Code, taxable gross receipts include any services which are a part of the sale. 
(§6012(c)(1).) 

Question No. 2 

You have established computer centers in other states and these centers are marketing the 
same programs to their clients, thus increasing the amount of royalties paid.  In some cases the 
program is recorded on a magnetic tape and the copy is sent to the out-of-state center.  In other 
cases, the original tape and all associated property is relocated out-of-state.  In some cases these 
out-of-state centers provide service to both California and non-California clients.  In other cases 
the center serves no California clients.  You again ask whether the taxable gross receipts may be 
apportioned in some way.   

Discussion 

Assuming that the original magnetic tape on which any given computer program was 
recorded was first functionally used by you in California (i.e. was used for some purpose other 
than solely holding the property for sale in the regular course of business), there was a completed 
taxable sale here and the subsequent uses of the property has no effect on the application of tax 
to this transaction. As noted above, we are taxing the sale or use of the tangible personal 
property and not the computer program.  Thus, the use of the program out-of-state by non-
Californians has no effect on whether the original transaction is subject to tax.  It only affects the 
amount of the total price paid for the property.  There is no principle in the sales tax law which 
places a geographical limitation on the transactions which may be considered for purposes of 
determining the sales price.  For example, the price for a satellite might be based on its use in 
outer space by a foreign government.  If the sale is otherwise taxable, there is no prohibition 
against including charges for such use in the taxable measure, since it is merely the means for 
computing the agreed sales price. 
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If you feel this analysis is in error, it would be helpful to have complete documentation of 
the arrangements under which you purchased the subject programs. 

I will look forward to seeing you next Friday. 

Very truly yours, 

Richard H. Ochsner 
Tax Counsel 

RHO:jw 

cc: 	 Mr. Don Hennessy 
Mr. Jim Mahler 


