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Mr. D--- H. W--- 
D--- H. W--- A---, Inc. 
XXXX --- ---
---, CA XXXXX 

Dear Mr. W---: 

This is in reply to your January 13, 1993 letter regarding the application of sales tax to 
charges for preliminary art.   

You asked whether the definition of “preliminary art” is limited to the words “roughs, 
visualizations, layouts, and comprehensives” as listed in subdivision (b) (4) (A) of Sales and Use 
Tax Regulation 1540. You asked whether the definition may also include other terms commonly 
used by the industry, such as “concept development, preliminary design, tissues, sketches, and 
thumbnails.” 

Except for the term “concept development,” we believe that a separate statement on a 
billing to a client for the other terms you described would be an acceptable description of 
preliminary art provided the agency or designer has complied with all of the requirements of 
subdivision (b) (4) (A) of the regulation.  The term “concept development” is vague, and does 
not describe a tangible product.  The agency must have available for audit purposes evidence of 
tangible “preliminary art” which was prepared for the client’s approval.   

Concerning charges by an agency or designer for writing copy as part of tangible 
personal property sold by the agency or designer, you note: 

“It seems clear that tax applies to charges for final copy that is incorporated into 
finished art that is sold by the agency.  However, copy passes through several 
stages. It would be difficult to develop preliminary art without some idea of a 
copy strategy or concept. The development of the copy platform may progress to 
an outline of the points to be made in the final copy.  The copy outline is part of 
the preliminary art phase of a project that must be approved before approval is 
given to proceed with final art.” 
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Given this information, you asked for our confirmation that agency charges for writing copy 
from concept development through copy outline are part of the nontaxable charges for 
preliminary art and that only the agency charges for copy that is prepared by the copywriter from 
the copy outline after approval is received to proceed with final art, should be considered part of 
the taxable charge for preliminary art.   

We believe this question is answered by Sales and Use Tax Law Regulation 1543 which 
provides at subdivision (b) (4): 

“One person may, under a single agreement, contract both to perform author, 
design, or art direction services, and to produce camera-ready copy or art.  If, 
under the terms of the agreement, the client retains the right to approve the 
manuscript, layout, or general specifications before authorizing preparation of 
camera-ready copy or art, and if the author, designer, or art director does not 
transfer to the client title to the layouts or possession of the layouts other than for 
the purpose of review and approval only, then separately stated charges for 
performance of the services are not taxable.  In the absence of specific contractual 
language, proof of client approval shall be evidenced by contemporaneous 
notation of receipt of approval in the records of the author, designer, or art 
director. No other proof shall be required.” 

If the agency or designer follows the criteria of subdivision (b) (4), the agency or 
designer may exclude from the taxable measure the charge for author services. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 
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