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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001 
TELEPHONE (916) 445-6450 

  May 27, 1993 

Ms. M--- M--- 

M--- M--- D---

XXXX --- ---

--- ---, CA XXXXX 


  SR -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. M---: 

Your October 31, 1992 letter to the State Board of Equalization has been referred to the 
legal staff for reply. You explained that you have begun producing designs by using a computer; 
accordingly, you are no longer producing rough comprehensives for client approval.  You asked 
whether the State Board of Equalization has come up with a method for dealing with the problem 
of identifying nontaxable charges for preliminary art which is produced by a designer using a 
computer. 

You may continue to consider the charges for preliminary art as nontaxable provided you 
continue to follow the criteria of Sales and Use Tax Regulation 1540 at subdivision (b)(4)(A).  In 
accordance with the regulation, you must retain purchase orders, work orders, or other similar 
proof of the client's ordering or your producing the preliminary art prior to the date of your 
contract for the client's approval for the finished art.  Also, the charge for the preliminary art 
must be separately stated from the charge for the finished art and clearly identified as 
preliminary art on your billing.  Since you prepare the art using a computer, you must produce a 
hard copy of each of the roughs, visualizations, layouts or comprehensives you present for the 
client's approval and retain the copies for audit purposes in accordance with Sales and Use Tax 
Regulation 1698. Your method for determining the charge for nontaxable preliminary art should 
continue to be the same as before you began using the computer.   

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free to write 
again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 

Senior Tax Counsel 
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