
   

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

   

100.0034.275 
STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001 
TELEPHONE (916) 445-6450 

September 26, 1990 

Ms. M--- G---

XXX --- ---

--- ---, CA XXXXX 


Re: 	 Graphic Arts – Fabrication Labor 

  SR -- XX-XXXXXX 


Dear Ms. G---: 

I am writing in response to your August 8, 1990 letter concerning the application of 
California sales tax to graphic arts services you provided to a customer. 

You are a self-employed graphic artist, and your work includes illustration, advertisement 
and brochure design, and paste-up and mechanical board work for camera-ready art.  In 1989, 
you were hired by a customer to paste up type for a catalog.  You completed the work in the 
customer’s office.  You did not design the catalog, but only did the paste-up work and prepared a 
camera-ready catalog.  The work you performed was not part of a larger project that you created.   

Representatives of the State Board of Equalization’s San Francisco office advised you 
that your charges to the customer were taxable.  However, your customer disputes this 
conclusion and believes that the work was not taxable.  You have requested an answer in writing 
to confirm your understanding that the charges were taxable.   

California Sales and Use Tax Law imposes a sales tax on retailers for the privilege of 
selling tangible personal property at retail. (Rev. & Tax. Code § 6051.)  Although, the legal 
obligation to pay sales tax is on the retailer, Civil Code Section 1656.1 provides that the retailer 
may seek sales tax reimbursement from the purchaser.  It is presumed that all of a retailer’s gross 
receipts are taxable retail sales until the contrary is established. 
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Board Sales and Use Tax Regulation 1526 states that sales tax applies to charges for 
producing or fabricating tangible personal property for consumers who furnish the materials used 
in the producing or fabricating. Thus, when you paste up a catalog for a customer, the charge for 
your fabrication labor in making the catalog camera-ready is taxable.  I have enclosed a copy of 
Regulation 1526, as well as the Board publication “Tax Tips: the Graphic Arts Industry,” which 
describes the application of sales tax to the graphic arts industry. 

You state in your August 8 letter that your customer does not believe the charges for 
preparing the catalog were taxable.  As noted above, although the legal obligation to pay the 
sales tax is on the retailer, the retailer may seek reimbursement from the purchaser.  However, 
whether your customer, as purchaser of your fabrication labor, will reimburse you for the sales 
tax due depends entirely on the terms of your agreement. 

If I can be of any further assistance, please contact me. 

Very truly yours, 

Janet Vining 
Tax Counsel 
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