
November 27, 1988 

Mr. - 

Re: Ha 

near f4r. 

Ycur inquiry concerning the above-referenced Generator 
f ee  has been forwarded to me for response. 

. The ' - _ acquired 
six properties, Abmolished the improvements on,the-pragarties, 
a n d  removed over 23 tons of "friable ashestos in a s t a t e  of 
releaelnq to the atnoswhere." In your April 6, 1989 letter to 
the s ta t6  Board of Equalization, you asserted t h a t  Sect- ion 
25174.7  of t h e  California Health and Safety C o d e  exempts t h e  
Redevelop~ent Agency from paying the hazardous waste generator 
fee required by Section 25205.5. 

Several definitions s e t  forth in the Nealth and Safet:? 
Code a r e  relevant to an analysis of the action taken hy t h e  
Redevelopment Agency. ,First, Ifealtl? and S a f e t y  Code Section 
25124 defines 'waste' as: 

( a )  ... any discarded materiel that i s  not 
excluded by this chapter, by regulation 
adopted pursuant to this chapter, or by 
a variance issued pursuant to t h i s  
chapter. 

f b )  A discarded material is any material 
which is any of t h e  followinq: 

(1) Abandoned, ae specified i n  
subdivision (c)... 
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( 3 )  Considered inherently waste like, 
as specified in regulations 
adopted by the department.,. 

(el A paterial is a waste if it is 
abandoned by being any of the fo1,lowing: 

(1) Disposed of. 

(2) Burned or incinerated. 

( 3 )  Accumulated, stored, or treated, 
h u t  not recyc:ed, before, or in 
l i e u  o f ,  b e i n g  abandoned  by be ing  
Cispocei! o f ,  burned or  i n c l  n e r e t e d .  

The Redevelopment Agency purchasee a property w i t h  the 
intention of demolishing the buildings ond o t h e r  improvements. A 
very  broad interpretation of t h @  Elealth and Safety Code 
definition of "wasten could include those buildings and 
improvements, since they are .abandonedg in t h e  sense that they 
are accumulated or stored before being disposed of through 
~lenolition. (See Section 25124(c)(3)). The buildings, hovevsr, 
continue to have some p o t e n t i a l  use. Once t h e  Redevelopment 
Agency purchases t h e  property, it c o u l d  decide to renovate an3 
use the buildings, The buildings are not discarded, abandoned, 
or i n h e r e n t l y  waste l i k e  u n t i l  they are actually demolished, and 
are therefore not 'wastew until that time. Materials which are 
an  integral part of the builc?ings and improvements, such as 
asbestos used in the construction, would also not be 'waste" 
until demolition uccurtj. 

Section 25117 of the Wealth and S a f e t y  Code defines 
"hazerdous 

... 
waste" as: 

a waste,  or combination of wastes,  which 
because of its quantity, concentration, ar 
physical, chemical, or infectious 
characteristics may either: 

( a )  Cause, or significantly contribute to 
an increase in mortality or an increase 
in serious irreversible, or 
incapacitating reversible, illness. 

(b) Pose a substantial present or potential 
hazard t o  human health or environment 
when improperly treated, stored, 
transported, or disposed of, or 
otherwise managed. 
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The D G p a r t m n t  of Health Service's regulations s t a t e  that 
asbestos is only considered a hazardous material when it is in a 
*friables (readily crurnhlcd or b r i t t l e ) ,  finely divided or 
powdered state. (Cal. Admin. Code, t i t .  2 2 ,  5 5 6 6 9 9 . )  
Therefore, asbestos woulC not be a hazardous waste u n l e s s  i t  
meets the definiticn of wastc i n  Section 2 5 1 2 4  of the Iiealth an2 
Safety Code, a n d  i t  is in the state or cont: i t ic>r set E c r t h  in 
Section 66699 of DOLjS's requlations. 

T h e  as5estos a t  issue here,  c o n t a i n e d  in buildings which 
a r c  t o  be demo3isk:ed by the Reaevelopment Agency, is n o t  was t e  
while t h e  buildings are s t a n d i n q  and is not hazardous unless i t  
is friable. Demol i t ion  serves to make i t  both wastc e n d  
hazardous ,  and hence suhject  to the a t t e n ~ 2 a n t  fees, The act of 
de~olition qenerates hazardous waste, a n d  the Rec?evelcpmcnt 
Agency m u s t  t h e r e f a r e  ? a y  t h e  q~neraicr f e e  reuuired by S e c t i o n  
25205.5 of the  Wealth and  S a f e t y  Coee. 

T h e  Redevc?opnent Agency aeserts t h a t  H e a l t h  a n d  Safety 
Code Section 25174.7 exenpts it from paying  the generator fee. 
Section 2 5 1 6 4 . 7  s t ~ t e s  t h ~ t :  

( a )  The fees provided f o r  i n  Sections 
25174, 25174.6 and 25205.3 do not apply 
to any of the follow in^: 

(1) Hazardous wastes which result when 
a r t a t c  o r  l oca l  aqency, or its 
cont rac tor ,  removes or remedies a 
release of hazardous waste caused 
by another person... 

The terms " r e l e a s e , "  'remedy" and  *removalm are  Eefincd in 
statutory section8 pertaining to the Hazerdous Substances 
Account. Health and Safety Code Section 25320 d e f i n e s  a 
*releasem as '...any spilling, leaking, pumping, pouring, 
enitking, emptying, d i s c h a r g i n g ,  injecting, escaping, leacbiriq, 
:lumping, or disposing into the environment." Section 25322 
defines a "remedy" or 'reaediaf ection" as: 

( a 1  Those actions which are consistent w i t h  
a permanent remedy, that are taken 
instead o f ,  or  i n  a d d j t i o n  t o ,  renaval 
a c t i o n s  in the e v e n t  of a release or 
threntenecl release of a haza rdous  
substance i n t o  t h e  environmont... 



(b) Those ections which are necessary to 
monitor, assess, and evaluate! a release 
or a threatened releese of a hazardous 
substance.... 

Section 23523 defines aremove' or "removal" as including ' t h e  
c leanup or removal of released hazardous substances from t h e  
environment or taking of s u c h  other  actions a s  may be  necessary 
to prevent,  minimize, cr mitigate uanage which may otherwise 
r e s u l t  from a r c l ~ a s e  or threatened release." 

As noted above, asbestos is not hazardous unless it is 
friable, and that condition would also constitute a mreieaseg cf 
hazarEous waste, s i ~ c e  the friable asbeatos  fibers arc emitted 
into t h @  environment. It is possiLle that a building wauld 
contain some asbestos t h a t  is intact ana therefore n o t  waste a n 2  
n o t  haza rdous ,  and some asbestos t h p t  is f r i a b l e  and therefore 
hazardous waste. 04ly the portion of t h e  a s b e s t o s  that was 
friable ;could be considered a "releasen of hazardous w;ste. 

However, an inportant question concerning the 
Redevelopment Aqency's exemption claim is w h e t n e r  the denolition 
of n building containing asbestos (friable or n o t )  c a n  be 
considere6 a removal or remedying of a r e l ease  of hazar6ous 
waste. T h e  deffniticns of "removea a n d  "reaeciyD contained ir!  t h e  
Wealth and Safety Code suggest taking action x 8 i c h  is necessary 
to abate  a danger created by the release or threatene? r e l e ~ s e  of 
hazardous waste.  In t h e  case a t  hann, t h e  denolition of t h e  
buildings caused a release of hazardous waste  (asbestcs), and the 
Redevelopment Agency rcnedicd and removed t h a  release when it 
submitted the asbestos f o r  disposel. Even i f  same of t he  
asbastos in t h e  b u i l d i n g s  was friable, nn? cou ld  constitute a 
"releasem of hazardocs waste caused by the p r e v i o u s  cvners,  any 
appropriate remedy or removal action concerning t h a t  release 
woulc! h a v e  focused on t h e  portion of the building conkainirg t h e  
asbestos. The astestos could h n v e  been removce, or perhaps 
covered, and the Ouildinq would continue t o  servo  a E u n c t i o ~ .  
Althouqh i t  is unlikely that all the asbestos in all tits 
buildings Gas friable, even this scenario coulci have been 
renedied by less than total denolition. 

Your letter indicates that the Redevelopment Agency 
ecquires property and demolishes buildings in o r d e r  to provide 
l a n d  for development, and not. to abate dangers to the environment 
caused by friable esbestos .  T h e  Redeveiopment Agency cannot, 
t h e r e f o r e .  claim t h e  exesption afforded in Section 25174.7, and 
must pay t h e  appropriate y e n e r a t o r  fcc  hesed OR t h e  a n o u n t  of 
asbestos removed from ths demolished huildinqs. 



Please feel free to contact ne i f  you have any questio
concerning t h i s  letter. 

Very truly yours, 

Janet Vining i f *; , 
T a x  Counsel t. . I  

ns 

bc: Ms. Oveta L. Riffle, E x c i s e  Tax Division 


