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Re: REQUEST FOR ADVICE REGARDING WHETHER TIME OFF FOR 
VACATION, ILLNESS, AND OTHER PAID ABSENCES MUST BE 
COUNTED AS "WORK HOURS" FOR PURPOSES OF DETERMINING 
THE NUMBER OF EMPLOYEES UNDER THE ENVIRONMENTAL FEE 

Dear Ms. 

This letter is in response to your e-mail inquiry o f ,  , addressed to Anita 
T. Garcia, Environmental Fees Section, Excise Taxes and Fees uivision, of the State Board of 
Equalization (Board). In addition, thank yo.1 for the information you provided to me during our 
telephone conversation on March 9,2006. 

In general, you have asked for advice about completing form BOE-501 -EF, the Board 
Environmental Fee return, as respects the number of employees who were employed by your 
corporation in California and who worked more than 500 hours in the previous calendar year, as 
stated on the form. Specifically, you have posed two questior . 

(1) Should "nonproductive hours" for absences due to vacation, illness, and holidays be 
included when calculating the hours each employee "worked"? 

(2) Should the hours used in calculating an employee's severance pay and vacation and sick 
time cash out when employment is terminated be included when calculating the hours the 
employee "worked"? 

You also advised me that your corporation provides payroll and human resources services for its 
customers. 

It appears that this is the first time this question has been posed to the Board. 
Unfortunately, the Environmental Fee statute in question does not provide a ready answer. The 
relevant provision in the statute reads: 

For purposes of this section, the number of employees employed by a corporation 
is the number of persons employed in this state for more than 500 hours during 
the calendar year preceding the calendar year in which the fee is due. 

(Health and Safety Code, section 25205.6, subdivision (d) [emphasis added].) I 
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No other comments or information is provided in the Environmental Fee Law as to what 
constitutes "employed" or how the 500 hours should be calculated. Please note, however, that, 
regardless of what terms may be used in the Environmental Fee return or any Board publication, 
the operable term with regard to the "500 hours" is "employed," not "worked." 

Turning elsewhere, the terms pertaining to employment and hours worked are generally 
defined in the California Labor Code (Labor Code), which governs employer-employee matters 
in California, in collaboration with the federal administrators of the Fair Labor Standards Act of 
1938, title 29 of the United States Code, section 201 and following (FLSA). (Lab. Code, 5 50.6.) 

FLSA defines "employ" as "to suffer or permit to work." (29 U.S.C.A. 5 203(g).) Case 
law provides some guidance, commenting that the definition of the terms "employee"' and 
"employ" under the FLSA "contemplate[] (a) a situation in which the employer . . . agrees to pay 
a certain sum to the employee, and (b) has the controi and determination of the hours of work by 
the employee." (Huntley v. Gunn Furniture Co. (W.D. Mich. 1948) 79 F.Supp. 110, 116 [cited 
by Ninth Circuit in Gilbreath v. Cutter Biological, Inc, (9th Cir. 1991) 93 1 F.2d 1320, 13301.) 

The Labor Code itself provides only a few definitions, none of which are relevant to this 
inquiry. However, several relevant definitions are provided in regulations promulgated by the 
California Industrial Welfare Commission under the auspices of the Department of Industrial 
Relations and the Labor Code, specifically in section 1 1040 of title 8 of the California Code of 
Regulations (CCR). This section is also known, generally, as "Wage Order No. 4" and is 
applicable, as relevant here, to persons employed by private employers in California who are 
engaged in managerial, supervisorial, clerical, and office work occupations, such as accountants, 
bookkeepers, clerks, computer programmers and operators, secretaries, and typists, which would 
appear to fit the operations of your corporation. 

In Wage Order No. 4, "employ" is defined as "to engage, suffer, or permit to work." (8 
CCR 5 11040, subd. 2.(E) [emphasis added].) The addition of the word "engage" suggests that 
once a person is hired as an employee, that person is "employed," as the term in used in the 
Environmental Fee statute. However, Wage Order No. 4 also defines "hours worked" to mean 
"the time during which an employee is subject to the control of an employer, and includes all the 
time the employee is suffered or permitted to work, whether or not required to do so." (8 CCR 5 
11 040, subd. 2.(K) [emphasis added].12 This definition brings together the FLSA and Labor 
Code definitions of "employ" and the case law that discusses employer "control" in relation to 

, the FLSA definition. 

Based on this discussion, it is reasonable to conclude that,&ce a person is hired as an 
employee, the employer has control over how that employee spends the hours of the workday, 
including whether or not to grant paid time off during those workday hours for vacation, illness, 
and holidays and whether or not the employee must work his or her assigned hours on a 
particular workday. Therefore, for the purposes of the Environmental Fee statute and calculation 

I 

il 
"Employee9' is defined by the FLSA as "any individual employed by an employer.'' (29 U.S.C.A. 5 203(e)(l).) 
The FLSA also defines "hours worked," but the definition only deals with time spent "changing clothes or washing 

at the beginning or end of each workday," which is not at issue here. (29 U.S.C.A. 8 203(0).) 
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of the number of employees "emploved [in California] for more than 500 hours," the term 
"employed" includes the hours far which an employee is paid by $% corporation, even while 
absent due to vacation, illness, or holidays, for the duration of his or her employment. 
/ 

On the other hand, once the person is no longer employed byFcorpora t ion  - i.e., is no 
longer "engage[d], suffer[ed], or permit[ted] to work," the employer no . longer . "has . . . control 
[or] determination of the hours of work" of the employee. Therefore, 
-any hours included in the calculation of a terminated employee's severance pay or 
sick or vacation time cash out should not be included when calculating the number of hours a 
person wwmployed during a calendar year for purposes of determining the Environmental Fee 
owed by? corporation for that year. 

Please let me know if there are other facts or circumstances of which I am not aware that 
might affect these conclusions. In addition, if you have any questions regarding the information 
provided above or would like further assistance regarding any of these matters, please do not 
hesitate to contact me at the above-referenced address and phone number. 

Sincerely, C7 

Tax ~ o u n K  

cc: Anita T. Garcia, MIC:57 
Lynn Bartolo, MIC:57 
Jan Thurston, MIC:82 
Brian Branine, MIC: 82 
Randy Ferris, MIC:82 
Sharon Jawis, MIC:82 


