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Activity Fee Billing; DTSC Transmittal #' 

I am writing in response to your March 26, 1996, memorandum to Walt Larson concerning 
an activity fee billing for ). I agree with your conclusion 
concerning the correct fee u \ : from _, and I disagree will - argument that it 
should not be charged interest. Interes~ is due on the correct amount of the fee beginning 30 
days after the dpp of the original notice of determination for the fee. 

At the request of the Department of Toxic Substances Control ("DTSC"), the Board issued a 
notice of determination to - on September 14, 1995, for a Class 3 permit modification 
for its transportable treatment unit ("TTU"). _ asserted that it should have been 
assessed the fee for a permit renewal rather than a permit modification. DTSC and the Board 
agreed, and the fee was adjusted accordingly. 

Two changes made to the Health and Safety Code, both effective January 1,1996, affect the 
calculation of the activity fee due fiom : First, Section 25205.7@)(3) was amended 
by SB 1291 (Ch. 640, Statutes of 1995) to provide, among other things, that the fee for a 
permit renewal application for a TTU (including any application pending before DTSC as of 
January 1, 1996) is determined according to the type of permit authorizing the operation of 
the TTU, as provided in Section 25200.2. Second, Section 25200.2 was amended by SB 289 
(Ch. 423, Statutes of 1995) to state that, if DTSC has not issued regulations for the permitting 
of TTU's by March 1, 1996, TIT'S will be regulated pursuant to permit-by-rule regulations 
if they were authorized to operate under permit-by-rule on January 1, 1996, and pursuant to 
standardized permit regulations if they were authorized to operate under a 
facility permit on January 1, 1996. 

's permit renewal application for its TTU was pending before DTSC as of January 1, 
1996, and, therefore, the fee for that renewal application is determined by the type of permit 
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authorizing the operation of the TTU pursuant to Section 25200.2. Since DTSC has not 
adopted regulations covering the permitting of TaT's, and 1 -'s TIZT was authorized to 
operate under a hazardous waste facility permit on January 1, 1996, the fee for s 
permit renewal application is the same as the permit renewal application fee for a 
standardized permit facility. 

argues that, since its request for redetermination is based upon the Legislature's 
actions, it should not be charged interest on any amount due until it is notified of the correct 
fee. further requests that the activity fee billing be "dismissed", subject to 
reimpsition of an appropriate fee after March 1, 1996. 

- was properly billed for an activity fee in September of 1994, after it submitted an 
application to DTSC. DTSC determined that the application was for a permit modification 
and requested that the Board bill for the fee established in the Health and Safety 
Code for such an application. The Revenue and Taxation Code established a due date for the 
fee (Section 43 152.10) and provided for the imposition of interest if the fee was not paid 
when due (Section 43 156). A subsequent decision by DTSC, as well as legislative changes, 
resulted in a reduction in the amount of the fee due. However, the event which triggered the 
application of the fee (the filing of the application) occurred before the original notice of 
determination issued. Therefort should be required to pay interest on the reduced 
fee, beginning 30 days after the date of assessment. 

Please contact f ie  if you have additional questions or would like to discuss this matter 
fixther. 
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cc: Mr. Dave McKillip 
Mr. Jeff George 
Ms. Carol Reisinger 


