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This memorandum addresses the remaining issues raised in 
your November 10, 1993 memo to Larry Augusta, and supplements 
my January 13, 1994, memo to you. 

1. Section 25205.1(0)(1) defines disposal to exclude 
land treatment. Should this section be applied 
retroactively to allow facilities exemptions even if 
their permits stated 

It is our position that the definition of disposal that 
now appears in Health and Safety Code Section 25205.1(0)(1) is 
a clarification of existing law rather than a change in law, 
and therefore applies to all outstanding cases. 

Prior to the effective date of SB 922, neither the Health 
and Safety Code nor the Revenue and Taxation Code specified 
whether land treatment was a form of treatment or disposal. 
That issue was the subject of a hearing before the Board in the 

cases. At the hearing, the Department of Toxic 
 uss st-ances Control and Board staff argued that Chevron's 
activity constituted disposal, based on the existing statutory 
definition of 'gdisposalll and the fact that ( I S  sites were 
permitted as disposal facilities. argCed that the 
activity came within the existing statutory definition of 
lltreatmentfl, and that its sites were treatment facilities 
because no hazardous waste would remain there after closure. 
The Board had not yet issued a decision in the - cases 
when SB 922 went into effect. 

As there was no clear statutory or regulatory guidance 
concerning the proper classification of a facility which 
engaged in land treatment, we believe that it is reasonable to 
apply the definition the Legislature added in SB 922 to resolve 
outstanding cases. 
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2. Section 25205.2(e) states if activity took place 
before July 1, 1986 and the fee was not paid before 
January 1, 1994, they are not subject to facility 
fees. Can we interpret this to mean if the activity 
only took place before July 1, 1986? 

In interpreting statutes, the courts have often held that 
a statute should be given a reasonable and common sense 
construction, in accordance with the Legislature's apparent 
purpose and intention. Statutory language should be 
interpreted in such a manner as will promote rather than defeat 
the objection and policy of the law. See, for example, 
Firemen's Fund Ins. Co. v, Security Pac. Nat. Bank (1978) 85 
Cal.App.3d 797. 

Given the overall scheme for imposing the facility fee 
that the Legislature adopted in SB 922, it is our position that 
it is reasonable to interpret Section 25205.2(e) to mean that 
the activity only took place before July 1, 1986. 

4. Could you provide us with your opinion of the 
meaning of the phrase Itdecision of the Board of 
Equalizationw in Section 25205.2(f). Does it mean 
elected members or staff? 

It is our position that the phrase Itdecision of the Board 
of EqualizationN, as that term is used in Section 25205.2(f), 
refers to a redetermination issued by Board staff concerning a 
petition for redetermination. The redetermination constitutes 
a decision of the Board regardless of whether the petition was 
heard by the five-member Board. 

The term Ndecisionll is not defined in the Revenue and 
Taxation Code, and appears in only two sections -- 43302 and 
43305. Both these sections are in Article 4, Chapter 3, 
Part 22, Division 2 of the Code, which addresses the filing of 
petitions for redetermination and the issuance of 
redeterminations. Both Section 43302 and 43305 make reference 
to the Board's issuance of an ''order or decisionu upon a 
petition for redetermination. Based on these statutory 
references, we conclude that the Legislature intended a 
Ildecision of the Board of EqualizationI1 to mean the Board's 
decision on a petition for redetermination. 

Therefore, the only feepayers who are possibly eligible to 
receive refunds pursuant to Section 25205.2(f) are those who 
received notices of determination and filed timely petitions 
for redetermination, since those are the only feepayers who 
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have paid pursuant to a "decision of the Board of 
Equali~ation'~. 

7. Section 25205.2(g) provides 'IFacility operators 
who treated, stored, or disposed of hazardous waste 
on or after July 1, 1986, shall be subject to the 
provisions of this section which were in effect prior 
to January 1, 1994, as to payments which their 
operators made prior to January L, 1994. The 
operators shall be subject to subdivision (d) as to 
any other liability for the facility fee." 

How are we to handle partial payments? For instance, 
a facility makes a 1992 prepayment return as a small 
storage facility in the amount of $11,421 and does 
not pay the final return. They have not stored or 
treated waste since 1990. They were a small 
treatment facility and had SB 922 not passed we would 
say they are mini treatment since they are not 
certified closed (fee due $11,421). Should we accept 
the payment as payment of the entire mini treatment 
fee and no money is to be refunded, or should we 
consider the prepayment to be paid in error since it 
was not paid for the mini category and allow them the 
exemption 'from the fee provided in SB 922 and refund 
the entire amount, or as a third option allow half of 
the prepayment as payment of the prepayment of the 
mini treatment facility fee due which would not be 
refundable, but the other half could be refunded as 
paid in error? 

SB 922 added Section 25205.2(g) to the Health and Safety 
Code, which states that facility operators are subject to the 
old provisions of the law as to payments made prior to 
January 1, 1994, and are subject to the new provisions of the 
law (specifically, Section 25205.2(d)), as to any other 
liability for facility fees. 

It is our position that, where a facility fee prepayment 
has been made, the reporting period can be I1split9l for purposes 
of applying Section 25205.2(9). Therefore, in the fact 
situation you described, the operator would not be liable for 
the second installment of the 1992 facility fee because the 
facility had not treated or stored waste since 1990. In 
addition, the operator would not be eligible for a refund of 
the first installment of the 1992 facility fee, which was due 
as paid under the previous provisions of the law. 
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9. Section 25205.12 exempts facilities that clean 
and recycle underground tanks. Would facilities that 
also clean aboveground tanks be precluded from taking 
this exemption? 

Section 25205.12 specifically exempts facilities that 
clean and recycle excavated underground storage tanks from the 
facility fee "with reqard to these activitiesH. Therefore, if 
a facility engages in-any other activity (for example, cleaning 
and recycling aboveground storage tanks), the facility is not 
exempt from the fee. 

This approach is consistent with the statute and with our 
treatment of the exemption for facilities which operate 
pursuant to permit by- regulation, conditional authorization, 
and conditional exemption. If the facility operation includes 
activities that are not covered by one of these programs, then 
the operator may be liable for the full facility fee. 

10. Section 25205.21 provides a reduced fee for 
government agencies that were disposal facilities and 
have not disposed of waste at the facility. In some 
cases, section 25205.2 and possibly other sections 
could exempt facilities like these totally. Would 
this provision override the other exemptions and 
subject these local facilities to this fee provided 
for in 25205.21? 

Section 25205.21 sets forth a llmaximumll facility fee to be 
paid by a disposal facility operator which is a government 
agency, for any reporting period in which the facility did not 
dispose of hazardous waste. Since the section establishes a 
nmaximumtl facility fee, it is our position that other sections 
of the Health and Safety Code that totally exempt any such 
facility from the payment of the facility fee would apply. 

11. Section 25205.22 provides that facilities are 
considered the generators of non-RCRA waste imported 
into California for purposes of payment of the 
generator fee. It also states 'I... no generator fee 
shall be assessed for non-RCRA hazardous waste 
imported prior to January 1, 199411. Since this is 
referring to a new fee on facilities, does this also 
carry over to the generator of the waste for periods 
prior to January 1, 1994 and accordingly no generator 
fee is due on generators of waste exported to 
California? 
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While the exemption for imported waste in Section 25205.22 
is ambiguous, it is our position that the Legislature intended 
to exempt from the generator fee all non-RCRA hazardous waste 
imported into California prior to January 1, 1994. Therefore, 
neither the generator that generated such waste nor the 
facility that received it is responsible for the payment of the 
fee. 

Prior to January 1, 1994, the generator fee was imposed 
only on the generator of the waste, and not on the facility 
receiving it. Therefore, it would have -been unnecessary to 
state that no generator fee was due from the facility for waste 
imported prior to January 1, 1994. The more logical reading of 
Section 25205.22 is that the Legislature intended to remove 
such imported non-RCRA waste from the reach of the generator 
fee altogether. 

12. Would it be possible to get your opinion on the 
terms "generated in another cleanup, removal, and 
remediation of a hazardous substanceu in Section 
25359.8? Does this refer to only unexpected releases 
of hazardous substances or any type of cleanup? 
Would hazardous waste generated in the cleanup of a 
facility's processing equipment be considered a 
cleanup for purposes of this section? Would a 
refinery performing routine cleanups from spills at 
loading facilities qualify? 

A general law of statutory construction provides that, 
where general words follow the enumeration of particular 
classes of persons or things, the general words should be 
construed as applicable only to persons or things of the same 
general nature or class as those enumerated. The courts have 
reasoned that, if the Legislature intended general words to be 
used in their unrestricted sense, it would not have first 
listed specific things or classes. Scallv v. Pacific Gas & 
Electric Co. (1972) 23 Cal.App.3d 806. 

It is, therefore, our opinion that the words "cleanup, 
removal and remediation", as used in Section 25359.8, are 
intended to refer to types of cleanup activities similar to the 
other activities mentioned in Section 25359.8, i.e., remedial 
actions, removal actions, and corrective actions, taken 
pursuant to Chapters 6.5, 6.7, 6.75, and 6.8. 

14. Could non-RCRA mining waste or categories other 
than RCRA generated in a cleanup be subject to the 
$12.00 rate? 
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By the terms of the statute, the rate set forth in 
Section 25359.8 applies lt[N]otwithstanding any other provision 
of law." It is, therefore, our opinion that the Section 
25359.8 rate applies to any non-RCRA waste generated in a 
cleanup, whether that waste is mining waste or any of the other 
categories of waste identified in Section 25174.6. 

15. The revision of credits taken against the 
generator fees for fees paid to local agencies 
(Revenue and Taxation Code Section 43152.7) causes 
timing problems. Some local fees are due on the 
fiscal year basis, whereas the generator fee is due 
on the calendar year. Do the revisions to this 
section allow for splitting fiscal year local 
payments to amounts in the respective calendar year? 

Without further guidance from the Legislature, it is our 
cpinion that Board staff can make an administrative decision 
concerning the application of Section 43152.7. Splitting the 
fiscal year payments between the two calendar years is 
certainly one alternative. However, I suggest that you 
consider proposing a legislative change to address this 
problem. 

Please let me know if you have any questions, or with to 
discuss these matters further. 
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cc: Mr. Stephen Rudd (MIC:57) 
Mr. Dennis Maciel (MIC:57) 
Mr. Larry Augusta 
Mr. Jim Debron 
Mr. Dennis Mahoney, Dept. of Toxic Substances Control 
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