
State of California Board of Equillization 
Legal Division 

6 M e m o r a n d u m  

To : Robert OtNeill, Jr. Date: February 14, 1994 
Environmental Fees Division 
MIC: 57 

From : Janet Vining 
Supervising Staff Counsel 
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I am writing in response to your July 21, 1993 menoraneum 
concerning the bulking of hazardous waste. I apologize for the 
delay in responding to your request. 

Your questions involve the application of the hazardous 
waste disposal fee to waste which is removed iron containers 
and mixed before being shipped for disposal, 1.e. the "bulking" 
of waste. The term "bulkingv is not clearly defined by 
statute. When used in this memo, it means the process of 
opening containers and placing their contents in a larger 
container. Nothing is added to the waste or taken out of it, 
and the waste is not subjected to any other type of processing. 

It is the Board's position that, when a generator submits 
hazardous waste to a treatment facility for treatment prior to 
disposal, the generator is not subject to the disposal fee. 
However, if the treatment of the hazardous waste results in a 
hazardous'residue, and the treatment facility submits that 
residue for disposal, the treatment facility is liable for the 
disposal fee on the residue. 

This position is based on our interpretation of Health and 
Safety Code Section 25174.1, which inposes a disposal fee on 
each person who disposes of hazardous waste or subr,its 
hazardous waste for disposal. The Department of Health 
Ser\.ricesl regulations originally imposed a separate fee on 
generators who disposed of their waste onsite and those who 
submitted their waste offsite for disposal. This distinction 
appeare6 in several early versions of Section 25174.1, which 
imposed a fee on persons who disposed "of hazardous wastes 
onsite", as well as those who subnitted 'hazardous waste for 
disposal offsite". Me believe that the current language of 
Section 25174.1, which imposes the fee on each person who 
"disposes of hazardous waste" or submits "hazardous waste for 
disposal", makes references to the same two categories -- those 
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persons who dispose of waste onsite and those who submit waste 
for disposal offsite. It is our opinion that the treatment 
facility that manifests treated waste to a disposal site is the 
person who 9gsubmits hazardous waste for disposal", rather than 
the generator who sent the waste to the treatment facility. 

The question you have presented is whether a facility 
that mixes similar wastestreams and then sends the bulked waste, 
to a disposal site is the person who submitted waste for 
disposal offsite, and is therefore liable for the disposal fee. 
Based on the Board's current application of the disposal fee to 
treatment facilities, a secondary question is whether the 
mixing of similar wastestreams constitutes "treatment" such 
that the generator or generators who produced the original 
wastestreams would not be subject to the disposal fee, but the 
entity that mixed them would be subject to the disposal fee 
when it submitted the combined wastestreams for disposal. 

Health and Safety Code Section 25123.5 defines ntreatment" 
as "any method, technique, or process which changes or is 
designed to change the physical, chemical, or biological 
character or composition of any hazardous waste or material 
contained therein, or removes or reduces its harmful properties 
or characteristics for any purpose." 

Some facilities receive different types of hazardous waste 
and perfcrm various operations on the waste to prepare it for 
disposal. These facilities are usually engaged in treatment 
and are required to be permitted by the Department of T G X ~ C  
Substances Control as treatment facilities. The facilities 
that store waste must also be permitted as storage facilities. 
The operations the facilities may perform on the waste include, 
for example, stabilization, solidification, and neutralization. 
These operations nay render the waste non-hazardous, may result 
in the reduction of the waste and the creation of a hazardous 
residue which is then disposed of, or may result in the waste 
being stabilized in preparation for disposal. Some of the 
activities performed by the facility are required in order to 
meet disposal standards imposed by law. 

Bulking appears to be an activity that can meet the 
statutory definition of "treatment", since the waste in the 
larger container may be of a different physical, chemical or 
biological character than the waste in the smaller containers. 
Therefore, the facility that engages in bulking may be required 
to be permitted as a treatment facility. The facility nay bulk 
waste for economic reasons, and the bulking may not be required 
in order to prepare the waste for disposal. However, if the 
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operation meets the definition of ntreatmentll, we should apply 
the Board's position concerning the disposal fee, as outlined 
above. Therefore, when the generator submits the waste to the 
facility to be bulked and sent for disposal, and the process of 
bulking the waste constitutes treatment, the generator has 
submitted the waste for treatment rather than disposal. The 
facility is the entity that submits the hazardous waste for 
disposal, and it must pay the disposal fee. 

If the waste is not removed from its original containers, 
and is simply stored at the facility prior to being manifested 
to a disposal facility, the facility has not engaged in 
treatment as to such waste, and it is the original generator of 
the waste, rather than the facility, that is responsible for 
the disposal fee. 

In your nemo, you question the application of the disposal 
fee to wastestreams that are the same and those that are 
different. The analysis set forth above is premised on a 
finding that the bulking of the waste constitutes treatment, 
and this determination is, in turn, based on a finding that the 
bulked waste differs in physical, chemical or biological 
character from the separate wastestreans. If the wastestreams 
were identical, and there was no change in the character of the 
waste, there would be no treatment, and the facility that 
bulked the wastestreams would not be liable for the disposal 
fee. 

You also asked if it mattered whether the streams were 
liquids or solids. Again, the basic question is whether 
treatment occurred, and whether the resulting combined 
wastestream has a different physical, chemical or biological 
character. 

The conclusions reached in this memo rely on a 
determination of whether any specific handling of hazardous 
wastestreams constitutes "treatment1'. I have discussed the 
issue of "bulkingu with several representatives of the 
Department of Toxic Substances Control, and there does not 
appear to be a clear consensus among the Department's staff 
concerning whether bulking,meets the definition of treatment. 

I recommend that you contact the Department and request a 
position on whether bulking is a form of treatmenr, or under 
what circumstances bulking will be considered treatment, While 
I have offered our opinion concerning the definition of 
"treatmentu, the Department is the appropriate agency to make 
the final determination concerning what constitutes treatment, 



Robert ol~eill, Jr. February 14, 1994 

and the Board's actions should be consistent with the 
Department's approach. 

Please contact me if you have any questions or wish to 
discuss this matter further. 
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