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#77/73 

May 16, 1:977 

TO COUNTY ASSESSORS: 

HEALTH AND SAFETY CODE SECTION 33673 

The attention of those assessors faced with 
. 

the task of assessing property 
in redevelopment projects is directed to Health and Safety Code Section 33673. 

This section reads as follows: 

"Whenever property in any redevelopment project has been 
redeveloped and thereafter is leased by the redevelopment 
agency to any person or persons or whenever the agency 
leases real property in :any redevelopment project to any 
person or persons for redevelopment, the property shall 
be assessed a...~d truced in the same manner as privately owned 
property, and the lease or contract shall provide that the 
lessee shall pay truces upon the assessed value of the entire 
property and not merely the assessed value of his or its 
leasehold interest." 

We have been asked whether the lessee of real property leased from a redevelop­
ment agency for a specific purpose, e.g., a parking lot, should be asses~e4 
in accordance with the market value of the property based upon the lessee's 
restricted use or the market value of the property based upon its unre­
stricted highest and best use. 

Our legal staff responded to the question as follows: 

"It appears reasonably clear that the intent of the law is 
that whenever redevelopment has proceeded and leases to 
this end are let, then the lessee shall be required to pay 
property truces based upon a measure of market value (which 
is the value of the rights to the highest and best use of 
the property). 

"Highest and best use in this instance is qualified, in that 
it is that highest and best use to which the property can be 
put within the terms of the lease. In other words, the leased 
property is to be appraised as if owned in fee, except the 
appraiser shall consider the effect upon value of any enforce­
able restrictions to which the use of the land may be subjected 
(Section 402.1, Revenue and Taxation Code)."-· . 

Sinc_erely, . 7"" . Z ~
.a~~!eenlauer, Chief 
Assessment Standards Division 
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