
STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA
(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082)
TELEPHONE (916) 324-2655
FAX (916) 323-3387

October 12, 1999

Re: Use of  Rental Proceeds

Dear Mr. ,

Larry Augusta asked me to respond to your letter of August 19, 1999, regarding the use by 
 Methodist Church of “nominal” rental proceeds from a -operated day care center on

the church premises.  You asked if the rental proceeds could be used for general church purposes
or must be restricted to use for only that portion of the property used for the day care center.  You
were apparently concerned with the potential loss of the church’s property tax exemption if the
proceeds were improperly applied.

The answer to your question is that rental income need not be applied to expenses
associated solely with the day care center portion of the property, as opposed to general church
purposes.

I called the church and spoke with Pastor  and learned that the property is presently
exempt under the welfare exemption provision of the Revenue and Taxation Code.  She also said
the  had complied with the requirement that it file its own welfare exemption claim for
the portion of the property it uses, as the “operator” of the premises.  As long as both the owner
and the operator of the premises have filed and the property has received the exemption, the use of
the proceeds is only limited by section 214(a)(1) and (2), copy enclosed.

I am assuming, when you say the church’s rental charges to the  are
“nominal,” that you mean they do not amount to more than the cost born by the church to maintain
the portion of the premises used for the center.  This is a consideration in the determination as to
whether use of the premises for the center is a charitable use intended to benefit the community or
a purely commercial operation intended to raise funds for the church.  The latter would be a non-
qualifying use which would disqualify the day care center portion of the premises.
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Because the welfare exemption is administered jointly by the Board and the county
assessor, you may also want to consult with the  County Assessor’s office.

Feel free to call me at (916) 327-2455 if you have any further questions.  Our intention is
to provide timely, courteous and helpful responses to inquiries such as yours.  Suggestions that
help us to accomplish this goal are appreciated.

Sincerely,

/s/ Susan Scott

Susan Scott
Tax Counsel
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