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_2_ . January 7,1982 

Revenue and Taxation Code Section 60 provides that “change in ownership” means a 
transfer of a present interest in real property, including the beneficial use thereof, the value of 
which is substantially equal to the value of the fee interest. And Property Tax Rule 462(a) 
provides that: 

(1) There shall be a reappraisal of real property as of the date of a change 
in ownership of that property. The reappraisal will establish a new base 
year full value and will be enrolled on the lien date following the change in 
ownership. 

“(2) A ‘change in ownership’ in real property occurs when there is a 
transfer of a present interest in the property, and a transfer of the right to 
beneficial use thereof, the value of which is substantially equal to the value 
of the fee interest. Every transfer of property qualified as a ‘change in 
ownership’ shall be so regarded whether the transfer is voluntary, 
involuntary, by operation of law, by grant.. . or any other means. . . ” 

Given the scope of the conservation easement granted (Paragraph I of Grant-all rights 
and interest in the property except legal title, etc.), and the exclusiveness thereof (Therefore 
Clause and Paragraph 2 of Grant - exclusive easement in perpetuity running with and burdening 
title to the property), it is our opinion that the creation of this conservation easement prior to 
March 1, 1982, would constitute a change in ownership as defined in Section 60 and Rule 462(a), 
and that such easement should be regarded for assessment purposes as a separately assessable real 
property interest. As such, a vase year value for the conservation easement would be determined 
for the 1982-83 base year. 

You also ask how the taking of the conservation easement will affect the assessment of the 
underlying fee. 

As indicated, the conservation easement should be regarded as a separately assessable real 
property interest. Since the value of real property is diminished to the extent that certain 
exclusive easements, leases, etc., are granted to others, upon the granting of this conservation 
easement to the Conservancy, the assessment of the underlying fee would, no doubt, be reduced 
for the 1982-83 fiscal year. 

Very truly yours, 

James K. McManigal, Jr. 
Tax Counsel 
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CC: Mr. W. Bruce Shafer 
Marin County Assessor 
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