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This is in response to your memorandum requesting our opinion on whether     and 
 , LP (Claimant) is eligible for a Supplemental Clearance Certificate (SCC).  In particular, 
you ask whether the housing units are eligible under subdivision (g) of Revenue and Taxation 
Code1 section 214.  As explained below, it is our opinion that the property is used exclusively for 
low income housing within the meaning of section 214, subdivision (g).  Therefore, as long as all 
other requirements are met, an SCC should be issued for the Claimant. 
 

Facts 
 
Claimant, a limited partnership, is the lessee of an eight bedroom apartment complex (the 
development).  The lease is for a term of 99 years and is recorded in Los Angeles County.  The 
lessor is J , Inc., which is also the managing general partner (MGP) of the Claimant.             
J , Inc. holds an Organizational Clearance Certificate (OCC), issued by the Board for the 
2004-2005 fiscal year.  The Claimant receives financing from the Housing Authority of the 
County of    and the development is subject to a recorded deed restriction specifying 
that all of the units in the development are restricted to rental to lower income households.2  The 
development is divided into fifteen units, fourteen of which are designated as MHSA Units.3  
MHSA refers to the Medical Health Services Act of 2004.  The rental rate for the MHSA units is 
capped at 30 percent of 50 percent of the area median income.4  The targeted tenants are 
individuals who are homeless or at risk of homelessness and have mental illnesses.5  Fourteen of 
the units may only be rented to individuals with an income at or below 30 percent of the area 
median income; the remaining unit is the manger's unit, and it may only be rented to individuals 
with an income at or below 40 percent of the area median income.6  The eligible residents 
receive supportive services which are funded, in part, by the California Department of Mental 
Health.7 
 

                     
1 All further statutory references are to the Revenue and Taxation Code, unless otherwise specified. 
2 Covenants, Conditions and Restrictions, § 1(a). 
3 MHSA Regulatory Agreement, § 3(d). 
4 MHSA Regulatory Agreement, §§ 3(iv), 4(b), 4(c). 
5 MHSA Regulatory Agreement, §§ 2(n), 4(a). 
6 Covenants, Conditions and Restrictions, § 1(a). 
7 MHSA Regulatory Agreement, Recitals, D. 
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Law & Analysis 
 
As you know, as of January 1, 2004, Senate Bill 1062 (Stats. 2003, Ch. 471) (SB 1062) amended 
statutory provisions relating to the welfare and veterans' organization exemptions, including 
sections 213.7, 214, 214.01, 214.8, 231, 254.5, 259.5, 259.7, and 272, and added section 254.6.  
Under this new administration, Board staff determines whether an organization is eligible for the 
welfare exemption and the county assessor determines whether the use of the property is eligible 
for the exemption.8 
 
The welfare exemption is made applicable to certain low-income housing properties under 
section 214, subdivision (g)(1).  The statute provides in relevant part that: 
 

Property used exclusively for rental housing and related facilities and owned and 
operated by religious, hospital, scientific, or charitable funds, foundations, limited 
liability companies, or corporations, including limited partnerships in which the 
managing general partner is an eligible nonprofit corporation or eligible limited 
liability company, meeting all of the requirements of this section . . . shall be 
deemed to be within the exemption provided for in subdivision (b) of Section 4 
and Section 5 of Article XIII of the California Constitution. 

 
Thus, a qualifying organization includes limited partnerships in which the managing general 
partner is an eligible nonprofit organization that has obtained an OCC from the Board.  The 
MGP must be organized and operated for a qualifying purpose under section 214, subdivision (a) 
and the property must be used by the limited partnership exclusively for low-income housing 
purposes.  To evidence such use, a limited partnership must apply separately for an SCC for each 
low-income housing property on which it seeks exemption.9  Only the property owned by the 
limited partnership that is specifically used for low-income housing and for which the limited 
partnership holds an SCC is eligible for the exemption.  Pursuant to Property Tax Rule10 
(Rule) 140, subdivision (b)(1), such a limited partnership may qualify for the exemption 
provided: 
 

(A) the claimant receives low-income housing tax credits or government 
financing for the particular property; and 
 
(B) the property is subject to a recorded deed restriction or a regulatory agreement 
which is recorded in the county in which the property is located. 

 
For property to be eligible for the welfare exemption, it must be owned and operated by a 
qualifying organization that is organized and operated for an exempt purpose.11  Here, Claimant 
is the lessee of the development for a term of 99 years. 
 

                     
8 Letter to Assessors (LTA) 2003/070. 
9 See Rev. & Tax. Code, § 214, subd. (g)(1); see also Assessors' Handbook section 267 (AH 267), Part I - Welfare, 
Church and Religious Exemptions (October 2004), pp. 95-96. 
10 All "Property Tax Rule" or "Rule" references are to title 18 of the California Code of Regulations. 
11 Rev. & Tax. Code, § 214, subd. (a).  It is our understanding that Claimant leases the land under a long term lease.  
We express no opinion as to whether the land is eligible for the exemption. 
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The development is an apartment complex containing eight 2-bedroom apartments.  Seven of the 
development's eight rooms will be occupied by two individuals each as shared housing.  Each 
bedroom, known as an MHSA unit, is subject to a separate individual rental agreement.12  The 
tenants living in these units will be charged rents that do not exceed 30 percent of 50 percent of 
the area median income, as required by the recorded deed restriction.13  Further, the MHSA units 
may only be rented to individuals with an income at or below 30 percent of the area median 
income, which is also required by the recorded deed restriction.14  Therefore, since the 
development is funded by government financing and the development is subject to a recorded 
deed restriction which specifies that all or a portion of the property's usage is restricted to rental 
to lower income households, the Claimant's use of the property qualifies for the exemption.  We 
note that the manager's unit is also exempt pursuant to Rule 140, subdivision (d)(2). 
 
The fact that supportive services will also be provided to the tenants is not disqualifying.  
Although section 214, subdivision (g) requires that the property be used exclusively for low-
income housing and related facilities, the Supreme Court has held that used exclusively for 
exempt purposes includes uses that are incidental to and reasonably necessary for the 
accomplishment of the exempt purpose.15  Here, it appears that some services will be provided at 
the actual development and there is no dedicated area in the development itself for the provision 
of these services.  These services include case management and referrals, counseling, legal 
services and life skills training, among others.  In our opinion these services are incidental to and 
reasonably necessary for the purpose of providing the low-income housing.  This is especially 
true, where, as here, the target population for the housing are those in need of such services. 
 
Further while the Claimant's Support Services Plan states that certain services will be provided 
"on-site" it appears that some of those services are provided at adjacent buildings owned by        
J , Inc., such as the   Youth Center located at    Ave.  Also, the Claimant 
may not mandate participation in these services as a condition of occupancy.16  For these reasons 
it is our opinion that the development is used exclusively for housing and any services provided 
are incidental to and reasonably necessary for the purpose of providing low-income housing.  Of 
course, the county may verify whether the actual use of the property is consistent with the 
welfare exemption. 
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12 MHSA Regulatory Agreement, § 2(hh)(B). 
13 Covenants, Conditions and Restrictions, § 1(a). 
14 Covenants, Conditions and Restrictions, § 1(a). 
15 Cedars of Lebanon v. County of Los Angeles (1950) 35 Cal.2d 729, 736. 
16 MHSA Regulatory Agreement, § 6(b). 


