
880.0042 Cit -Owned Co oration. A cit -owned cor oration is nevertheless a 
separate entity and must meet the organizational an property use 
re uirements of Revenue and Taxation Code Section 214 in order for its 
property to be e igible for exemption. C 10/ 16/87. 
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Dear 

ReferA~ce is made to your October 5, 1987, letter to h •. 
________ concerning a specific property, "parcel (941-1401-14-5), 
which the city owns, (through Dublin Information Inc.)", and 
the availability of the welfare exemption from property 
taxation. 

At issue is, among othei things, whether the_ property was used 
for a qualifying purpose or purposes on the March l lien date. 
Per your letter, in part: 

"[The property] has been and continues to be used by the 
City for Charitable purposes as needed. Recently, for 
example, the lot was used for public parking during the 
City festival. It has previously been used for that 
purpose, and will undoubtedly be used that way in the 
future. The parcel is used as needed. 

"Sports are not usually played on the field because the 
surrounding area is much more conducive to field 
activities. But it is not accurate to say that the parcel 
is unused." 

According to Mr. Al Moy of the Alameda County Assessor's 
Office, however, the property was vacant and unused on the 
March 1, 1987, lien date; and on October 14, 1987, Mr. Moy by 
telephone confirmed that the property was vacant and unused on 
the lien date. Mr. Moy did say that the property has been used 
subsequent to the lien date, but use of property between March 
2, 1987, and March 1, 1988, would be relevant for the March 1, 
1988, lien date, not for the prior lien date. 

Revenue and Taxation Cade section 214 provides that. property 
used exclusively for religious; hospital, scientific or 
charitable purposes owned and operated by corporations 
organized and operated for religious, hospital, scientific or 
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charitable purposes is exempt from taxation if certain 
requirements are met. In addition to a corporation being 
organized and operated for religious, hospital, scientific or 
charitable purposes, section 214(a}(3} requires that: 

"The property is used for the actual operation of the 
exempt activity, and does not exceed an amount of property 
reasonably necessary to the accomplishment of the exempt 
purpose." 

Property not used for the actual operation of an exempt 
activity is not eligible for the exemption, and property not in 
use, whether temporarily or permanently, is not eligible for 
the exemption. Per the Supreme Court in Cedars of Lebanon 
Hospital v. Los Angeles County, 35 Cal.2d 729, wherein the 
hospital contended, among other things, that buildings under 
construction on the lien date and intended for use in the 
housing of student nurses were within the welfare exemption: 

"Such express limitation, making use the focal point of 
consideration, contemplates actuaT!lse as di.fferentiated 
from an intention to use the property in a designated 
manner.'' 

The Board-adopted Assessors' Handbook AH 267, Welfare 
Exemption, states in this regard at page 29: 

''b. Use of Property 

"The exemption is allowed only for property ' ... used in the 
actual operation of the exempt activity.' The use of the 
property for which exemption is claimed is the primary 
consideration when analyzing the status of an organization 
claiming exemption once it has been ascertained that the 
organizational requirements have been met. Even though an 
organization meets all of the requirements of Section 214, 
to receive the exemption the property for which exemption 
is sought must be used exclusively for exempt purposes. 
Any property owned by the organization and not used for 
exempt purposes is not exempt." 

and at page 31: 

''c. Exclusive Use of Property 

''The property must be used exclusively for religious, 
hospital, or charitable purposes and be in such use on the 
lien date. The exemption would thus be inapplicable to an 
unused vacant lot and to an unused building or an unused 
portion of a building. See First Baptist Church v. county 
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of Los Angeles, 113 Cal.App.2d 392, and Fredericka Horne for 
the Aged v. County of San Diego, 35 Cal.2d 789 .... " 

Accordingly, neither section 214, the courts, nor the Board 
permit/have found property not used for the actual operation of 
an exempt activity on the lien date eligible for the exemption. 

A related section, Revenue and Taxation Code section 231, 
provides, in part, that property which is owned by a nonprofit 
corporation and leased to, and used exclusively by, government 
for its interest and benefit shall be exempt f rorn taxation 
within the meaning of "charitable purposes" if all of the 
provisions of section 214 are compiled with. Such includes the 
requirement of section 214(a) (3), discussed above. 

Accordingly, unless Dublin Information Inc. can establish that 
the property was being used for the actual operation of an 
exempt activity or activities on the March 1, 1987, lien date, 
the original finding that the property was not eligible for the 
exemption because it was vacant and unused was correct. As the 
result of your letter, I understand that an amended finding 
indicating that the property was eligible for the exemption was 
mistakenly issued. Inasmuch as Mr. Moy has since confirmed 
that the property w~s vacant and unused on the lien date, I am 
requesting Mr. Palmer to reinstate the original finding of 
ineligibility. 

Also at issue is whether property owned by a corporation 
incorporated by a local government is exempt from property 
taxation as property owned by the local government (article 
XIII, section 3(b) of the California Constitution.). As I 
advised you, in our view, it is not, since the corporation is a 
legal entity separate and distinct from the local government 
which created it and which holds title to its own property in 
its own governmental name. For property of such corporations 
to be exempt from property taxation, it must be exempt under 
section 214 or section 231 or by specific statute, such as 
Revenue and Taxation Code sections 201.l, 201.2 or 201.3 
(recently enacted as Stats. 1987, ch. 1412) copy enclosed. 
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Very truly yours, 

JKM/rz 
Enclosure 
cc: Mr. Donald L. Kroger 

Alameda county Assessor 
·~r. a.1 Moy 
Mr. Gene Palmer 


