[AUGU282T3 1985] ATTORNEY GENERAL’S OPINIONS l!ﬂ@l\ﬂl\l(l}lﬂ\(l)i\!ﬁllﬂlllﬂll)‘JIllll\llllll\

(5) Disclosure of information would identify a confidential informant or impair a state
investigation in progress.

Such information must be produced in any case in compliance with a specific court order.
It is, of course, the responsibility of the assessor to proffer in connection with any such judicial
proceeding any state interest in nondisclosure, which may outweigh the federal interest in
disclosure.
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The Honorable Christy M. Campbell, Director, Department of Commerce, has requested
an opinion on the following question:

May a county tax collector accept for current expenditure voluntarily prepaid property tax
to be applied against future tax liability?

CONCLUSION

A county tax collector may not accept for current expenditure voluntarily prepaid property
tax to be applied against future tax liability.

ANALYSIS

We are advised that within a number of the state’s communities, economic development is
being limited by the lack of adequate infrastructure. Thus, we are asked whether a county tax
collector may enter into an agreement with, e.g., an industrial corporation considering location
within the community, to accept for purposes of providing such facilities as an improved or
expanded transportation system or communications network as would accommodate industrial
requirements, prepaid property tax to be applied against the tax liability and revenues of future
fiscal years.

The tax collector of a county is charged with the general authority and responsibility to
collect all property taxes. (§ 2602)' We pause initially to identify the extent and limitation of
powers of a county, an administrative agency, and a public officer, respectively. Generally,

a county possess and can exercise only such powers as are granted it by the constitution
or statutes, together with those powers as arise by

! All section references herein not otherwise designated are to the Revenue and Taxation Code.
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raxes are prepayable, i.e., prior to the due date, is determined by chese statutes which
clearly perrain to the currenc fiscal year. Thus, no tax is due undl levied by the board of
supervisors on or before Seprember 1st of each year in accordance with section 2151
and Government Code section 29100 ef seq. The amount due is computed and entered
on the roll by the audicor. (§ 2152.) The secured roll is delivered to the tax collecror on
or before the fourth Monday in September. (§ 2601.) The rax bill must be mailed
before November st. (§ 2610.5.) The first insraliment equal to one half (to the nearesc
cene) of che full amount is due November Ist. (§ 2605, subd. (b).) Only the amounc
in full or of the firsc instaliment may be paid. (§ 2607.)? Clearly, the amount due must
be predisely known before such taxes may be paid, but are noc known prior to each
year's levy and computation. Further, the rax collector is required to mark che fact and
date of payment on the roll opposite the tax to which the payment relates. (§ 2614.)
Thar dury cannot be performed prior to the delivery of that year's roll to che rax
collector. Thus, in our view, payment of tax due in a future fiscal year or, for thar
marter, prior t©o the date “when payments may be made™ wichin che meaning of
section 2608, is not contemplated by the statutory scheme. '

Finally, no authoricy has been found for the expenditure of prepaid future
revenue, and such an expenditure by an administracive official would therefore be
improper. (Cf. Stanson v. Moct (1976) 17 Cal. 3d 206, 213.) Hence, prepayment and
collection would be a superfluous engagement. Even assuming, however, thar such
authority were found, the precollection of taxes to be applied against future revenue,
for purposes of expenditure in the current fiscal year, raises a significant constitutional
issue. It has been held in the context of the constitutional debe limication provisions of
the California Consticution (are. XVI, §§ 1 & 18) thar each year’s income and revenue
" must pay each year’s indebredness and liability, and no indebredness or liabilicy
incurred in one year shall be paid out of the income or revenue of any future year.
(McBean v. City of Fresno (1896) 112 Cal. 159, 164; 66 Ops. Cal. Arty. Gen. 102,
104-105 (1983); 58 Ops. Cal. Aay. Gen. 691, 694 (1975).) Inasmuch as our
conclusion herein is predicated entirely upon the foregoing staturory ana.lysxs. we do not
proceed to examine cthe constiturional dimension.

It is concluded thac a county tax collector may not é.ccept for current expchditute‘
voluntarily prepaid property tax to be applied against future tax liabiliry.

Opinion No. ‘85- 403-—August 6, 1985

SUBJECT AUTHORITY OF FIRE PROTECTION DISTRICT TO ADOPT
ORDINANCE REQUIRING INSTALLATION OF WATER RESERVOIR
OR TO IMPOSE A "MITIGATION FEE"—A fire protection district does
not have the authority to adopt an ordinance requiring the instaliation of a
water reservolr at the time of construction of each new building in the

2The cax collecror is not authorized to accept a partial payment of the amount then due.
(Herrington v. Weigel (1978) 82 Cal. App. 3d 676, 684-685; 62 Ops. Gl An'y Gen. 504, 505
(1979); 55 Ops. Cal. Arty. Gen. 247, 251-252 (1972).)
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necessary implication from chose expressly granted. (Byers v. Board of Supervisers
(1968) 262 Cal. App. 2d 148, 157; Gov. Code, §§ 23003, 25207; GG Ops. Cal.
Arty. Gen. 293, 296 (1983); 66 Ops. Cal. Atcy. Gen. 287, 292 (1983).) While a.
county has the authority generally to enter into contraces (Alioto’s Fish Co. v. Human
Righrs Com. (1981) 120 Cal. App. 3d 594, 604=605; Gov. Code, § 24004, subd.
(0); 66 Ops. Cal. Awry. Gen., supra, at 292), an agreement made without authority of
the law in force at the dme it is made is void (Pac. Inter-Club Yacht Assn. v. Richards
(1961) 192 Cal. App. 2d 616, 619; Gov. Code, § 23006; 66 Ops. Cal. Arry. Gen.,
supra, ac 292).

With respect to an administrative agency, the court stated in Ferdig v. State
Personnel Board (1969) 71 Cal.2d 96, 103—~104:

“It is sertled principle chat administrative agencies have only such
powers as have been confetred on them, expressly or by implication, by
constitution or statute. {Citations.} An administrative agency, therefoce, must
act within the powers confetred upon it by law and may not validly act in
excess of such powers. {Cirations.} In accordance with these prindples, it has
been held in this seate . . . thar when an administrative agency acts in excess
of, ot in violation, of the powers conferred upon it, ics action chus taken is
void. [Ciratons.]”

(See also 66 Ops. Cal. Acty. Gen. 17, 24 (1983); 63 ops. Cal. Acty. Gen. 840, 841
(1980).) With respect to those powers which may be implied, the court expounded in
Addison. v. Department of Moror Vehicles (1977) 69 Cal. App. 3d 48 6, 498:

*“‘But the docrrine of implied powers is not without limirations. It
‘cannot be invoked where the grant of express powers dearly excludes the
exercise of others, or where the daimed power is incompatible with, or
outside the scope of, the express powers. For a power to be justified under
the doctrine, it must be essential to the declared objecrs and purposes of the
enabling ace—not simply conveniene, bue indispensable. Any reasonable
doubr concermng the existence of the power is to be resolved agamst the
agcnq ' {Citadon.}”

(See also 67 Ops. Cal. Artty. Gen. 325, 330 (1984).)

Similarly, a public officer has only such powers as have been confetred by law,
expressly or by implication. (65 Ops. Cal. Atty. Gen. 321, 325 (1982)——county
recorder; 65 Ops. Cal. Atty. Gen. 467, 468 (1982)—Govemor; 63 Ops. Cal. Any.
Gen. 840, 841 (1980)—Scate Treasurer without auchority and tcherefore preciuded
from borrowing against time deposits even for purposes of reinvesement at higher races
without increass in attendant risk.)

We ﬁnd nothing in the starurory scheme which would suggest the precalcularion,
prepayment or precollection of property taxes. Section 2608 provides that the tax
collector “may fix a date preceding the due date when paymemts may be made.”
(Emphasis added.) Section 2609 provides that on or before the day when raxes are
payable the tax collecror shall publish a notice specifying, inter alia, the “fimes and
places at which payment of taxes may be made.”’ (Emphasis added.) The extent to which





