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.Attention: Eric Bailey 
Assistant Assessor, Valuation 

Re: Rule 905 and Supplemental Assessments 

Dear Mr. Bailey: , 

This is in response to your July 29, 1999 letter to the Legal Division of the State Board of 
Equalization (State Board). Your inquiry has to do with electric generation facilities owned by 
PG&E as of lien date January 1, 1998 and sold to Duke Energy on July 2, 1998. Specifically, you 
ask whether the local assessor can issue a supplemental assessment and if so, is it correct to use 
the State Board’s roll values as the “current roll”? 

Our answer to both those questions is in the affirmative. First, the facilities are subject to 
a supplemental assessment. Second, the amount of the assessment should be calculated pursuant 
to Revenue and Taxation Code section 75.9l using the difference between the fair market value at 
the rime of acquisition and the “taxable value” as defined in that code section. The “taxable 
value” is what is on the State Board’s “current roll;” as explained more &lly below, “taxable 
value” is not necessarily the same as fair market value. 

Legal Analysis 

Board Roll 

Article XIII, section 19 of the California Constitution provides for state assessment of 
certain enumerated companies, including companies selling or transmitting electricity. Pursuant to 
that section, electric public utilities such as PG&E are state assessed on an annual basis. The 
State Board sets a value based on the unitary value of the company’s California property; after B 

. 

’ All statutory references are to the Revenue and Tasation Code unless othenvise specified. 
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unitary valuation is determined, another process is applied to allocate value to each county in 
which the company’s property is located. This value is termed the “allocated value” and is the 
assessed value set out on the Board Roll of State Assessed Property (Board Roll). The Board 
Roll lists assessments and allocations on a county by county basis. 

Supplemental Assessments 

Supplemental assessments are made to locally assessed property but not to state assessed 
property. (Section 75 et seq.) However, when state assessed property becomes locally assessed; 
a supplemental assessment is applicable. Section 722.5, subd. (a) provides: 

(a) Real property assessed by the board pursuant to Section 19 of Article XIII of 
the California Constitution on January 1, which thereafter becomes subject to local 
assessment, shall not be assessed locally during the remainder of the assessment 
year, except as provided in Chapter 3.5 (commencing with Section 75) of Part 0.5 
of Division 1. 

In making supplemental assessments, the general rule is to calculate the difference 
between the assessed value as set forth on the current local roll and the current value at the time 
of the reassessable event (e.g., change in ownership, new construction, change from state to local 
assessment). A pro-rata assessment is made based on the difference in value; a supplemental 
assessment is issued accordingly and a new base year value is established effective on the next lien 
date. In the interim, taxes are adjusted to reflect changes in value at the time they occur, 
consistent with the Legislative intent set out in section 75. Quite simply, a supplemental 
assessment has the effect of putting a new base year value in place when certain reassessable 
events occur. 

Section 75.9 identifies the value to use in calculating the amount of the supplemental 
assessment. That section provides: 

“Taxable value” means the base year full value adjusted for any given lien date as 
required by law or the full cash value for the same date, whichever is less. In the 
case of real property which, prior to the date of the change in ownership or 
completion of new construction, was assessed by the board pursuant to Section 19 
of Article XIII of the California Constitution, “taxable value” means that portion of 
the state-assessed value determined by the board to be properly allocable to the 
property which is subject to the supplemental assessment. 

Thus, the term “taxable value” as used in section 75.9 is the same value as the “allocated value” 
used by the State Board in allocating a portion of a company’s unitary value to the county in 
which it is located. Again, in effect, the “allocated value” is used as if it were the base year value 
on the current roll prior to the change in ownership. 
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Allocated Value cornoared to “Fair Market Value” 

The “allocated value” as used for the purposes of the Board Roll is based on a value 
standard (either Reproduction Cost Less Depreciation or Historical Cost). It is not necessarily, 
and would only coincidentally be, the same as fair market value (as of the lien date). Usually the 
allocated value is known only to the State Board and to the assessed company. A county receives 
a total allocation for each state assessee to be distributed countywide; thus; the situs and value of 
a particular property has not historically been of particular relevancy. However, now that 
supplemental assessments must be made, the counties have been informed of the allocated values 
determined by the State Board for the properties which have been sold. 

Full cash value or fair market value are terms defined in section 110’ and are the measure 
of value used for annual state assessment.3 The particular appraisal method will vary depending 
on the particular property. The State Board will determine the total unitary value of a company 
using the appraisal method or methods best suited for that property. 

However, in calculating the “allocated value” for use on the Board Roll, Board stafFuses 
one of two appraisal methods: the Reproduction Cost Less Depreciation (RCLD) method or the 
Historical Cost (HC) method. The resulting value is an allocated value that may differ from fair 
market value as of the lien date. The& allocation methods are used because, under the unitary 
valuation method, the market value of any individual asset or group of assets is not known. The 
unitary valuation method estimates the value of all assets, working together as a unit, without 
regard to the value of individual assets. 

Board staff uses the cost methods mentioned above to allocate a portion of the total 
Board-adopted unitary value of a state assessee to individual counties because each county 
receives an allocated value based on a straight-forward, consistent approach. The subsequent 
sales price of a particular asset or group of assets may differ materially from the allocated value of 
those assets on the prior Board Roll. The total assessee unitary value allocated to 
however, is fair and reasonable in relation to the value allocated to other counties. 

Rule 905 

each county, 

Rule 905, now pending before the Office of Administrative Law (OAL), provides for local 
assessment of an electric generation facility if that facility is owned by a company that was not 
issued a certificate of public convenience and necessity (CPCN) by the California Public Utilities 

* Section 110 provides in pan: 
(a) Except as is othenvise provided in Section 110.1, “full cash value” or “fair market value” 
means the amount of cash or its equivalent that property would bring if exposed for sale in the 
open market under conditions in which neither buyer nor seller could take advantage of the 
exigencies of the other, and both the buyer and the seller have knowledge of all of the uses and 
purposes to which the property is adapted and for which it is capable of being used, and of the 
enforceable restrictions upon those uses and purposes. 

3 This same section is used for establish new base year values. Section 110.1 
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Commission to construct the facility. While this rule has not yet been approved by OAL, it is our 
opinion that the rule in its present form is interpretive of current law and may be relied upon. 

Purchase bv Duke Energv 

Addressing your question specifically, it is our understanding that the facilities purchased 
by Duke Energy were not constructed pursuant to a CPCN issued to Duke Energy. 
Consequently, the facilities you describe are subject to local assessment beginning July 2, 1998. 
Your office must ascertain the allocated value attributed to the particular facilities as set forth on 
the Board Roll, compare that value to the fair market value at the time of acquisition, and issue a 
supplemental assessment accordingly. 

If you have any questions, please feel free to call me at (916) 445-6493 or Janet Saunders, 
Tax Counsel, at (916) 324-2642. 

Enclosed for your further information is a letter dated July 2 1, 1999 to Raymond L. 
Jerland, Chair, Standards Committee, California Assessors’ Association. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis of 
the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding 
on any person or public entity. 

I 

Sincerely 
_ r 

L ‘Iwrence A. Augusia -! J ssistant Chief Counsel 

LA4:cl 
h:\pmpc~prccedn~‘~elec\l999\08laa 

Enclosure 

cc: _... ._ Mr. Richard C. Johnson (MIC:62) -.-_. ..__A-...Bw UULII-. -_ .-._ .- 
Mr. Harold Hale (MC:64) 
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Mr. David J. Gau (MIC:64) 
Ms. Jennifer L. Willis @4X:70) 
Mr. Timothy W. Boyer (MIC:83) 
Ms. Janet Saunders (MIC:82) 
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July 21, 1999 

Honorable Raymond L. Jerland, Chair 
Standards Committee 
California Assessors’ Association 
825 Fifth Street, Room 129 
Eureka, California 95501-1153 

Re: Supplemental Assessments: 
Electric Generation Facilities Sold in 1998 . . :. . . . : .,. .< .: - . 

Dear Ray: 

This is to follow up on the discussion at the recent CAA Standards Conference in Shell 
Beach regardiig the electric generation facilities that changed ownership in 1998. In particular, 
an issue was raised whether the facilities in question would be subject to supplemental 
assessments. 

Some 15 facilities were sold by regulated public utilities to other investor owned 
companies (IOCs) in 1998. The Board has determined that the property of those IOCs, including 
the newly acquired facilities, will not be subject to state assessment unless the IOCs are subject to 
state assessment on another basis (Proposed Property Tax Rule 905). Accordingly, these 
facilities, which were subject to state assessment for the 1998 lien date, became subject to local 

assessment when purchased by the IOCs. 

Revenue & Taxation Code section 722.5 provides that property that is state assessed on 
the lien date, but which becomes locally assessable thereafter, is to be assessed during the 
remainder of the assessment year in accordance with the provisions of Chapter 3.5 (commencing 
with Section 75) of Part 0.5 of Division 1 of the R&T Code. Chapter 3.5 is the law relating to 
supplemental assessments. 

Section 75.10’ provides that whenever a change in ownership occurs, the assessor shaII 
appraise the property changing ownership on the date the change in ownership occurs. This 
section applies to the property in question. 

A supplemental assessment can result in either an increase or decrease in the taxable value. 
If the supplemental assessment results in an increase in taxable value, the auditor will send the 
property owner a supplemental tax biil (Section 75.51). Ifthe supplemental assessment results in 
a decrease in taxable value, the auditor will make a refind (Section 75.43). The supplemental 

’ AU references are to the Revenue and Taxation Code. 
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assessment is pro-rated for the portion of the fiscal year in which it is owned by the purchaser 
(Section 75.4 1). 

Section 75.9 defines taxable value for purposes of the supplemental assessment law. For 
properties changing from state assessment to local assessment, the taxable value is that portion of 

the state-assessed value determined by the Board to be properly allocable to the property which is 
subject to the supplemental assessment. 

To calculate the taxable value of the facilities changing ownership as provided in Section 
75.9, the county assessor needs to have information on the allocated value attributable to a 
particular facility. “Allocated vahres” are prepared by the Board’s Valuation Division based on 
the property tax statements submitted to the Board. The Board is authorized to provide that 
information to the assessor pursuant to Section 833, subject to the confidentiality requirements of 
that section. 

I hope that this will answer the questions raised at the conference. If you would like to 
discuss this further, please feel &ee to call Janet Saunders at (916) 324-2642 or me at (916) 
4456493. 

Sincerely, 

Lawrence A. Augusta 
Assistant Chief Counsel 

LAA:lg 
h:~ktcc\l999\006I~&c 

cc: Hon. Bruce Dear 
Hon. Jim Maples 

Mr. Richard Johnson MIC:63 
Mr. Harold Hale MIC:64 
Mr. David Gau MIC:64 
Ms. Jennifer Wiiis ME:70 
Tiiothy W. Boyer 
Ms. Janet Saunders 
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June 27+ 1985 

TO COUNTY ASSESSORS: 

QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING 
SUPPLEMENTAL 

Here is the fourth letter in our series of questions and answers regarding 
supplemental assessments. 

Sincerely, 

~L!Lf!%ti 
Verne Walton, Chief' 
Assessment Standards Division 

vw:wpc 
Enclosure 
AL-04D-2427A 



QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING 
SUPPLtMtNTAL ASStSSMENTS 

June 27, 1985 

Question 1: 

Should property that is eligible for tax relief pursuant to Revenue and 
Taxation Code Section 68 be subject to supplemental assessment? 

Answer 1: 

Because of the conflict between Section 68 and the supplemental assessment 
statutes (i.e., comparable replacement property is excluded from change in 
ownership and therefore supplemental assessment), we have not been able to 
satisfactorily resolve this issue. However, a legislative resolution appears 
near at hand in the form of AB 312 (Klehs). This measure, in the latest form 
available to us, amends Section 68 and specifies that any change in the 
adjusted base year value of the replacement property shall be treated as a 
change in ownership for supplemental assessment purposes. We will, of course, 
keep you up to date on the progress of this proposed legislation which we 
first reported in our legislative sumary dated March 19, 1985. 

Question 2: 

If a property subject to a supplemental assessment is damaged by misfortune or 
calamity, can the owner receive tax relief under Section 170 on both the 
regular roll and the supplemental roll? 

Answer 2:' 

Yes. Subaivision (b) of Section 75.1 states: 

Further, 
pursuant 

"The other provisions of this division apply to assessments 
made pursuant to this chapter." 

subdivision (d) of Section 51 requires that property be assessed 
to Section 170 if it has been damaged or destroyed by disaster, 

misfortune, or calamity and the board of supervisors in the county in which 
the property is located has adopted an ordinance pursuant to Section 170. 
.This, of course, would require two sets of calculations to determine the 

amount of tax relief--one for the regular roll and one for the supplemental 
roll. 

Question 3: 

What assessment procedure should be fallowed when real property that has been 
assessed by the Board is sold or otherwise transferred and, as a result, 
becomes locally assessable? 

Answer 3: 

Once a new base-year value has been established pursuant to Section 75.10, the 
taxable value on the current roll or the roll being prepared must be 
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Answer 6: 

No. The homeowners' exemption can only be allowed to the extent of the 
supplemental assessment (in this case $5,000) not to exceed $7,000. 
Subdivision (a) of Section 75.21 states in part: 

"Exemptions shall be applied to the amount of the 
supplemental assessment, provided...the assessee is 
eligible for and makes a timely claim for the exemption." 

Because of this language, we are of the opinion that each separate owner must 
qualify the property for exemption. To grant an exemption greater than the 
amount of the actual supplemental assessment is tantamount to granting an 
exemption to a property not qualified for the exemption. 

Question 7: 

A property acquired in May 1983 with a market value of $75,000 has a taxable 
value of $78,030 on March 1, 1985. A room is added, and construction is 
completed in April 1955. The full cash value of the addition is $20,000. 
However, in determining the value of the newly constructed property, you learn 
that, on March 1, the current market value of the original property (prior to 
new construction) was $60,000 (i.e., total value = $80,000 or $60,000 + 
$20,000). How should this be handled? 

Answer 7: 

Section 75.11(a) requires two supplemental assessments when new construction 
is completed between March 1 and May 31. In this case, both supplemental 
assessments would be in the amount of $20,000. However, the 601 roll 
procedure is a bit tricky in this situation, and care must be taken to enroll 
the proper value. Section 51 requires enrolling (on the regular roll) the 
lesser of current market value or factored base-year value. In this case the 
March 1, 1985 601 roll value should be'$60,000 rather than $78,030. For 
March 1, 1986, factored base-year value would equal $99,991 ($78,030 + $20,000 
= $98,030 and-$98,030 x 1.02 = $99,991). You would also need to calculate 
current market value so you could enroll the appropriate value pursuant 
Section 51. 

the 
to 


