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Dear Mr. Gallagher: 

This is in response to your letter of December 7, 1989, requesting 
advice regarding the application of Revenue and Taxation Code 
section 75.5 and Property Tax Rule 461(d). 

As I understand it, your question relates to the assessment of 
continuing new construction arising out of an ongoing geothermal 
steam producing property. Your county has followed the practice 
of considering such new construction as an extension of the 
established appraisal unit determined at inception. The new 
construction is considered to be a part of the originally defined 
appraisal unit by virtue of its economic dependence on the 
established unit. When the assessee reports new construction of 
an additional well which includes the extension of the pipeline 
gathering system and the connection of machinery, your office 
follows the practice of issuing a supplemental assessment for the 
entire reported construction on the theory that it is within the 
origjnally defined appraisal unit. Where the assessee reports the 
purchase of machinery that is deemed to be the same type included 
in the original appraisal unit, your policy is to levee a 
supplemental assessment on this purchase as it is also a part of 
the established appraisal unit. 

Your letter summarizes the new construction occurring in a Sonoma 
County geothermal project for the years 1985/86 through 1988/89. 
This information shows the number of wells drilled each year and 
the number abandoned, as well as the value associated with each 
classification. You state that the steam gathering system 
consists of pipes ranging from 12 to .48 inches in diameter which 
are elevated about four feet above the ground with support 
stanchions cemented in the ground. The pipeline is insulated with 
two to four inches of material with an outer covering of 
aluminum. The pipelines remain in place for the life of the steam 
field and are not modified except to facilitate new construction. 
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You ask whether your practice of issu . ing supplementa 1 assessments 
in connection with the completion of new wells which involve the 
extension of the pipeline and the connection of machinery to the 
well is consistent with Revenue and Taxation Code section 75.5. 
You ask the same question in connection with your practice of 
issuing a supplemental assessment for the purchase of machinery of 
the same type as included in the original appraisal unit. 

Generally speaking, the assessor is required to issue supplemental 
assessments when new construction resulting from actual physical 
new construction on the site is completed. See Revenue and 
Taxation Code sections 75.10 and 75.11. For purposes of 
implementing these provisions, the term “property” which is the 
subject of supplemental assessment is defined in Revenue and 
Taxation Code section 75.5, as last amended by Chapter 261 of the 
Statutes of 1987, as “real property, other than fixtures which are 
normally valued as a separate appraisal unit from a structure. . . 

I . Real property includes, of course, both land and improvements 
and improvements include buildings, structures, and fixtures 
affixed to the land. See Revenue and Taxation Code sections 104 
and 105. Thus, supplemental assessments apply to the new 
construction of real property, including the new construction of 
buildings, structures and fixtures, unless, as described in 
section 75.5, the fixtures are normally valued as a separate 
appraisal unit. Based upon your statement that you treat all such 
new construction as an extension of the established appraisal unit 
and not as a separate appraisal unit, then it appears that your 
supplemental assessments are correct. I have been advised by our 
Assessment Standards Division that they are in agreement with this 
conclusion. Thus, to the extent that the new construction 
includes items which are property classified as fixtures, we 
conclude that those fixtures should not be excluded from 
supplemental assessment. 

In light of our telephone conversation regarding your request, I 
would offer the additional observation that “new construction” is 
defined in Revenue and Taxation Code section 70, in part, as any 
addition to real property. Further, Revenue and Taxation Code 
section 71 provides that the assessor shall determine the new base 
year value for the portion of any taxable real property which has 
been newly constructed. It goes on to state that the base year 
value of the remainder of the property assessed, which did not 
undergo new construction, shall not be changed. Similar 
statements may be found in Property Tax Rule 463. The import of 
these provisions is that the assessor is limited in these 
situations to establishing the new base 
construction only. It seems clear that 
remainder of the property which did not 
cannot be considered. 

year value of the new 
changes in value to the 
undergo new construction 
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Your second question relates to Property Tax Rule 461(d) which 
provides, in part, that for purposes of determining declines in 
value fixtures and other machinery and equipment classified as 
improvements constitute a separate appraisal unit. You ask 
whether Rule 461(d) is applicable to geothermal property. The 
question is whether Property Tax Rule 468(c)(6) which treats 
certain oil and gas producing properties as a single-appraisal 
unit. is applicable to geothermal producing properties and, 
therefore, supplants Rule 461(d). 

Rule 468, by its express terms, is limited to oil and gas 
producing properties. Nothing in Rule 468 m’akes it applicable to 
geothermal producing properties. As you know, the Board intends 
to promulgate a rule for geothermal properties some time in the 
near future. We believe that, when adopted, such a rule will be 
quite similar to the principles set forth in Rule 468 and in 
proposed Rule 469 which has not yet been adopted. In the 
meantime, we do not have an adopted rule reflecting this 
conclusion. Therefore, Rule 461(d) is the only rule applicable to 
declines in value of geothermal properties at this time. 

I regret that this response had to be delayed pending advice from 
our Assessment Standards Division. I trust that the above 
discussion will be helpful to you. 

Very truly yours, 

RHO:cb 
23751) 

cc: Mr. John W. Hagerty 
Mr. Verne Walton 
Mr. Charlie Knudsen 
Mr. Bruce Dear 
Mr. Ray Rothermel 
Mr. Jim McCarthy 

Assistant Chief Counsel 


