
STATE OF CALIFORNIA  

STATE BOARD OF EQUALIZATION
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0082 
TELEPHONE 916-324-2646 • FAX 916-323-3387 
www.boe.ca.gov 

 

BETTY T. YEE 
First District, San Francisco 

 
BILL LEONARD 

Second District, Ontario/Sacramento 
 

MICHELLE STEEL 
Third District, Rolling Hills Estates 

 
JUDY CHU, Ph.D. 

Fourth District, Los Angeles 
 

JOHN CHIANG 
State Controller 

 
 

RAMON J. HIRSIG 
  Executive Director July 29, 2008 

 
Re: Supplemental Assessment – College Exemption 
 Assignment No.  
 
Dear Ms.  : 
 

This is in response to    M  ’s request for our opinion regarding whether the   
      Institute       (S   ) continues to qualify for the college 
exemption on property it leases and uses exclusively for educational purposes (the property) 
following a change in ownership of that property.  As discussed below, it is our opinion that a 
change in ownership of the property does not disqualify S   from the college exemption.1  
Thus S   is exempt from any supplemental assessments that resulted from a change in 
ownership of the property.  
 

Factual Background 
 

The following facts were included in Ms. M   ’s letter, and for purposes of this 
letter, will be assumed to be true: 

 
S     is a California nonprofit public benefit corporation, which operates a college 

that qualifies as a nonprofit institution of higher education within the meaning of article XIII, 
section 3, subdivision (e) of the California Constitution and an educational institution of 
collegiate grade within the meaning of Revenue and Taxation Code2 section 203.   
 

S   originally leased an entire building from an entity called D         
(D   ), which appears to be a for-profit entity.  The lease was a triple-net lease that passed 
on all costs and expenses of the property, including a portion of the property taxes to S  .    

                                                           
1 However, if upon the change in ownership of the property, use of the property also changed, our opinion may be 
different. 
2  All further statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated.  
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On December 29, 2005, D   sold the property subject to the lease to M     , LLC 
(M  ), which appears to be a for-profit entity.   
 

Prior to the December 29, 2005 change in ownership of the property, S    received 
the college exemption for the property.  At no time, either before or after the change in 
ownership of the property, did S   stop using the property for purposes which qualified for 
the college exemption.  As a result of the change in ownership, the      County Assessor 
(the Assessor) levied a supplemental assessment on the property.   

 
S   subsequently filed a timely claim for exemption based on the college exemption. 

This claim was denied by the Assessor. 
 

Law and Analysis 
 

I. College Exemption 
 
California Constitution article XIII, section 3, subdivision (e) exempts all “[b]uildings, 

land, equipment and securities used exclusively for educational purposes by a nonprofit 
institution of higher education.” (Emphasis added.)  The constitutional provision is implemented 
by section 203, subdivision (a).   

 
The specific language of California Constitution article XIII, section 3, subdivision (e) 

establishes that the sole requirement for the college exemption is that the property be used by a 
nonprofit institution of higher education in the manner specified.  The California Court of 
Appeal has held that property is “used exclusively” for a state university within the meaning of 
the state college exemption when it is used to provide “any facilities which are reasonably 
necessary for the fulfillment of a generally recognized function of a complete modern” state 
university.  (Mann v. Alameda County (1978) 85 Cal.App.3d 505, 508-509, following The 
Church Divinity School of the Pacific v. Alameda County (1957) 152 CalApp.2d 496, 502, which 
interpreted similar language in Cal. Const., art. XIII, § 3, subd. (e).)  Thus, as use of the property 
is the sole criteria for the college exemption, the ownership of the property is immaterial.   

 
Accordingly, since S    ’s use of the property to operate a college constituted 

exclusive use of the property for educational purposes prior to the December 29, 2005, change in 
ownership of the property, and no changes in the use of the property were made after that date, 
the property continued to be eligible for the college exemption on and after December 29, 2005.  
(Calif. Const. art XIII, § 3, subd. (e); Rev. & Tax. Code, § 203.)   

 
II. Supplemental Assessments on Leased Property that Qualifies for the College Exemption 

 
The Legislature adopted the supplemental roll assessment system to require assessors to 

promptly enroll changes in value due to changes in ownership and new construction.3  The 
Legislature's stated purpose for requiring supplemental assessment is “to ensure that real 
property is assessed immediately upon a change in ownership or completion of new construction 

                                                           
3 Stats. 1983, Chapter 498, S.B. 813 added Chapter 3.5 to the Revenue and Taxation Code to require supplemental 
assessments commencing with the 1983-84 assessment year.  
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rather than the following lien date.”4  Thus, section 75 et seq. provides that all property assessed 
pursuant to the property tax limitations of article XIII A of the California Constitution is subject 
to supplemental assessment and section 75.10 requires the assessor to appraise real property at its 
full cash value on the date of the change in ownership or completion of new construction.   

The legislation that created the supplemental assessment system also contained 
exemption provisions, which are found in Article 3 of Chapter 3.5 of the Revenue and Taxation 
Code (§§ 75-80).  (S.B. 813, CH. 498, Stats. of 1983.)   

Section 75.21, subdivision (a) provides an exemption from supplemental assessment for 
property that is not receiving an exemption on the regular roll, if all the specified requirements 
are met.  Subdivision (a) does not apply in the present case since S  ’s property already 
qualified for the college exemption on the regular roll on the date of the change in ownership. 

Section 75.21, subdivision (b) provides an exemption from supplemental assessment 
when the property is already exempt and all the specified requirements have been met:   

If the property received an exemption on the current roll or the roll being 
prepared and the assessee on the supplemental roll is eligible for an 
exemption and, in those instances in which the provisions of this division 
require the filing of a claim for the exemption, the assessee makes a claim 
for an exemption of a greater amount, then the difference in the amount 
between the two exemptions shall be applied to the supplemental 
assessment.  

As noted above, the lease between M   (assessee/lessor) and S    (lessee) requires 
S   to pay all property taxes.  However, we consider the lease agreement a private contract 
between the assessee and lessee, and as such, it has no effect on a governmental agency that is 
not a party to the contract.  For property tax purposes, we rely on the provisions of the Revenue 
and Taxation Code and Property Tax Rules to determine the party responsible for payment of 
property taxes.  Section 23 defines “assessee” “as the person to whom the property or a tax is 
assessed.”  It is our understanding that the assessor intends to assess the property to the 
developer as of the December 29, 2005, change in ownership.  Thus, M  (the new owner) 
would become the “assessee” as of the December 29, 2005, change in ownership of the property.  
Accordingly, subdivision (b) is not applicable here since M   is not an assessee eligible for the 
college exemption.  

However, there are alternative provisions that apply in the case of an exemption in which 
the assessee and holder of the exemption are not the same entity.  Section 75.22 provides that: 

A property shall be eligible for exemption from the supplemental 
assessment if the person claiming the exemption meets the qualifications 
for the exemption established by this part no later than 90 days after the 
date of the change in ownership or the completion of new construction. 

 
4 Analysis of the Assembly Committee on Revenue and Taxation, "Major Tax Legislation of 1983, July 1983." 
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Further, section 75.21, subdivision (c) provides: 

In those instances in which the provisions of this division require the filing 
of a claim for the exemption, except as provided in subdivision (d),(e), or 
(f), any person claiming to be eligible for an exemption to be applied 
against the amount of the supplemental assessment shall file a claim or an 
amendment to a current claim, in the form prescribed by the board, on or 
before the 30th day following the date of notice of the supplemental 
assessment, in order to receive a 100-percent exemption.5

In essence, sections 75.21, and 75.22 provide that a property can continue to be exempt 
despite a change in ownership and, therefore, will not be subject to supplemental assessment if 
the claimant files a claim for exemption within 30 days of the notice of supplemental assessment 
and meets all the qualifications for the exemption within 90 days after the date of change in 
ownership.  Unlike section 75.21, subdivision (b), subdivision (c) of that section does not 
expressly require that the claimant be the “assessee.”  Instead, the test is whether a person 
claiming the exemption meets the “qualifications for the exemption.”  As explained above, while 
some exemptions (such as the welfare exemption) require both the owner and the operator of a 
property to be qualifying entities, there is no such requirement under section 203.  Because the 
use of the property is the principal criteria for the college exemption, the ownership of the 
property is immaterial as long as “the person claiming the exemption meets the qualifications for 
the exemption” as established by California Constitution article XIII, section 3, subdivision (e) 
and section 203, subdivision (a).   

In the present case, it is our understanding that S    was still using the property 
exclusively for educational purposes pursuant to California Constitution article XIII, section 3, 
subdivision (e) and section 203, subdivision (a) on December 29, 2005, and that there were no 
other changes to its organizational structure or its use of the property to disqualify it from the 
college exemption.  Thus, even though M , a nonexempt entity, purchased the property, the 
use of the property by S   for educational purposes was not affected.  As discussed above, 
section 75.21, subdivision (b) only applies in cases when “the assessee on the supplemental roll 
is eligible for an exemption.”  For this reason, it is not necessary to follow the procedures under 
section 75.21, subdivision (b).6  Instead, it is sections 75.21, subdivision (c) and 75.22 that 
govern, meaning that the property may retain the college exemption in spite of the change in 
ownership. 

Therefore, assuming that S   met all filing requirements for the college exemption 
within 30 days of the notice of the supplemental assessment pursuant to section 75.21, 
subdivision (c), S    was exempt from supplemental assessment on the property.  S        
was compliant with section 75.22 since the property received the college exemption prior to the 
change in ownership of the property, and did not change its use of the property following the 
change in ownership. 

 
5 Section 75.21, subdivisions (d), (e) and (f) provide for a number of exceptions to subdivision (c) that are 
inapplicable to the present case.  
6 Although the Assessor cites LTA 84/67, examples J1 and J2 in support of his reading of section 75.21, subdivision 
(b), these examples only deal with cases in which an exemption is claimed through an owner rather than through a 
lessee or an operator.  For this reason, these examples are not applicable to the current case.  
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The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the 
analysis of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, 
and are not binding on any person or public entity. 

Sincerely, 

/s/ Daniel Paul 

Daniel Paul 
Tax Counsel 

DP:cme 
J:/Prop/Prec/CHANGEOWNSHP/07-334.dp.doc 

cc: Honorable  
    County Assessor 

Mr. David Gau MIC:63 
Mr. Dean Kinnee MIC:64 
Mr. Todd Gilman MIC:70 
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