
Mr. Robert H. Gustafson April 16, 1986 

Ken McManigal 

Supplemental Roll, Exemptions 

This is in response to your February 28, 1986, 
memorandum to Richard Ochsner wherein you referred to SB 813/ 
Stats. 1983, Ch. 498 (Exemptions may be applied to the amount 
of the supplemental assessments), to AB 399/Stats. 1983, 
Ch. 1102 (Exemptions shall be applied to the amount of the 
supplemental assessment), and to the staff's interpretation 
thereof (that there had to be a positive supplemental assessment 
against which an exemption could apply, and that the amount 
of an exemption could not exceed the amount ofethe supplemental 
assessment), and you asked whether there is any basis for 
accepting a contrary interpretation advanced by the California 
Assessors' Association, which would permit exemption in instances 
in which supplemental assessments are negative: 

"It now has been suggested that when there 
is a negative supplemental amount, the 
property has not received an exemption on 
the regular roll, and the new owner qualifies 
for a homeowners' exemption, the amount of 
the exemption should be added (negatively) 
to the negative assessment. That is, if the 
supplemental amount is -$lO,OOO and the 
exemption is $7,000, then Section 75.21 
would require the assessor to show -$17,000 
on the supplemental roll...." 

Recounting events leading up to your inquiry, Section 
75,21(a) has provided from its inception that exemption(s) 
may or shall be applied to the amount of the supplemental 
assessment(s). As construed by the staff in the June 19, 
1984, Letter to Assessors No. 84/58, Example A3, if a change 
in ownership occurred in December of 1984, when the property 
had been valued at $80,000 on the current roll, and the property 
was reassessed at $75,000, resulting in a supplemental assessment 
of a negative $5,000, an exemption could not be applied to 
a supplemental-assessment of a negative amount because "Section 
75.21(a) provides that an exemption shall only be applied 
to the amount of the supplemental assessment". By letter 
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dated November 26, 1984, to Assessor Wells, ASSESSOR Triplett 
pointed out that while Example A3 used the word flonly", Section 
75.21(a) merely stated that an exemption shall be applied 
to the amount of the supplemental assessment, and he requested 
that the matter be reconsidered. That request was apparently 
discussed at a meeting between the Association and the staff 
in December of 1985, for in January of 1986, Verne Walton 
conveyed the req'uest to Gordon, Richard, and you by memorandum 
dated January 5, 1986. Thereafter, at a January 13, 1986, 
meeting attended by Gordon, Richard, Verne, you, and me, 
it was agreed that since Section 75.21 stated that exemptions 
shall be applied to the amount of the supplemental assessment, 
there could be no exemptions in cases involving negative 
supplemental assessments, the staff's interpretation would 
remain unchanged, and Verne would convey the decision to 
the Association. 

Against this background then, while it is true 
that Section 75.21(a) does not use the word "only", use of 
language to the effect that exemptions shall be applied to 
the amount of the supplemental assessment suggests that the 
staff's interpretation is correct. According to Webster's 
Third New International Dictionary, one of the primary definitions 
of "apply" is "to use for a particular purpose or in a particular 
case", such as, "apply money to th e payment of a debt". 
As defined in Black's Law Dictionary, 4th Edition, one definition 
of "apply" is "to use or employ for a particular purpose: 
to appropriate and devote to a particular use, object, demand, 
or subject-matter. Thus, to apply payments to the reduction 
of interest. v, Foley Hastings, 107 Corm. 9, 139 A. 305, 306. 
See Appropriate," Similarly, one definition of "appropriate" 
therein is "to prescribe a particular use for particular 
moneys: to designate or destine a fund...for the payment 
of a particular demand. McKenzie Const. Co. v. City of San 
Antonio, Tex., 50 S.W.2d 349, 352;...." 

Accordingly, "apply" or "applied" imply the offsetting 
of one amount against another, which in the case of a positive 
supplemental assessment is the result when the amount of 
an exemption is applied against the amount of the supplemental 
assessment, not the adding of one amount to another.- Such 
is not the result in the case of a negative supplemental 
assessment, however, since the amount of an exemption, a 
negative amount, cannot be applied-against the amount of 
the supplemental assessment, another negat&ve amount, but 
rather, must be added to the amount of the negative supplemental 
assessment, which results in a larger negative amount. If 
this is what the Legislature intended, it would seem that 
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it would have used a word other than "applied" or a word 
in addition to "applied" in Section 75.21(a) to convey its 
intent.* 

A further basis for concluding that the staff inter- 
pretation of Section 75.21(a) is correct is that subsequent 
to the interpretation as set forth in the June 19, 1984, 
Letter to Assessors Yo. 84/58, the Legislature via AB 3121Stats. 
1985, Ch. 186 again amended Section 75.21, including Section 
75.21(a), but it did not change the word "applied" when doing 

Such was the case even though the Legislature** had 
:ziviously been advised of the June 19, 1984, Letter to Assessors 
in a July 20, 1984, Legislative Implementation Report pertaining 
to AB 399/Stats. 1983, Ch. 1102 and in a July 24, 1984, Legislative 
Implementation Report pertaining to SB 813/Stats. 1983, Ch. 498. 
Copies of the July 20 and July 24 Reports are attached. 

Where a statute has been in effect and the Board 
has been administering the statute, legislative amendment 
of the statute which results in little or no change in the 
substance of the statute gives rise to a presumption that 
the statutory amendments were made with full knowledge of 
the construction which had been placed upon the statute by 
the Board. See the attached pages, 922 from Coca-Cola Co. 
v. State Bd. of Equalization, 25 Cal.2d 918, and 43 from 
Universal Eng. Co. v. Bd. of Equalization, 118 Cal.App.2d 36. 
As stated in Industrial Welfare Corn. v. Superior Court, 27 
Cal.3d 690: 

n . ..As California courts have noted, 
'(r)eenactment of a provision which 
has a meaning well established by 
administrative construction is per- 
suasive that the Intent was to continue 
the same construction previously 
recognized and applied.' (Cal. M. 
Express v. St. Bd. of Equalization 
(1955) 133 Cal.App.Zd 237, 239-240....)" 

* And in Verne Walton's February 10, 1986, letter to Assessor 
Wells, he stated that the staff's position was somewhat 
influenced by knowledge of legislative intent, and that 
the wording of Section 75.21 was difficult-to reconcile 
with the author's intent. 

+* Assemblyman Hannigan, Senator Hart, Assembly Revenue and 
Taxation Committee, Assembly Ways and Means Committee, 
Senate Rules Committee, Senate Revenue and Taxation Committee, 
Senate Finance Committee, and Joint Legislative Budget Committee. 
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In view-of the above, we do not believe that there . . . 

April 16, 1986 

is any basis at this time for accepting the contrary interpretation 
advanCed by the Association, and we intend to respond to a 
recent April 8, 1986, letter from Assessor Triplett, copy attached, 
in the same manner in which we have responded hereinabove. 

JIW: fr 

Attachments 

cc: Z4r. J. J. Delaney 
Mr. Richard H, Ocksner 
Mr. Gordon P. Adclr?an 
Mr. Verne Walton 
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Mr. David W. Triplett, President 
California Assessors' Association 
P. 0. Box 1068 
Modesto, CA 95353-1068 

Dear Mr. Triplett: 

This is in response to your April 8, 1986, letter 
to Mr. Richard Ochsner wherein you requested a legal opinion 
on the application of a homeowner's exemption pursuant to 
RevenueandTaxationCode Section 75.21 when a negative supple- 
mental assessment occurs. In this regard;you referred to 
your November 26, 1985, letter to Mr.. Duane K. Wells, Chairman 
of the Association's Standards Committee: 

"Section 75.21 (copy enclosed) says that 
the.exemption shall be applied to the 
amount of the supplemental. assessment. 
However on page 2 of the examples attached 
to Assessors' Letter #84/50 (copy enclosed) 
there is an indication that the exemption 
shall only be applied to the amount of 
supplemental assessments and that the 
exemption cannot be applied to a supple- 
mental assessment of a negative amount. 
The word 'only' appears in the assessors' 
letter and not the statute. 

"Are we to assume that there are different 
criteria applied to negative and positive 
assessments? For example, a property 
that is sold without a prior homeowner's 
exemption which requires a $10,000 supple- 
mental will receive a $7,000 homeowner's 
exemption if the new owner qualifies. 
A similar home with a $10,000 negative 
supplemental and also a refund on'the 
extended amount would not receive the 
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homeowner's exemption even though the 
new owner qualifies. Is this what the 
legislators were thinking when they wrote 
section 75.21?" 

. 

Section 75.21(a) has provided from its.inception 
that exemption(s) may or shall be applied to the amount of 
the supplemental assessment(s) (SB 813/Stats. 1983, Ch. 498 
(Exemptions may be applied to the amount of the supplemental 
assessments), and AB 399/Stats. 1983, Ch. 1102 (Exemptions 
shall be applied to the amount of the supplemental assessment)), 
and the staff's interpretation of the section has been that there 
must be a positive supplemental assessment against which 
an exemption can apply, and that the amount of an exemption 
cannot exceed the amount of the supplemental assessment. 
As set forth in the June 19, 1984, Letter to Assessors-No. 84/58, 
Example A3, if a change in ownership occurred in December 
of 1984, when property had been valued 'at $80,000 on the 
current roll, and the property was reassessed at $75,000, 
resulting in a supplemental assessment of a negative $5,000, 
an exemption could not be applied to a supplemental assessment 
of a negative amount because "Section 75.21(a) provides that 
an exemption shall only be applied to the amount of the supplemental 
assessment". 

By letter dated February 10, 1986, Mr. Verne Walton 
responded to the Standards Committee's December 1986 request 
that the staff reconsider its interpretation of the Section 
in light of your November 26, 1985, letter by stating, among 
other things, that having done so, the staff concluded that 
it should retain its original position, which was somewhat 
influenced by knowledge of legislative intent. A copy of 
the February 10 letter is enclosed for your information and 
review. 

Additionally, however, while it is true that the 
word "only" appears in Example A3 of the June 19, 1984, 
Letter to Assessors and not in Section 75.21(a), of greater 
significance is the use of the language in Section 75.21(a) 
to the effect that exemptions shall be applied to the amount 
of the supplemental assessment. ,According to Webster's Third 
New International Dictionary, 'one of the primary definitions 
of "apply" is "to use for a particular purpose or in a particular 
case",such as, "apply money to the payment of a-debt". As 
defined in Black's Law Dictionary, 4th Edition, one definition 
of "apply", is "to use or employ for a particular purpose: 
to appropriate and devote to a particular use, object, demand, 
or subject-matter. Thus, to apply payments to the reduction 
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of interest. Foley v. Hastings, 107 Conn. 9, 139 A. 305, 306. 
See Appropriate." Similarly, 
therein is 

one definition of "appropriate_" 
"to prescribe a particular use for particular 

moneys: to designate or destine a fund...for the payment 
of a particular demand. McKenzie const. Co. v. City of San 
Antonio, Tex., 50 S.W.2d 349, 352;...." 

Accordingly, "apply" or "applied" imply the offsetting 
of one amount against another, which in the case of a positive 
supplemental assessment is the result when the amount of 
.an exemption is applied against the amount of the supplemental 
assessment, not the adding of one amount to another. Such 
is not the result in the case of a negative supplemental 
assessment, however, since the amount of an exemption, a 
negative amount, cannot be applied against the amount of 
the supplemental assessment, another negative amount, but 
rather, must be added to the amount of the negative supplemental 
assessment, which results in a larger negative amount. If 
this is what the Legislature intended, it would seem that 
it would have used a word other than "applied'! or a word 
in addition to "applied" in Section 75,21(a) to convey its 
intent. This then provides another basis for concluding 
that.the staff interpretation of Section 75.21(a) is correct. 

A further basis for concluding that the staff inter- 
pretation of Section 75.21(a) is correct is that subsequent 
to the interpretation as set forth in the June 19, 1984, 
Letter to Assessors No. 84/58, the Legislature via AB 312/Stats. 
1985, Ch. 186 again amended Section 75.21, including Section 
75.21(a), but it did not change the word "applied" when doing 

Such was the case even though the Legislature* had previously 
Ez&'advised of the June 19 , 1984, Letter to Assessors in 
a July 20, 1984, Legislative Implementation Report pertaining 
to AB 399/Stats. 1983, Ch. 1102 and in a July 24, 1984, Legislative, 
Implementation Report pertaining to SB 813/Stats. 1983, Ch. 498. 
Copies of the July 20 and July 24 Reports also are enclosed. 

Where a statute has been in effect and the Board 
has been administering the statute, legislative amendment 
of the statute which results in little or no change in the 
substance of the statute gives rise to a presumption that 
the statutory amendments were made with full knowledge of 
the construction which had been placed upon the statute by 

* Assemblyman Hannigan, Senator Hart, Assembly Revenue and 
Taxation Committee, Assembly Ways and Means Committee, Senate 
Rules Committee, Senate 'Revenue and Taxation Committee, 
Senate Finance Committee, and Joint Le'gislative Budget Committee. 
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the Board. 'See the enclosed pages, 922 from Coca-Cola Co 
v. State Bd. of Equalization, 25 Cal.Zd 918, and.43 from 
Universal Eng. Co. v, Bd. of Equalization, 118 Cal.App.Zd 
As stated in Industrial Welfare Corn. v. Superior Court, 
27 Cal.3d 690: 

A 
. 

36 : 

(I .,-As California courts have noted, 
'(r)eenactment of a provision which 
has a meaning well established by 
administrative construction is per- 
suasive that'the intent was to continue 
the same construction previously 
recognized and applied:' (Cal.-M. 
Express v. St. Bd. of Equalization 
(1955) 133 Cal.App.Zd 237, 239-240....)" 

In view of the above, we do not believe that there 
at this point in time, any reason for departure from 

Z staff interpretation of Section ,75.21(a) , as set forth 
hereinabove. 

Very truly yours, 

/f4L&?./%~~& 
/ James K. McManig L/Jr. 

Tax Counsel - 

JKM:fr 

Enclosures 

cc: Mr. J. J. Delaney 
Mr. Richard H. Ochsner 
Mr. Gordon P. Adelman 
Mr. Verne Walton 


