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To COUNTY AssEssoRs: 

DO”GL4S D BELL 
Exemflve SBcrd.W 

No. 78/190 

Here is another in the series of letters concerning implementation 
of Article XIII A of the ConstituLion. The enclosed questions and 
anmers deal with a variety of topics about which we have received 
numerous inquiries. 

westion 3 supersedes the information regarding Section 532.3 of 
the Revenue and Taxation Code contained in assessors' letter nwnber 
78/114. 

Please refer any inquiries or additional questions to John &Coy 
of this division. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 

VW:sk 
Enclosure 



A. MISCELLANEOUS QUESTIONS & ANSWERS 

1. QUESTION: I&on the death of an owner, is the property subject 
to reappraisal when the deed is ultimately recorded 
in the heir's name? 

ANSTrn: No. The date of death is established as the date for 
revaluation purposes. Title to property acquired under 
a will comes from the will itself and not from its 
admission to probate or from the decree distribution. 

NOTE: Interspousal transfers and deaths which terminate 
joint tenancy interests are excluded from the 
reappraisal requirement and therefore not covered 
by the above question and answer. 

2. QUESTION: In the case of a newly constructed property, must I base 
my appraisal on the actual construction costs? 

ANSWER: No. The property should be reappraised at its market 
value as of its date of completion. Market value 
continues to be defined as the amount of cash or its 
equivalent which a pmperty would bring if exposed 
for sale in the open market. The law does not provide 
for taxing property in proportion to its construction 
cost. The property should be appraised correlating 
data from any and all approaches to value. The land, 
of course, would be appraised as of its acquisition 
date; it would not be subject to revaluation upon 
completion of the newly constructed improvement(s). 

3. QUESTION: If I did not complete my review of 1975 base year values 
for the 15'78 roll, how long do I have to complete the 
task? 

ANSWER: The Legislature indicated in both SB 154 and SB 2212 that 
"such reappraisals may be made at any time." 

4. QUESTION: Section 4843, which facilitates roll corrections, was 
added to the Revenue and Taxation Code with the passage 
of SB 1571. Does it cover corrections involving value 
judgments? 

ANswEri: This section allorrs the assessor to make corrections to 
the 157%79 assessment roll throughout the current 
fiscal year. Since there was already a correction 
section in etistence which allowed for the correction 
of errors not involving appraisal judgment anytime 
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within four years of the erroneous assessment, and in 
view of the legislators' knowledge that the assessors 
could not prepare Proposition 13 values for all their 
properties prior to August 21, it appears logical to 
conclude that this section was enacted to enable them 
addit onal time to correct errors involving clerical 
mist aie s as well as appraisal judgment. It is equally 
logic&l that the assessor is to treat these reassess- 
ments as corrections rather than escapes so that interest 
and penalties do not apply. 

5. QIEYJTON: If I alter assessments under 4843, what are the appeal 
procedures available to the taxpayer? 

ANSWER: Section 4836 of the Revenue and Taxation Code requires 
that an assessee be notified of any correction to the 
assessment on his property and that an opportunity be 
provided to appeal the assessment. The statute does 
not mention deadlines for filing an application for 
equalization but only provides for hearing after five days' 
notice . Since the correction will result in an assessment 
made outside the normal period, the assessee should be 
notified that he has the &-day appeal period provided 

. by Section 1605. 
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