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June 4, 1999 

Subject: Taxability of Real Property Owned by PER’S Partnership 

Mr. : 

This is in reply to your letter of April 30, 1999 addressed to Assistant Chief Counsel 
Larry Augusta in which you inquire as to the tax exempt status of real property owned by a 
partnership in which the California Public Employees Retirement System (CalPERS) is the 
majority partner. As you state, several CalPERS advisors are discussing the possibility of 
forming partnerships with CaPERS for the purpose of owning and managing properties for 
CalPERS. CalPERS would become the majority partner in these partnerships, holding an 
interest from 97 to 99%. 

For the reasons set forth below, real property owned by a partnership in which CaPERS is 
a partner is not exempt from property taxation. The property tax exemption for property owned 
by the state extends only to ,property owned directly by CaPERS and not to property owned by a 
legal entity in which CalPERS holds an ownership interest. Thus, a transfer of real property from 
CalPERS to such a partnership would result in a change in ownership of the property and, absent 
an applicable exclusion, reassessment of the property. 

Legal Analvsis 

The California Constitution declares that, in general, ail property located in the State is 
taxable. Article XIII, Section 1 of the Constitution provides in part that “[ulniess otherwise 
provided by this Constitution or the laws of the United States. (a) All property is taxable and shah 
be assessed at the same percentage of fair market value . . . .” The general rule of taxability is 
subject to numerous exemptions which are largely set forth in Section 3 of Article XIII. Of 
reievake to the situation presented here, subdivision (a) of Section 3 provides: 
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Sec. 3. Exempt property. The following are exempt from property 
taxation: 

***’ 

(a) Property owned by the State. 

Revenue and Taxation Code Section 202 impiements Article XI& Section 3, and 
subdivision (a)(4) of Section 202 provides: 

The exemption of the following property is as specified in 
subdivisions (a), (b), (d) and (h) of Section 3 of Article XIII of the 
Constitution, except as is otherwise provided in subdivision (a) of 
Section 11 thereof 

*** 

(4) Property belonging to, this state, a county, or a city . . . . 

Article XUI, Section 3(a) and Revenue and Taxation Code Section 202(a)(4) clearly state 
that only property owned by the State is exempt from property taxation. 

Property owned by a State agency, such as CalPERS, is property owned by the State and, 
thus, is exempt from property taxation under the foregoing provisions. However, property 
acquired by a partnership in which a State agency holds an ownership interest is not property 
owned by the State. Under Ctiornia law, property acquired by a partnership is property of the 
partnership and not of the partners individually. Corporations Code section 16203. Furthermore, 
a partnership is an entity distinct f%om its partners. Corporations Code section 1620 1. Thus, 
property acquired by a partnership in which CAPERS is a partner is property owned by that 
partnership, which is an entity distinct from its partners. Therefore, the property is not exempt 
from property taxation pursuant to Article XIII, section 3 because such property is not owned by 
CaiPERS. 

With respect to change in ownership, a transfer of property by a single partner into a 
partnership is a change in ownership unless a relevant exclusion applies. It does not appear that 
any exciusion would be a&able for the contemplated transfers of properties fkom CalPERS to 

the partnerships. Thus, upon the transfers the properties would be reassessed. Finally, in 
response to the two questions you pose regarding change in ownership of minority interests, upon 
the formation of a partnership, the acquisition of a minority interest in the partnkrship by a private 
party or by CalPERS would not be a change in ownership pursuant to subdivision (a) of 
section 64. 

In conclusion, our view is consistent with Government Code section 75 IO, subdivision 
(b)(3), referred to in your letter, which provides that real property owned by a legal entity in 
which CAPERS has invested is not considered an investment by CaiPERS in that real property. 
Stated differently, the property owned by the legal entity is not property owned by CalPERS and, 
therefore, is not exempt. 
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The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis of 
the legal stafFof the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding 
on any person or public entity. 

Very truly yours, 

Louis Ambrose 
Tax Counsel 
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cc: Mr. Richard C. Johnson (MIC63) 
Mr. David J. Gau @4X64) 
Mr. William B. Jackson @4X:62) 
Ms. Jennifer L. Willis (MIC:70) 
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