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Septenber 20, 1978 

This is in response to your August 14, 
to our Board in which you asked whether you were 
interest on a property tax refund made to you by 
County Tax Collector. 

1978, letter 
entitled to 
theventura 

Your letter says in July of 1976 you paid your taxes 
under proteat. I presume then that you sought legal rezzdy 
under Sections 5136 through 5143 of the Revenue and Taxation Code 
in effect at that time. Any interest claim must then be sought 
through those provisions of law. 

California case law holds that.iaterest cannot be 
recovered on a tax refund unless a statute specifically provides 
for such recovery (see cases listed 88 ALX 2d at p. 836 and 57 
ALX at p. 3621 Ball v. County of Loe Angeles, (1978) 82 Cal. 
App. 3d 312 at p. 317). The statute under which you must qualiP 
for the recovery of interest is Section 5141 of the Revenue and 
'EaXatiOA Code in effect when you Pnde your claim for refund 
(and in effect until January 1, 1977, vhen it vas repealed 
and replaced by section 5150). 

Section 5141 requires that you are entitled to interest 
only "[ilf the court fixds" you are entitled to the recovery of 
taxes paid and then interest shall be allowed from the date of 
paymnt under protest to the date of entry of juckpent. 

You are therefore not entitled to interest because 
there has been no adjudication of your claim for refund (sea 
Hells Par o v. City of San Francisco, (1944) 25 Cal. 2d 37 at 
& ootnote 
adjudication). 

1 where tim court inferes the necessity of 
Your claim for refund was apparently voltitarfly 

paid by the county without any court action., Absent a court 
action by you to'recover taxes paid , there is no provision in law 
to require the county to pay you iaterest on the taxes you jaid 
under: protest. 


