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680.~ Separate Statements. Affiliated corporate assessees must file separate statements for 

each business location within a county to the extent that the personal property of each in 
the county has an aggregate cost of $30,000 or more, or if requested to file by the 
assessor. A parent corporation cannot file a single, combined statement on behalf of itself 
and its subsidiaries. C 10/16/78. 
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(916} 445-3237 

October 16, 1978 

Dear? 

This is in response to your recent letter tc -----~ 
wherein asked whether your client, a large corporation, 

may file a single co~~ined property statement on behalf of itself 
and its newly-formed subsidiaries. 

Section 405(a) of the Revenue and Taxation Code requires 
the assessor to annually-assess all taxable property in his 
county to the persons owning, claiming, possessing, or controlling 
it on the lien date. Similarly, Section 404 of the Code requires ·

that aJ.l taxable property be assessed where situated. Under 
Section 452, the State Board of Equalization is required to 
prescribe in detail the content of property statements. As you 
can see from the attached Board prescribed business property 
statement form and instructions, the statement is to be 
completed by the owner of the property and separate statements 
must be filed for each business location. Based on the foregoing, 
the answer to your question is that each assessee must file 
separate property state.'1lenti;; for each business location within 
a county if the personal property i..'1. the county has an aggregate 
cost of $30,000 or more or if requested to file by the assessor. 
(See Rev. & Tax. Code, § 441.) 

In the event that the parent corporation desires to 
file the separate property statements on behalf of its subsidiaries, 
I invite your attention to Section 44l(e) of the Code, which 
provides as follows: 

In the case of a corporate owner of property, 
the property state~2nt shall be signed either 
by an officer of the corporation or an 
employee or agent who has been designated in 
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writing by the board of directors to 
sign such statements on behalf of the 
corporation. 

I hope this is responsive to your question. If we 
may be of further assistance, please do not hesitate to contact 
this office. 

Very truly yours, 

Margaret s. Shedd 
Tax Counsel 

MSS:fr 
Enclosure 

October 16, 1978 
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