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Re: Assessment of Private Railroad Cars 

DearMr. 

I am writing in reply to your letter of October 14, 1997 addressed to Mr. Tim Williams, in 
which you request a letter explaining the Board's method of assessing certain railroad cars subject to a 
railcar mark usage agreement I hope you will excuse the delay in responding. Jim Williams has 
retired, and I am responding to certain inquiries he did not answer before his departure. 

I have a copy of the agreement entitled "Railcar Mark Usage Agreement" entered into 
between ("Sierra") and _ ("MRC") in November 1997. 
Based on this document and your letter I summarize the relevant facts as follows: You have entered 
into a contract with MRC whereby MRC or its indirect or direct assignee leases the use of Sierra's 
reporting mark for 50 flatcars for a period of three years. MRC will lease the flatcars to other railroads 
and industrial shippers and MRC will receive all revenue with respect to ownership, use, lease or 
operation of the flatcars. MRC is also liable for the payment of all property taxes assessed against the 
flatcars. Under this ammgement, you inquire as to whether the flatcars would be assessed as private 
railroad cars on a days-in-state basis or whether they would be considered Sierra's shortline railroad 
property and, therefore, assessed at their full value regardless of their location. 

It is our opinion that the flatcars would not be part of Sierra's shortline railroad operating 
property merely because they cany Sierra's Association of American Railroad ("AAR") mark If they 
were leased to Sierra and used in Sierra's railroad operations, however, they would be. If the flatcars 
are not leased to Sierra and assuming that MR.C is a non-railroad entity, then the flatcars would be 
assessed and taxed as private railroad cars if they are leased to a non-railroad entity. However, if the 
cars are leased to a railroad operating in California and used by that railroad in the operation, 
maintenance, construction or reconstruction of its property, then they would be assessed and taxed as 
part of that railroad's operating property. 
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Law and Analvsis 

Revenue and Taxation Code section 11203 provides in part that 

( a) "Private railroad car" includes any railroad rolling stock intended for the 
transportation of any persons, commodity, or material. operated on the railroads of this 
state, which car is owned by a person other than a railroad or the National Railroad 
Passenger Corporation. The car's Association of American Railroad's, or successor 
organization's, reporting mark shall be rebuttably presumed to be the mark of the car· 
owner. 

Establishing ownership is the initial step in determining whether a rail car has private railroad 
car ~ and ownership by a railroad is disqualifying. If a car bears a railroad's AAR mark, then 
subdivision ( a) creates a rebuttable presumption of ownership in that railroad. Thus, use of Sierra's 
mark creates a rebuttable presumption of ownership of the flatcars in Sierra However, in this case, the 
fleet management contract or contracts and title documents would likely demonstrate ownership of the 
flatcars in MRC sufficient to rebut the presumption of Sierra's ownership. If the presumption is 
rebutted, and assuming that MRC is a non-railroad entity, then the first requirement for eligibility for 
private railroad car status is satisfied. 

Exclusions from private railroad car status are set forth in subdivision (b) of section 11203. 
Subpart (3) of subdivision (b) provides that the exclusion applies to "[c]ars owned by or leased to any 
railroad company operating in this state, or by any railroad company operated as a part of the same 
railroad system as the company operating in this state, and used by the railroad company in the 
operation, maintenance, construction, or reconstruction of its property and assessed and taxed in this 
state as a part of the property of a railroad company operating in this state." According to the recital of 
the Agreement, MRC contemplates leasing flatcars to railroads which, therefore, may preclude some or 
all of those flatcars from being classified as private railroad cars. As provided in subpart (3), private 
car status also depends upon whether the lessee railroad operates in California and whether the leased 
flatcar is assessed and taxed as part of the lessee's California railroad operating system property. 

Very truly yours, 

~~
Louis Ambrose 
Tax Counsel 

LA:ba 
cc: Mr. Dick Johnson 

Mr. Ramon Hirsig 
Ms. Jennifer Willis 
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